Op deze pagina vind je de kaarten van het Oost-Europese Oekraïne. Voor veel mensen is de onwaarschijnlijke natuurlijke pracht van Oekraïne onbekend gebleven en verhuld door diverse historische gebeurtenissen in het land. Laten we daar eens verandering in brengen! In het westen liggen de Oekraïense Karpaten, de enige serieuze bergen van het land met een hoogte van 2000 meter. De Zwarte Zee markeert de gehele zuidelijke grens van het land, en de grote rivieren van Oekraïne monden allemaal uit in deze zee, in even zo vele groene delta’s. Ook herbergt Oekraïne vele oude steden, vol met historische architectuur. Ontdek Oekraïne met de gidsen en boeken van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 37 resultaten wordt getoond

Het Oekraïense landschap

Het landschap van Oekraïne bestaat grotendeels uit zeer vruchtbare heuvelgebieden, onderbroken door enkele grote rivieren. Het land vormt al sinds mensenheugenis de graanschuur voor de wijde omgeving. De grootste rivier is de Dnjepr, die als een hoofdslagader middendoor het land loopt en onderweg ook nog enkele gigantische meren heeft gecreëerd. Met name het uiterste noorden en de Karpaten zijn volledig bedekt met bos. Daarnaast heeft Oekraïne eindeloze, golvende akkerlanden en velden met zonnebloemen. Voordat de akkers er kwamen, bestond het Oekraïense landschap echter voor een groot deel uit steppe. De meeste steppes zijn verdwenen, maar in het Askania Nova Biosfeer Reservaat vind je ze nog zoals ze ooit waren in heel Oekraïne.

De Oekraïense Karpaten vormen de waterscheiding tussen de Oostzee en de Zwarte Zee. Meerdere grote rivieren van Oost-Europa ontspringen in dit gebergte. De rivieren zorgen voor een enorme biodiversiteit: de Dnjepr onderhoudt een ecosysteem van tenminste 1500 soorten. Maar de echte natuurparel van Oekraïne is de Krim.

De Krim

Schiereiland De Krim is een ruig natuurgebied met veel verschillende landschappen: naald- en loofbossen, ruige kliffen en berglandschappen, wilde rivieren en natuurlijk de zee, en moerassen worden afgewisseld met droge steppes. Deze enorme verscheidenheid zorgt voor een enorme biodiversiteit, met wel 2000 verschillende soorten flora en fauna. In de zomer worden de steppes ingekleurd door bloemenzeeën en smeltwater verandert rustige stromen in wilde rivieren. Met name de Sivash is een waar vogelparadijs. Op deze vlaktes in het noorden van de Krim vind je vele unieke roofvogels zoals de schreeuwarend, purperreiger en vele andere soorten die je anders eigenlijk alleen maar in Azië ziet.

Oekraïense steden

Hoofdstad Kiev is tegelijkertijd ook met afstand de grootste stad van het land met 2,5 miljoen inwoners. Oekraïne was tot aan begin jaren 90 onderdeel van de Sovjet-Unie. Maar dat het land veel gemeen heeft met Rusland, is overal prominent zichtbaar. Vele Russisch-Orthodoxe kerken sieren de steden, net als de vele paleizen en standbeelden. Kiev is een bruisende, levendige stad met talloze interessante musea. Ontdek Kiev met stadskaarten en gidsen van de Noorderzon!

Behalve Kiev raden wij aan om Odessa een bezoek te brengen. Deze stad aan de Zwarte Zee onderhield ooit een van de belangrijkste Joodse gemeenschappen van de wereld, wat je terugziet in interessante musea en gebouwen. Ook zijn vele Joodse liederen over Odessa geschreven, en waar kan je die beter ontdekken dan in Odessa zelf? Daarnaast heeft de stad een zeer aangenaam klimaat.

Ook Lviv is een vakantie waard! De stad is een uitermate boeiende smeltkroes van Oost en West en een product van meerdere Centraal-Europese en Oost-Europese culturen, ook hier met een stevige Joodse invloed. De stad wordt bezongen in diverse liederen en nog steeds kun je de Weense periode (toen de stad Lemberg heette) terugvinden in de lokale architectuur.

Blogs over Oekraïne
Blogs over Kaarten en gidsen