Zuid-Oost Azië

Kaart en gidsen voor Birma (Myanmar)

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het prachtige Birma, tegenwoordig steeds vaker Myanmar genoemd. Myanmar was oorspronkelijk een Britse kolonie en grenst aan India en Bangladesh in het westen, China in het noorden en Thailand en Laos in het oosten. Myanmar heeft een kustlijn van enkele duizenden kilometers, met honderden paradijselijke eilanden voor de kust. In het noorden van het land liggen enkele uitlopers van de Himalaya met een maximale hoogte van 5800 meter. Het grootste gedeelte van het landschap is echter jungle, met een zeer droog gebied in centraal Myanmar. Meer weten over dit bijzondere land? Ontdek Myanmar met de kaarten en gidsen van de Noorderzon!

 

Toont alle 13 resultaten

Het landschap van Myanmar

Myanmar heeft een zeer rumoerige recente geschiedenis. Nadat het land in 1948 onafhankelijk werd hebben er vele burgeroorlogen gewoed en heeft er tot 2011 een militair bewind de macht gehad: de Junta. Tot 2021 is de rust enigszins teruggekeerd en was het land bezig met herstellen. Helaas heeft in 2021 de junta de macht weer volledig in bezit genomen.  Sommige regio’s zoals de Shan-staat in het oosten van Myanmar zijn volledig ontoegankelijk.

Doordat het land wel 2000 kilometer lang is van noord naar zuid en vele hoogteverschillend kent, verschilt het klimaat van Myanmar enorm per regio. Myanmar is dan ook onder hevige invloed van de Moesson, met droge, natte en koude periodes.

Vandaag is nog de helft van het land bedekt met bos, met onder andere grote mangrovebossen langs de kust van de Indische Oceaan. In het binnenland is een droge vlakte met cactussen en andere vegetatie die lange periodes zonder regen kan weerstaan.

Een bezoek aan Myanmar

Door de jaren heen hebben Boeddhistische monniken duizenden gebouwen, monumenten en andere religieuze complexen gebouwd. Een voorbeeld hiervan vind je in de berg Hpo Win Daung, waarin 500 grotten zijn gegraven. In deze grotten vind je vervolgens 25000 standbeelden en sculpturen, alsmede talloze unieke muurschilderingen. Een aanrader!

Door het hele land heen liggen bijzondere en unieke Boeddhistische tempels, zoals de tempel bovenop de berg Popa. Dit is een bedevaartsoord voor de lokale bevolking, en er zijn strenge gedragsregels. Het bezoeken van de berg zelf is echter een zeer indrukwekkende ervaring die zeker de moeite waard is.

De meeste Boeddhistische gebouwen zijn geconcentreerd in de tweede stad van het land: Mandalay. Meerdere tempels, de 729 marmeren beeldhouwwerken en het fort van de stad maken Mandalay een van de plaatsen die je wilt zien een bezoek aan Myanmar. Bij de Noorderzon vind je jouw reisgids van Myanmar waarmee je het meeste uit je vakantie haalt!

Blogs over Kaarten en gidsen