Tsjechië, Slowakije

Kaart en gidsen voor Tsjechië en Slowakije

Op deze pagina vind je de kaarten van Tsjechië en Slowakije, twee landen in centraal Europa die vrij recent nog één waren. Het zijn beide nogal bergachtige landen, met mooie oorspronkelijke steden en dorpen. Tot aan het jaar 1918 waren Tsjechië en Slowakije onderdeel van OostenrijkHongarije, en gingen na de 1e Wereldoorlog als één land verder als verschillende socialistische staten. Na de val van de Sovjet-Unie in 1992 scheidden Tsjechië en Slowakije ook van elkaar, maar de historie, taal en cultuur blijven stevig met elkaar verbonden. Vandaag de dag staan Praag en Bratislava vol met prachtige historische gebouwen, en met name de Tsjechische regio Bohemen is populair. Tsjechië en Slowakije bieden prachtige wandel- en fietsmogelijkheden. Mooie wandelgebieden in Tsjechië zijn onder meer Sumava in het zuid-westen het Reuzengebergte (Krkonoše) in het noorden. In Slowakije vormt het Tatragebergte het letterlijke hoogtepunt.  Ontdek deze fascinerende Centraal-Europese landen nu met kaarten van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 128 resultaten wordt getoond

Tsjechië

Tsjechië is het meest westelijk gelegen land van het Oostblok, en de Tsjechische taal is dan ook sterk aan het Russisch verwant. De Tsjechen hebben zich echter vrijwel altijd verweerd tegen de Sovjet oppressie en identificeren zich er niet mee. Wanneer men door het prachtige historische Praag wandelt zie je weinig van de communistische tijd, maar des te meer van de middeleeuwse oudheid, welke zelfs zo bijzonder is dat het gehele centrum is opgenomen in de werelderfgoedlijst. Hoogtepunt is uiteraard de Karelsbrug uit de 14e eeuw over de Moldau, maar Praag staat vol met prachtige fortificaties, torens, poorten en machtige landhuizen. Praag wordt geroemd als een van de mooiste steden van Europa, en hoort dus zeker bij een bezoek aan Tsjechië!

Praag ligt in de historische regio de Bohemen, welke bijna twee-derde van de oppervlakte van heel Tsjechië in beslag neemt. Buiten Praag liggen enkele schitterende natuurgebieden, veelal bergachtig, waar men heerlijk tot rust kan komen. De Tsjechische bergen zijn weliswaar minder hoog dan de Alpen of de Pyreneeën, maar ook veel rustieker. Neem bijvoorbeeld het Reuzengebergte. Deze bergen, die niet zo reusachtig zijn als de naam doet vermoeden, hebben een maximale hoogte van zo’n 1600 meter en liggen deels ook in Polen. Vanaf de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka, heb je een magnifiek 360º panorama uitzicht.

Vlakbij het Reuzengebergte vind je de rotsen van Adršpach, een unieke rotsformatie van enkele duizenden rotsen. Sommigen hebben hun eigen naam, en zo’n 1800 kunnen beklommen worden. In het park zijn verscheidene wandelpaden te vinden, alsmede een mooi meer met twee watervallen. Ook bijzonder is de oude mijningang in het gebied. Wandelgebied ten top! Ontdek het nu met kaarten van de Noorderzon!

Slowakije

Slowakije is een land waar veel Nederlanders nooit zijn geweest, en daar moet zeker verandering in komen. Dit prachtige land heeft in tegenstelling tot Tsjechië wel serieuze bergen tot ruim boven de 2600 meter in de Hoge Karpaten, en Slowakije heeft een prachtige geschiedenis, die een fysieke vorm aanneemt in de talloze kastelen, burchten en oude kerken verspreid over het land.

Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, ligt slechts op zo’n 50 kilometer stroomafwaarts langs de Donau vanaf Wenen, en is de enige grote stad van Slowakije. Net zoals het Hongaarse Budapest is Bratislava gebouwd aan beide kanten van de Donau. Een van de belangrijkste trekpleister van Bratislava is de burcht van de stad: gebouwd op een mooie heuvel met direct uitzicht op de Donau is dit een van de mooiste kastelen in de gotische stijl. Het oorspronkelijke kasteel stamt uit de 14e eeuw, maar is na een brand in het jaar 1811 pas ruim 140 jaar later weer herstelt.

Slowakije is een zeer bergachtig land met wel tientallen verschillende gebergten, hoewel ze allemaal vallen onder de Karpaten. Het grootste deelgebergte in Slowakije is het Slowaakse Ertsgebergte. Dit gebied in het zuiden van Slowakije telt enkele toppen boven de 1400 meter, maar ondanks dat het niet zo hoog is, is het er ontzettend ruig. Het gebergte kent enkele unieke wandelroutes die je langs duizelingwekkende richels, dichte bossen en langs prachtige meren voert. Maar misschien nog wel bijzonderder: sommige routes lopen dwars door watervallen. Verken deze speciale routes in het park Slowaaks Paradijs. Steek je wandelkaart bij je en ga op pad!

De Hoge Tatra

Wie echter toch liever de werkelijk hoge bergen op wil zoeken, raden we de Hoge Tatra aan. Deze bergen in het noorden van Slowakije op de grens met Polen rijken tot wel 2600 meter hoog, en zijn grote delen van het jaar met sneeuw bedekt. Deze bergen zijn vrijwel onbewoond, dus enige voorbereiding is vereist! Maar wees niet verontrust, vanuit de stad Poprad ben je zo de bergen in, en kan je je perfect voorbereiden op de bergtocht van je leven!

Blogs over Tsjechië
Blogs over Kaarten en gidsen