Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het geweldige Ierland, met haar kaarsrechte kliffen van Moher, bijzondere en rijke historie in de steden en sprookjesachtige bossen in de Wicklow Mountains. De Ierse hooglanden zijn relatief leeg, maar langs de kleine slingerweggetjes door de bergen vind je regelmatig kloosters, kastelen en andere middeleeuwse gebouwen. In het natuurpark de Wicklow Mountains op zo’n 100 kilometer ten zuiden van de Ierse hoofdstad Dublin, liggen fantastische meren, omringt door een filmlandschap. Meer weer over de kaarten van Ierland? Kom langs bij de Noorderzon en zoek jouw kaart of gids van Ierland!

Resultaat 1–24 van de 130 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Ierse natuur

Ierland is iets groter dan Nederland, maar wel wonen wel vier keer minder mensen. Dat betekent dat de natuur veel meer ruimte heeft, en dat kan je goed zien! Vroeger was meer dan een derde van het Ierse landschap bedekt met bos. Dit is grotendeels gekapt voor de houtproductie, maar de kale velden hebben een opmerkelijke verschijning: om de 50 meter is een boom blijven staan. Deze bomen zijn gebleven de vogels om er nesten in te maken!

De Wicklow Mountains liggen in het oosten van Ierland. De bergen zijn niet erg hoog met een maximale hoogte van ruim 900 meter. Desalniettemin doen de bergen je af en toe denken dat je in de hoge Alpen staat. Ruige afgronden, diepe bergdalen en betoverende bergmeren wisselen elkaar af. Hoogepunten in dit natuurpark zijn onder andere het Guiness Lake, Glendalough Park, en verschillende historische gebouwen zoals mijndorpen. Wandelen en fietsen door de bergen is een populaire tijdsbesteding. Wandelkaarten zijn dan ook volop beschikbaar. Fietsers worden geacht om op de speciale paden te blijven!

Cliffs of Moher

Een ander bekend hoogtepunt van de Ierse natuur zijn de Cliffs of Moher. Deze kliffen in het westen van Ierland behoren tot de hoogste kliffen van Europa. De hoogste kliffen rijzen zelfs meer dan 200 meter hoog uit de Atlantische oceaan! Tussen de rotsen en de verschillende sedimentaire lagen van de kliffen huizen vele duizenden vogels, waaronder tot wel 20 verschillende soorten.

De meeste natuurgebieden, waaronder de Wicklow Mountains en de Cliffs of Moher, zijn bereikbaar met bustours vanuit Dublin. Ook gebieden als de Slieve League en het Connemara National Park zijn goed bereikbaar met het OV. De natuur van Ierland is werkelijk verbazingwekkend mooi! Ontdek het zelf met kaarten van de Noorderzon!

Kaarten van de Ierse steden

Ierland staat wereldwijd bekend om de gezelligheid in de steden. In Dublin geniet de wijk Tempel Bar een wereldwijde bekendheid en is altijd gevuld met toeristen. Het hoogtepunt van de wijk is het café Tempel Bar zelf, maar er zijn nog veel meer unieke cafés met honderden soorten Ierse dranken. Tripjes naar het Guinness Store House en de Jameson Brewery behoren tot de leukste uitstapjes in Dublin.

Dublin heeft meerdere grote stadsparken zoals bijvoorbeeld Phoenix Park, het grootste ingesloten stadspark van Europa. Ook het park en bijbehorend sportveld van Trinity College, de grootste universiteit van Dublin is erg gezellig. Daarnaast kan je de studenten typisch Ierse sporten zoals Hurling zien beoefenen. Leuk!

Galway

Op enkele tientallen kilometers van het eerder natuurgebied Connemara National Park ligt het bestuurscentrum van West Ierland: de stad Galway. De stad ligt in een inham van de Atlantische oceaan en is al sinds 1845 een universiteitsstad. De universiteit zelf is dan ook een bijzonder 19e-eeuws gebouw en een van de hoogtepunten van de stad. Verder is het centrum erg gezellig: door de grote hoeveelheid studenten zijn er veel pubs in de stad. Kenmerk van Ierse pubs is dat er vrijwel altijd live muziek gespeeld wordt!

Ontdek Dublin, Galway en andere Ierse steden als Cork, Limerick en Waterford met stadskaarten van de Noorderzon! 

Blogs over Ierland
Blogs over Kaarten en gidsen