Nabije Oosten en Centraal-Azië

Kaart en gidsen voor Iran

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het bijzondere Iran. Een land met een regering die vaak luidkeels van zich laat horen, maar buitenstaanders ongewis laat van het ware karakter van land en volk. De populariteit van het land onder toeristen is echter al jaren groot en – met ups en downs – nog steeds groeiende. Iran is een reusachtig en zeer bergachtig land, dat grenst aan Irak, Turkije, de Kaukasuslanden, Turkmenistan, Pakistan en Afghanistan. In het zuiden liggen de Perzische Golf en de Indische oceaan. Temidden van het rotsachtige en droge landschap liggen talloze ruïnes van wel duizenden jaren oud, net als eindeloze rijen dadelbomen en prachtige moskeeën. In het noorden, tegen de Kaspische Zee aan, liggen dichte bossen. Haal nu bij de Noorderzon jouw kaart of gids van Iran, en haal het meeste uit jouw reis dit prachtige land!

 

Toont alle 24 resultaten

het Iraanse Landschap

In de introductie benoemde we al even het bergachtige landschap van Iran. Over de gehele oostelijke linie van het land ligt een grote bergketen: de Zagros-bergen. Daarnaast ligt Iran op een zeer actieve tektonische plaat, die het land elke dag laat schudden. Tussen de bergen in, in centraal-Iran, ligt een grote hoogvlakte waar amper regen valt. De temperatuur kan hier ‘s zomers gemakkelijk boven de 40 graden komen. Bovenop de bergen bij Teheran kan ’s winters geskied worden.

Ondanks de droogte heeft Iran een enorme biodiversiteit. De bergen hebben een grote invloed op het klimaat. Soms zorgen ze voor regen, soms juist niet, en boven op de berg is het altijd kouder. De bergrug vlak ten noorden van Teheran, niet ver van de Kaspische Zee, zorgt voor een klimaatscheiding, met ten noorden daarvan een heel gematigd klimaat, hetgeen resulteert in groene heuvels en vruchtbare landbouwgrond. De verschillende klimaten brengen hun eigen flora en fauna met zich mee, waardoor het wildleven in Iran opvallend veelzijdig is. In Iran vind je onder meer verschillende soorten berggeiten, gazelles en jachtluipaarden. Een ander bekend dier oorspronkelijk uit Iran is de Perzische kat.

de Iraanse steden en cultuur

Religie speelt al eeuwenlang een centrale rol in het dagelijkse leven van Iraniërs. Het resultaat daarvan zijn oeroude prachtige Moskeeën, medina’s en andere prachtige religieuze gebouwen zoals de Meidan Emam in de stad Isfahan en de Sjah Moskee in Teheran. Verspreid over de verschillende leefgebieden van Iran staan voornamelijk Sjiitische bouwwerken, vaak vele honderden jaren oud. Ook deze complexen zijn een bezoek meer dan waard!

De rijke Iraanse cultuur brengt ook andere kunstuitingen voort, zoals de beroemde Perzische tapijten, maar ook vele traditionele dansen, (film)voorstellingen en muziek. Ook worden er traditioneel veel dingen van aardewerk gemaakt.

Iran is zo’n groot en divers land dat het meer dan één cultuur herbergt, die ontdek je pas als je naast Teheran ook andere plaatsen en streken aandoet! Dat doe je uiteraard met kaarten en gidsen van de Noorderzon op zak!

Blogs over Kaarten en gidsen