Zuid-Europa / Middellandse Zee

Kaart en gidsen voor Griekenland

Op deze pagina bespreken we de kaarten en gidsen van het prachtige Griekenland, dat het uiteinde vormt van de Balkan. Het land grenst in het noorden aan Albanië, Macedonië en Bulgarije. In het oosten ligt Turkije. De Helleense Republiek heeft een typisch mediterrane keuken met invloeden van al haar buurlanden. Bijbehorend aan deze keuken is uiteraard Griekse wijn en de sterke drank ouzo. Verder staat Griekenland bekend om zijn oude geschiedenis dit tot vele duizenden jaren geleden terugloopt. De restanten van deze historie zijn nog overal door het land heen te vinden, zoals goed te zien op archeologische kaarten. Daarnaast zijn de talloze Griekse eilanden een favoriet onder zon- en strandliefhebbers onder ons. Meer weten over kaarten van Griekenland? Lees onderaan deze pagina verder of kom eens lang in onze winkel!

 

Resultaat 1–24 van de 343 resultaten wordt getoond

Griekse Oudheid

De Griekse Oudheid gaat terug tot het jaar 3000 v.Chr. De overblijfselen hiervan kan je nog op veel plekken zien. Denk bijvoorbeeld aan de Akropolis bij Athene en de oude ruïnestad Delphi; in deze stad zijn tempels, altaren en theaters gevonden. Niet alleen in Delphi zijn dergelijke bouwwerken ontdekt: de stad Olympia ligt vol met oude ruïnes, zoals de Zeustempel. In Athene is het nationaal archeologisch museum van het land. Hier vind je een wonderbaarlijke verzameling kunstwerken van millennia oud. Uiteraard zijn architectonische ruïnes niet het enige wat er over is gebleven uit de Griekse Oudheid. In het stadje Oia zijn bijna 3000 jaar geleden de oude olympische spelen begonnen, en vanzelfsprekend hebben we onze democratie te danken aan de Grieken. Verken alle archeologische opgravingen in Griekenland op een kaart van De Noorderzon!

Kaarten van het Griekse landschap

Het Pindosgebergte is een lange bergketen van noord naar zuid, en wordt ook wel de ruggengraat van Griekenland genoemd. De hoogste berg van de keten is de Smolikas met 2600 meter, maar de hoogste top van Griekenland is de berg Olympus met ruim 2900 meter. Hoewel ze bedreigd zijn, komen in deze ruwe bergen nog Europese bruine beren en wolven voor. De bergen zijn in het winterhalfjaar met sneeuw bedekt. In centraal Griekenland ligt de Meteora: dit zijn hoge rotsformaties gelegen op de Thessalische vlakte met kloosters erbovenop. Prachtige wandelgebieden. Bekijk een kaart van Griekenland en ontdek ze allemaal! Door eeuwenlange water- en winderosie hebben de rotsen een uniek uiterlijk gekregen, en zijn ze absoluut het bezoeken waard. Door de gewelddadige middeleeuwen zijn er nog maar 6 kloosters over in relatief goede staat. Sommigen worden nog bewoond door monniken en staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Kaarten van de Griekse Eilanden

De eilandenarchipel van Griekenland telt wel 3000 eilanden, en is onderverdeeld in de Ionische Eilanden in het westen en de Egeïsche Eilanden in het oosten. Bestudeer jouw kaart van de Griekse zee en maak een lijst van welke jij wilt bezoeken! Het grootste eiland is Kreta, maar ook anderen zoals Korfoe, Kos en Lesbos zijn mooi en populair onder toeristen. Maar niet alle eilanden zijn zo druk in de zomer – neem bijvoorbeeld Kefalonia. Dit eiland is verrassend groen en nog niet zo druk. Breng ook een bezoek aan de middeleeuwse stad Rhodos op het gelijknamige eiland. Deze middelgrote stad is omgeven door historische muren en telt diverse oude kerken en moskeeën. Daarnaast was het de thuishaven van een van de zeven wereldwonderen: de kolossus van Rodos. Wat verder van het Griekse vasteland verwijderd ligt Cyprus, het eiland dat gedeeld wordt met Turkije en een klein stukje is van het Verenigd Koninkrijk.

Blogs over Griekenland
Blogs over Kaarten en gidsen