Zuid-Oost Azië

Kaart en gidsen voor Indonesië

Op deze pagina vind je de kaarten van Bali, Java en Lombok. Deze eilanden zijn allen onderdeel van Indonesië en liggen aan de zuidkant van de archipel. Java is met afstand de grootste van de drie. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt dan ook op dit eiland. Bali en Lombok liggen aan de westkant van Java en behoren tot de Kleine Soenda-eilanden. Deze eilanden zijn tropische schatten, maar zijn ook zonnige paradijzen met prachtige wateren om in te duiken en mooie steden. Bali, Java en Lombok ontdek je met kaarten van de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van deze wonderbaarlijke eilanden? Kom langs in de Noorderzon of lees onderaan deze pagina verder!

Resultaat 1–24 van de 94 resultaten wordt getoond

Wat te doen op Bali?

Onder Nederlanders is Bali met afstand de populairste toeristische bestemming in Indonesië. Het vliegveld in de hoofdstad van Bali, Denpasar, wordt rechtstreeks aangevlogen vanuit Amsterdam. Zowel voor Bali als voor Java geldt dat je zodra je uit de stad bent, vrijwel altijd direct in de jungle beland. Op Bali hangt men, anders dan in de meeste delen van Indonesië, voornamelijk het Hindoeïstische geloof aan. Dat komt terug in de vele historische Boeddhistische gebouwen en ruïnes op het eiland. Veelal gelegen in de jungle, lijkt het net alsof je de verborgen schatten zelf hebt ontdekt! Denk bijvoorbeeld aan het klooster bij de uitgehouwen rotsen Gunung Kawi of de Olifantsgrot Goa Gajah. Daarnaast staan er verspreid over Bali meerdere oude Hindoestaanse tempels, Pura’s geheten.

In het noorden van het eiland ligt een klein vulkanisch gebergte, waarvan de berg Agung de hoogste is met ruim 3100 meter. In het noordwesten van het eiland ligt een klein maar fijn nationaal park. Interessant aan dit park is dat het ook een klein stuk strand beslaat en aangelegen rif in de zee. Bali is dan ook een waar duikersparadijs. Het ontdekken van de natuur en architectonische bezienswaardigheden van Bali doe je uiteraard het beste te voet. Neem dus wel een goede wandelkaart mee! Vanaf de toppen van het eiland zijn de uitzichten onbeschrijfelijk mooi. Daarnaast is Bali ook een van de beste surfspots van de wereld, maar wordt toch afgetroefd op dat gebied door buureiland Java!

Wat te doen op Java?

In het bovenstaande stukje over Bali hebben we dit amper benoemd, maar Java en Bali hebben uiteraard beide de meest betoverende stranden in de wijde omgeving. Strak blauw en tropisch warm water, jungle op de achtergrond en met het lekkerste eten in de hand. Het is niet verwonderlijk waarom de Nederlanders Indisch keuken hebben geïmporteerd! Aan de oostkant van Java ligt het nationaal park Alas Purwo. Deze plek staat bekend als een van de beste surfspots ter wereld! Voor gevorderden zeker het proberen waard dus. In dit park kan je ook nog de Banteng vinden, een bedreigd wild-runderras.

Over de gehele zuidelijke eilandenrij van Indonesische liggen hoge vulkanen, zo ook op Java. Het eiland is zelfs volledig ontstaan voor vulkanisme, en er staan 38 vulkanen op het eiland. Sommigen daarvan zijn actief, anderen niet meer. Het zorgt wel voor een waar spektakel, en zorg dus ook dat je de bergen intrekt tijdens een bezoek aan Java. Net zoals op Bali, staan er op Java veel oude tempels en historische gebouwen. Ontdek ze allemaal met kaarten van de Noorderzon!

Kaarten van de Javaanse en Balinese steden

Java is het meest bewoonde eiland ter wereld, met 141 miljoen inwoners. Deze mensen wonen vooral in de grote steden zoals de hoofdstad, Jakarta. In de agglomeratie van deze stad wonen meer dan 30 miljoen mensen, wat het een van de grootste steden ter wereld maakt. Van 1619 Tot 1942 had Jakarta de Nederlandse naam Batavia, maar de stad is al in de 4e eeuw gesticht. Door de stad heen zijn nog verscheidene overblijfselen te zien van de Nederlandse overheersing, zoals het oude Stadhuis, dat nu een museum is. In de stad Jogjakarta kan men nog vele tempels en paleizen bekijken, zoals Fort Vredeburg, gebouwd door de Nederlanders tijdens de kolonisatie. Ontdek de Indonesische steden met stadskaarten van de Noorderzon!

Lombok

Lombok is het kleinste eiland van de drie, en ook met afstand het minst bevolkte. Het eiland kent geen grote steden en bestaat vooral uit dichte en ruwe bossen. Dit eiland is dus bij uitstek geschikt voor de echte avonturier! Op Lombok ontdek je ongerepte ruige natuur. Verwacht dus nog innemender uitzichten en rust, maar je levert in op comfort.  

Blogs over Kaarten en gidsen