Hele wereld

Kaarten en gidsen voor Europa

Europa mag dan een van de kleinere continenten op onze aardbol zijn, de diversiteit is er niet minder om. Dat heeft alles te maken met de grillige geografie en de vele natuurlijke grenzen op ons continent, waardoor volkeren zich relatief makkelijker konden afscheiden. Voeg daarbij de behoorlijke klimaatverschillen, en ziedaar de verklaring voor de geweldige variëteit aan landschappen en culturen. Deze culturen vinden hun weerslag in onder meer prachtige oude steden, waar Europa zo rijk aan is. En de traditionele cultuurhistorische landschappen zijn vaak – hoewel deels aangetast – nog steeds prachtig om te zien. Maar ook gebieden waar de natuur nog heer en meester is, zoals het hooggebergte, vind je op ons oude continent. Kortom: je hoeft niet per se naar de andere kant van de aardbol voor het mooiste wat onze planeet te bieden heeft. Ontdek Europa met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 9479 resultaten wordt getoond

West Europa

Het meest westelijke puntje van Europa is Cabo da Roca, een mooie rij kliffen langs de Portugese kust, vlakbij Lissabon. Lissabon is gelijk ook een van de mooiste steden die we op deze pagina bespreken! De Portugese hoofdstad ligt aan de rivier de Taag, en staat vol met eeuwenoude bezienswaardigheden. Denk aan het kasteel van Sint Jorge, de kathedraal en uiteraard het grootste kunstmuseum van Portugal. Struin onder genot van straatmuzikanten die de bekende fadomuziek spelen en geniet van de zeelucht!

In het noorden van het land deelt Portugal een gebergte met het Spaanse Galicië, Castilië en Leon en de provincie Asturië. Deze bergen met meerdere namen heten in Spanje de Picos de Europa, en zijn een van de meest wilde gebergtes van heel Europa. Scherpe toppen worden afgewisseld met diepe afgronden en dichte bossen in de dalen. Niet alleen het landschap is ongetemd: het weer kan er flink spoken. Doordat de natuur relatief met rust is gelaten, komt er nog veel groot wild voor zoals beren en wolven. Uiteraard zijn de bergen te bewandelen, maar doe dit wel met GPS en wandelkaart op zak!

Madrid & Barcelona

Spanje telt nog veel meer gebergtes waarvan de Pyreneeën en de Sierra Nevada het bekendst zijn. De Mulhacén in de Sierra Nevada rijkt tot wel 3450 meter hoog, nog net iets hoger dan de Aneto in de Pyreneeën. Het Spaanse landschap is zelden echt laag en vlak, maar het land kent wel hoogvlaktes. Op een van deze vlaktes is de Spaanse hoofdstad Madrid gebouwd. Madrid is voor Spaanse begrippen een jonge stad; er wordt namelijk pas sinds de 9e eeuw gerept over deze stad in de boeken. Dat maakt het stad uiteraard niet minder aantrekkelijk! Hoewel de Romeinen vanzelfsprekend nooit een voet in de stad hebben gezet, is er genoeg eeuwenoude geschiedenis te bekijken! Denk aan het koninklijke paleis, de Puerta de Alcalá en de Puerta del Sol. Loop langs de Gran Viá en ontdek al het moois dat Madrid te bieden heeft met stadskaarten van De Noorderzon!

Barcelona is echter nog veel populairder dan Madrid, en staat net achter, Londen, Parijs en Istanbul op de vierde plaats van meest bezochte steden van Europa. Barcelona, hoofdstad van Catalonië, is een prachtige stad vol met unieke architectuur van natuurlijk onder andere Gaudí en kent een heerlijk klimaat. De Middellandse Zee heeft een heerlijk rustgevend effect over de hele stad, waardoor de drukte op straat veranderd in een gemoedelijke gezelligheid. Je gaat naar Barcelona voor de Sagrada Família, Park Güell en persoonlijk favoriet Tibidabo: het klooster bovenop de 500 meter hoge heuvel achter Barcelona. Vanaf het klooster heb je een prachtige panorama uitzicht over heel Barcelona en het Catalaanse heuvellandschap. Op een heldere dag zie je zelfs de uitlopers van de Pyreneeën!

Frankrijk

Geen land zo bekend als Frankrijk voor Nederlanders en Belgen: al jaren is dit land  voor ons het meest populaire vakantieland . Van alle Europese landen, is het Franse landschap misschien wel het meest verschillend: van de hoge Alpen tot het natte boerenlandschap in het noorden en van het droge Centraal Massief tot de grote hoeveelheid riviertjes in het Rhône dal. Overal in Frankrijk kom je de Nederlandse medemens tegen op de camping! Opvallend is dat de steden van Frankrijk, met als grote uitzondering Parijs, niet zo populair zijn onder toeristen. Parijs maakt dat dan ook meer dan goed, met talloze musea, parken en uiteraard monumenten zoals de Eiffeltoren.

Elk departement in Frankrijk heeft iets unieks te bieden, waardoor het land altijd leuk blijft om te bezoeken. De overblijfselen van uit de 2e wereldoorlog op de stranden van Normandië, bijvoorbeeld. Of de enorme kliffen in Bretagne, waaraan je perfect kan zien dat het land ooit vast zat aan het Britse Cornwall. Ontdek Frankrijk met kaarten van de Noorderzon!

De Benelux

Ook dichtbij huis valt genoeg te beleven! De Benelux valt onder de meeste dichtbevolkte regio’s van Europa, maar desalniettemin is er veel natuur voor de liefhebbers. Met name fietsers kunnen natuurlijk ideaal in Friesland terecht voor een tocht langs de Friese Meren, en wandelaars ontdekken de veelzijdigheid van de Veluwe. Het grootste natuurgebied in de Benelux is natuurlijk de Ardennen, met zijn talloze riviertjes, heuvels en thermische baden. Wie naar de zee wil kan beter naar Nederland gaan (of blijven). De Nederlandse stranden zijn erg breed en relatief onbebouwd gebleven, en zijn buiten de bekende plaatsen ook behoorlijk rustig.

België en Nederland tellen tezamen wel tientallen leuke steden die het stuk voor stuk waard zijn om te bezoeken! Brugge en Gent in België staan bol van gezelligheid en sfeer, maar wie kan op tegen de musea van Amsterdam? Ontdek het allemaal met stadskaarten van de Benelux!

Groot-Brittannië & Ierland

Groot-Brittannië bestaat uit vier landen; Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Bossen, bergen en oneindige weilanden met stenen muurtjes wisselen elkaar af, met hier en daar ook nog een mooi meer. Elke Britse regio heeft zijn eigen paradijsjes. In het noorden in Schotland liggen de Schotse hooglanden; uitgestrekte bergen die grotendeels bedekt zijn met gras bieden adembenemende uitzichten. Of denk bijvoorbeeld ook aan het Lake District in Noord-Engeland, een groot natuurgebied met tientallen grote meren omringt door middelhoge bergen.

Juist helemaal in het zuiden van Engeland ligt onder andere het New Forest National Park, een prachtig bos dat wel dingen wegheeft van de Gelderse Hoge Veluwe. Een 50-tal kilometers naar het oosten ligt het South Downs National Park, waar je net zoals in Cornwall de meest betoverende kaarsrechte krijtkliffen kan bekijken, die vanaf 100 meter hoogte het Kanaal in duiken.

Door Engeland heen liggen tientallen National Trails. Dit zijn lange-afstandspaden die georganiseerd zijn door de Britse versie van Staatsbosbeheer, en liggen overal door Engeland en Wales. Beloop ze met wandelkaarten van De Noorderzon!

Ierse natuurgebieden zoals de Wicklow Mountains zijn vanaf Dublin goed te bereiken, net als de meeste andere Ierse natuurgebieden. Ierland is een relatief dunbevolkt land, waardoor de natuur meer ruimte heeft. Ooit was Ierland vooral bedekt met bos, maar dat is grotendeels gekapt. Echter, tijdens de kap hebben ze om de zoveel meter een boom laten staan voor vogels om in te nestelen. Onder andere om deze reden is Ierland een zeer geschikt land om vogels te spotten!

De Ierse hoofdstad Dublin staat vol van de gezelligheid, geconcentreerd in de wijk Temple Bar. Verder bezoek je Dublin voor de brouwerijen van Guinness en Jameson, maar ook voor de Dublin Castle en de kerken van de stad.

Duitsland

Duitsland is een mooi land, met veel middelgebergten, grote steden en een grote hoeveelheid industriële bedrijvigheid. Het Duitse Ruhrgebied en omgeving staat vol met grote en leuke steden als Düsseldorf, Dortmund en Keulen. Het stedelijke gebied wordt echter omringd door mooie natuur in het Saarland en het Sauerland. De rivier de Rijn stroomt als een ader door het gebied, en is niet alleen voor de economie belangrijk, maar ook voor de natuur en stadsaanblik.

In centraal Duitsland ligt het laaggebergte en natuurpark Harz, waar een rotsachtig middelgebergte wordt verhuld onder een zeer dicht bos. Dit natuurpark is onbekend gebleven voor veel Nederlandse toeristen, en dat maakt het voor de avonturier des te meer interessant! Ontdek dit prachtige gebied met wandelkaarten van De Noorderzon!

De hoofdstad van Duitsland, Berlijn, staat bol van historie, voornamelijk uit de 2e wereldoorlog. In Berlijn wordt de spreuk “we mogen het nooit vergeten” die vaak wordt geuit over de 2e wereldoorlog vrij letterlijk genomen. De stad staat vol met indrukwekkende en interessante musea en monumenten, waaronder het Holocaust-monument en het Joods Museum in de stad. Stukjes van de Muur zijn nog steeds te bekijken, hetgeen ook zeker een must-see is in Berlijn. Tegelijkertijd is de stad met name in zomer een reuze gezellige stad, met veel mensen op straat en in de parken van Berlijn. Berlijn kent veel grote parken met grasvelden, waar altijd voldoende ruimte is voor een potje voetbal, barbecueën of gewoon gezelligheid tijdens lekker weer!

De Alpen

In het zuiden van Duitsland kom je al snel in de echte Alpen. De hoogste bergen van Europa op de Kaukasus na zijn ook de meest bevolkte bergen van Europa, met talloze idyllische bergdorpen. Echter zijn er ook veel steden tussen de bergen gebouwd zoals het Oostenrijkse Innsbruck en Salzburg. Naar de Alpen ga je natuurlijk vooral voor de prachtige bergen en bijbehorende uitzichten, die altijd voorhanden zijn; of dat nu de Franse, Zwitserse, Italiaanse of Oostenrijkse Alpen zijn.

Centraal Europa

Rondom de Alpen liggen nog veel meer gebergtes: in het zuiden gaan de Italiaanse Alpen naadloos over in de Dolomieten, en Slovenië vormt de overgang tussen de Alpen en de Dinarische Alpen die tot aan Griekenland reiken.

In Polen beginnen de Karpaten, het grootste gebergte van Oost-Europa. Dit gebergte reikt wel tot aan Roemenië, en loopt onderweg door Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Oekraïne en ook nog een stukje Servië. Polen is een veelzijdig land met leuke steden zoals Gdansk, Krakow en Warschau. De Poolse steden worden alsmaar populairder, en met reden! Vol met leuke musea, gezellige horeca en omringd door prachtige natuur zijn er maar weinig redenen om het land niet een bezoek te gunnen. Plan jouw bezoek met landkaarten van Polen, zodat je precies kan uitzoeken waar je allemaal heen wilt!

De grootste en belangrijkste rivier van Centraal- en Oost-Europa is de Donau. Deze rivier stroomt langs veel van de hoofdsteden in Centraal en Oost-Europa zoals Wenen, Bratislava, Budapest en Belgrado. Verken al deze steden met een riviercruise! Steek je stadskaart op zak en ga op reis!

Italië

Italië is hét land van de Middellandse Zee, met duizenden kilometers aan kustlijn en uiteraard de eilanden Sicilië en Sardinië. Italië is een land met een grote tweedeling qua cultuur tussen noord en zuid, hetgeen je gelijk zult merken tijdens een bezoek. Vele Italiaanse steden zijn feitelijk gigantische openlucht musea, met als belangrijkste natuurlijk Rome.

Italië heeft een zeer bergachtig landschap, met de Apennijnen die door het hele land reiken, met aan weerszijde de zee. In het zuiden wordt het landschap meer vulkanisch, en met de Etna en de Vesuvius heeft Italië de bekendste vulkanen van Europa. Er zijn er echter nog meer: voor de kust van Sicilië en Calabrië liggen onder andere de Stromboli en de Vulcano.

Elke regio binnen Italië heeft zijn eigen culturele eigenaardigheden, keuken, wijn en kenmerkend landschap. Hooggebergtes in het noorden, glooiende heuvels in Toscane en scherpe rotsen in de zuidelijke Apennijnen. Ontdek het allemaal met landkaarten van Italië, en zoek jouw perfecte Italiaanse bestemming uit.

Scandinavië

Scandinavië; alleen maar koude poolsteppes of toch niet? Zeker niet! Zuidelijk Scandinavië, ofwel Denemarken en zuidelijk Zweden, zijn zeer vergelijkbaar met Nederland. Het Deense landschap is vrijwel identiek, zij het dunner bevolkt en wat minder bos. Denemarken is een van ’s werelds top bestemmingen voor vogelspotters. Het meest noordelijke puntje van Denemarken vormt een zeer scherpe hoek in het Kattegat. De zee is er zo wild dat hij ten alle tijden onbegaanbaar is, maar er komen des te meer vogels op af.

Kopenhagen wordt regelmatig vergeleken met Amsterdam. Historisch is de stad zeer liberaal geweest, wat heeft geculmineerd in de semi anarchistische wijk Christiania, waar men tot op zekere hoogte kan doen wat men wil.

Het uiterste zuiden van Zweden is de enige regio in het land die goed geschikt is voor landbouw, wat je er dan ook veelvuldig ziet. Enkele uurtjes rijden naar het noorden wordt dit snel minder en maken de boerenakkers plaats voor water, bos en rotsen. Met andere woorden: de Taiga. Dit bos wikkelt zich als een riem rondom de noordelijke streken van de onze aardbol, en zo ook in Scandinavië. Scandinavië is eigenlijk een grote brok graniet. In Lapland en Noorwegen vormt het graniet alsmaar hogere bergen, die in Noorwegen tot wel 2400 meter hoog komen.

Stockholm is met afstand de belangrijkste en grootste stad van heel Scandinavië. De stad ligt in een inham van de Oostzee en wordt omringt door water en honderden rotsachtige eilandjes. Stockholm is zelf ook gebouwd op eilanden.

Breng ook eens een bezoek aan Finland, het land van de 1000 meren. Feitelijk telt Finland echter wel bijna 190.000 meren, die  in de winter volledig dichtvriezen. Finland is het koudste land van heel Scandinavië. Je ziet dan ook dat de grote meerderheid van de Finse bevolking in het diepe zuiden van het land woont. Hier ligt dan ook de hoofdstad, Helsinki.

De Balkan

De gehele Balkan is zeer bergachtig, met tientallen toppen boven de 2500 meter, en de verschillende Balkangebergtes zijn allemaal met elkaar verbonden. Hierboven benoemden we al even de Dinarische Alpen. Dit gebergte is vernoemd naar de berg de Dinara op de grens tussen Kroatië en Bosnië. De Dinarische Alpen reiken tot aan Albanië, waar het gebergte naadloos overloopt in het Griekse Pindosgebergte.

De verschillende Balkangebergtes herbergen talloze endemische soorten. Doordat deze gebergtes relatief dunbevolkt zijn en er op de meeste plekken niet veel toeristen komen, heeft de natuur vrij spel. Daarnaast creëren de bergen unieke biotopen met zeer veel lagere temperaturen dan op zeeniveau, wat de biodiversiteit zeer ten goede komt. Zo vind je in deze bergen onder andere wolven, beren, lynxen en grote roofvogels zoals de steenarend en de slangenarend. Ook leven hier meer dan 150 verschillende soorten vlinders, wat de Albanese bergen een van de meest vlinderrijke gebieden op aarde maakt!

De bergen in de Balkan zijn weliswaar prachtig, maar bepaald niet het enige wat deze regio aan natuur te bieden heeft! Met het Perucica reservaat heeft Bosnië nog een groot oerbos. Met name rondom Kroatië en Bosnië stromen meerdere betoverend mooie rivieren die unieke natuur hebben gecreëerd. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Plitvice park in Kroatië, maar er zijn nog veel meer voorbeelden van dit wonderbaarlijke schoon. Met duizenden watervallen met zeer helder en schoon water zijn deze rivieren een van de best bewaarde geheimen van Europa. Eén van deze rivieren, de Neretva, stroomt door het zeer bekende Bosnische stadje Mostar.

De imponerende bergen en uitzonderlijke natuur van de Balkan ontdek je uiteraard het beste te voet. In de ruige bergen raak je snel de weg kwijt, dus zorg er voor dat je altijd de juiste wandelkaart en GPS bij je hebt! De wandelkaarten haal je uiteraard bij De Noorderzon!

Griekenland

Griekenland is niet alleen het land met de oudste geschiedenis van heel Europa, maar ook het land met de best bewaarde prehistorische schatten. De Akropolis van Athene, Olympus en nog zo veel meer historische monumenten zijn absoluut bewonderenswaardig, en zijn uiteraard een verplicht nummertje bij een bezoek aan Griekenland. De Griekse bergen zijn ruig en wild, maar tegelijkertijd ontzettend mooi. Ontdek Griekenland met landkaarten van De Noorderzon!

Blogs over Europa
Blogs over Kaarten en gidsen