Op deze pagina vind je de kaarten of gids van Finland, het ijzige merenland in het oosten van Scandinavië. Finland staat bekend om de lange, koude winters, het Noorderlicht, de Kerstman en natuurlijk als het land van duizend meren. Finland telt echter wel 188 duizend meren! Met name in het zuidoosten van het land is het landschap zeer waterrijk, met name rondom het Saimaa-meer. De Finnen hebben een lange geschiedenis met oorlogen tegen de Zweden en de Russen, waardoor er verspreid over het land veel (zee)forten staan. Erg bijzonder! De Finse hoofdstad Helsinki is een leuke havenstad met veel samensmelting van oude Scandinavische, Finse en Russisch-Orthodoxe culturen! Ontdek Finland met kaarten van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 62 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Finse natuur

In het uiterste noorden van Finland groeien amper bomen en wordt het landschap alsmaar hoger, met veel lage bergen rond de 1 kilometer hoog. De winter in Lapland duurt zo’n 8 maanden, maar hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe groener het land wordt. Het merendeel van het Finse landschap is goed vergelijkbaar met het Zweedse Värmland: erg veel meren omringt door bos en granieten rotsen. Je zou Finland kunnen zien als één grote rots.

Met name in het zuidoosten van het land liggen er veel meren waarvan de bekendste het Saimaa-meer is. Aan dit meer vind je ook het leuke Finse stadje Lappeenranta. In Lappeenranta en andere plaatsen langs de grensstrook met Rusland vind je veel oude forten uit de late middeleeuwen, vaak strategisch gebouwd op een rots in het water.

Buiten het merengebied is Finland vrij heuvelachtig. Langlaufen behoort dat ook tot een van de meest populaire sporten van het land, maar dé nationale sport van het land is natuurlijk ijshockey, dat volgens de Finnen zelf oorspronkelijk in de Finse studentenstad Tampere werd ontwikkeld. Laat het de Canadezen niet horen!

Elke winter vriezen de meren compleet dicht, en wie bereid is om de kou te trotseren levert dat leuke mogelijkheden op! Behalve een echt Fins potje ijshockeyen is er nog veel meer op het ijs te doen! Denk aan huskeysleetochten, sneeuwscooter-tochten en nog veel meer!

Lapland

Fins Lapland wordt gekenmerkt door alsmaar hoger wordende heuvels die uiteindelijk hoog genoeg om te skiën en snowboarden, wat er dan ook volop wordt gedaan. Breng een bezoek aan de kerstman in Rovaniemi, maak een trek op een rendierslee of huskeyslee en geniet van de typisch Finse skidorpen zoals Levi! Maak ook vooral een trip net over de grens naar de Noordelijke IJszee in Noorwegen! Durf jij een duik te nemen tussen de ijsschotsen!?

Kaarten van de Finse steden

De meeste belangrijke historische steden van Finland liggen allemaal aan het water. De haven van Helsinki is bekend, maar denk ook aan Turku. Turku is een stad in het zuidwesten van Finland, die van de 13e tot aan de 19e eeuw de grootste en belangrijkste stad van het land was. Dat had uitsluitend te maken met de haven van Turku, die diende als aansluitingspunt tot de rest van Europa. Ook vandaag de dag vertrekken er veel ferry’s naar andere landen aan de Oostzee, en ligt een van de grootste scheepswerven van de wereld in Turku. Behalve de haven zijn de andere hoogtepunten van Turku onder andere de 13e-eeuwse kathedraal en kasteel dat eveneens uit de 13e-eeuw stamt.

Voor de kust van Turku liggen duizenden eilandjes, veelal rotsen en enkele bomen er op. Men staat vrij om met je eigen boot tussen de eilanden door te varen; een prachtige ontdekking!

Deze eilandjes rijken uiteindelijk tot het grotere eiland Aland, een autonome provincie van Finland. Dit eiland ligt op slechts 40 kilometer van de Zweedse kust.

Helsinki

Helsinki is de gezellige hoofdstad van Finland, dat in de recente historie de economische hoofdrol heeft overgenomen van Turku. Met de opkomst van grote tech-bedrijven zoals Nokia heeft de wetenschaps- en de dienstensector van Finland een grote boost gekregen, en dat is met name merkbaar in de agglomeratie van Helsinki. Net als Turku en Tampere heeft Helsinki grote prominente universiteiten die veel hoogopgeleide buitenlanders aantrekken.

Helsinki heeft vergeleken met de binnenlanden van Finland een zeer mild klimaat dankzij de zee. Hoewel het er nog steeds erg koud kan worden, zal je in Helsinki zelden temperaturen van onder de -15 meemaken. Je gaat o.a. naar Helsinki voor onder andere de leuke haven, waar vaak markten en andere evenementen worden gehouden, de grote kathedraal en het levendige Kamppi Center. Ontdek Finland met kaarten van de Noorderzon! 

Blogs over Finland
Blogs over Kaarten en gidsen