Centraal- en Oost-Europa, Balkan, Siberië

Kaart en gidsen voor Oekraïne

Op deze pagina vind je de kaarten van het mooie Oost-Europese Oekraïne. Voor veel mensen is de onwaarschijnlijke natuurlijke pracht van Oekraïne onbekend gebleven en verhuld door andere gebeurtenissen in het land. Laten we daar eens verandering in brengen! In het zuidwesten liggen de Oekraïense Karpaten, de enige serieuze bergen van het land met een hoogte van 2000 meter. De Zwarte Zee bestrijkt vrijwel de gehele zuidelijke grens van het land, en de grote rivieren van Oekraïne hebben allemaal deze zee als monding, met veel delta’s en groene gebieden als gevolg. Ook herbergt Oekraïne vele prachtige steden, vol met historische architectuur. Ontdek Oekraïne met kaarten van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 31 resultaten wordt getoond

Kaarten van het Oekraïense landschap

Het landschap van Oekraïne bestaat grotendeels uit zeer vruchtbare heuvelgebieden, onderbroken door enkele grote rivieren. De grootste rivier is de Dnjepr, die als een ader middendoor het land loopt en onderweg ook nog enkele gigantische meren heeft gecreëerd. Met name in het uiterste noorden en in de Karpaten zijn volledig bedekt met bos. Daarnaast heeft Oekraïne voor de liefhebber eindeloze akkerlanden, die dankzij de heuvels mooie plaatjes kunnen construeren. Voordat de akkers er kwamen, bestond het Oekraïense landschap echter voor een groot deel uit steppe. De meeste steppes zijn verdwenen, maar in het Askania Nova Biosfeer Reservaat vind je ze nog zoals ze ooit waren in heel Oekraïne.

De Oekraïense Karpaten vormen de waterscheiding tussen de Oostzee en de Zwarte Zee, en hebben op die manier dus een belangrijke geologische waarde. De grootste rivieren van Oost-Europa ontspringen dan ook in dit gebergte. Uiteraard met uitzondering van de Donau! De rivieren zorgen ook voor een enorme biodiversiteit: de Dnjepr onderhoudt een ecosysteem van tenminste 1500 soorten. Maar de echte natuurparel van Oekraïne is de Krim.

De Krim

Schiereiland De Krim is een ruig natuurgebied met veel verschillende landschappen: naald en loofbossen, ruige kliffen, wilde rivieren en natuurlijk de zee, en moerassen worden afgewisseld met droge steppes. Deze enorme verscheidenheid zorgt voor een enorme biodiversiteit, met wel 2000 verschillende soorten flora en fauna. In de zomer worden de steppes ingekleurd door bloemenzeeën en smeltwater verandert rustige stromen in wilde rivieren. Met name de Sivash is een waar vogelparadijs. Op deze vlaktes in het noorden van de Krim vind je vele unieke roofvogels zoals de schreeuwarend, purperreiger en vele andere soorten die je eigenlijk alleen maar in Azië ziet. Deze prachtige natuur ontdek je uiteraard het beste te voet, en dat doe je met wandelkaarten van de Noorderzon!

Kaarten van de Oekraïense steden

Hoofdstad Kiev is tegelijkertijd ook met afstand de grootste stad van het land met 2,5 miljoen inwoners. Oekraïne was uiteraard tot aan begin jaren 90 onderdeel van de Sovjet, en dat heeft zijn sporen nagelaten. Vele Russisch-Orthodoxe kerken sieren de steden, net als de vele paleizen en standbeelden. Kiev is een bruisende, levendige stad met talloze interessante musea. Ontdek Kiev met stadskaarten van de Noorderzon!

Behalve Kiev raden wij ook absoluut aan om Odessa een bezoek te brengen. Deze stad aan de Zwarte Zee onderhield ooit een van de belangrijkste Joodse gemeenschappen van de wereld, wat je terugziet in leuke musea en gebouwen. Ook zijn vele Joodse liederen over Odessa geschreven, en waar kan je die beter ontdekken dan in Odessa zelf? Daarnaast heeft de stad een zeer aangenaam klimaat waardoor je ultiem van de zee kan genieten. 

Blogs over Oekraïne
Blogs over Kaarten en gidsen