Centraal- en Oost-Europa, Balkan, Siberië

Kaart en gidsen voor Rusland

Op deze pagina vind je de kaarten van het Rusland, het grootste land ter wereld. Van west naar oost is Rusland ruim 6000 kilometer breed, en grenst het aan 12 landen. Rusland heeft sinds het begin van het tsarentijdperk zijn stempel op de wereld gedrukt, maar is pas in de afgelopen 100 jaar uitgegroeid tot een wereldmacht. De Russische cultuur heeft ons veel mooie kunst geschonken die je voornamelijk in de West-Russische stad Sint-Petersburg het beste kunt bekijken. De grootsheid van het land zie je overal in terug. Grote gebouwen, wegen en megalomane complexen, kerken en steden als geheel. Rusland ontdek je met kaarten van de Noorderzon! Kom langs en zoek jouw kaart of gids van Rusland uit!

Resultaat 1–24 van de 81 resultaten wordt getoond

Kaarten van West-Rusland

Verreweg de meeste inwoners van Rusland wonen in Europees Rusland. Dit deel van Rusland strijkt tot aan het Oeralgebergte. In het zuiden van het land wordt de stad Jekaterinenburg als de grens tussen Europees Rusland en Siberië gezien, en de stad is dan ook de hoofdstad van de Oblast Oeral.

Alle grootste steden van Rusland liggen in het westen, en de hoofdstad van Rusland, Moskou, is dan ook gelijk de grootste stad van Europa met meer dan 12 miljoen inwoners in de stad zelf. Als je vanuit Moskou 600 kilometer naar het noorden gaat kom je in Sint-Petersburg, de culturele hoofdstad van Rusland. Ga je zo’n 1300 kilometer naar het zuiden vanuit Moskou, kom je in Sochi. Sochi en de omliggende steden behoren tot een van de populairste gebieden van Rusland, en door de grote hoeveelheid verschillende klimaten is er voor iedere toerist wat wils. Sochi ligt vlakbij Georgië aan de Zwarte Zee, en daardoor ligt het ook aan de voet van het Kaukasusgebergte en kent de stad de beste skiresorts van heel Rusland.

Echter, in de lagergelegen gebieden rondom Sochi is een natuurgebied vol met bos, water en alsmaar hoger wordende heuvels. De grote hoeveelheid verschillende klimaten doen erg denken aan het Whistler-gebied in Vancouver, Canada!

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is de meest noordelijke miljoenenstad van de wereld. Met haar ruim 5 miljoen inwoners is Sint-Petersburg de 2e stad van Rusland, en staat de stad bekend als cultuurcentrum van Rusland. Het hoogtepunt van Sint-Petersburg is wellicht het Hermitage, een van de grootste museums van de wereld. In de collectie van het museum zitten onder andere werken van Rembrandt, Van Gogh, Karel Appel en andere wereldberoemde Nederlandse kunstenaars. Het toppunt van het Hermitage is de Gouden Pauw, een enorme gouden mechanische klok in de vorm van een pauw. Na een recente restauratie kan de pauw weer volledig uit zichzelf bewegen, wat hij één keer per week doet. Een waar spektakel!

Andere hoogtepunten van Sint-Petersburg zijn onder andere het Kunstkamera museum. Dit antropologische museum was de persoonlijke verzameling van Peter de Grote, de stichter van de stad. In dit museum zie je groteske embryo’s en aanverwante misvormde dieren en mensen. Volgens de legende kregen vrouwelijke bezoekers vroeger voor het betreden van het museum een glas wodka zodat ze niet flauw zouden vallen van de schok.

Verder ga je naar Sint-Petersburg voor de Isaac Kathedraal, het Peterhof, voorstellingen in het wereldberoemde Mariinskitheater, en nog veel ander moois. Sint-Petersburg staat vol met unieke Orthodoxe kerken die elk een andere doelgroep hebben, zoals Nicolaaskathedraal speciaal voor zeelieden is gebouwd.

Ontdek Sint-Petersburg vooral in de zomer. Rond 21 juni is het de tijd van de Witte Nachten in de stad, wanneer de zon niet ondergaat. De stad krijgt een feestelijke sfeer in deze tijd met verschillende theatershows, evenementen en de bruggen over de Neva gaan open. Bijzonder! Check de stadskaarten van de Noorderzon voor jouw trip naar Sint-Petersburg en de andere Russische steden! 

Moskou

Moskou is een werkelijk gigantische stad, en als je in het centrum van de stad bent ademt de stad dat ook uit. De stad heeft een zeer megalomane en indrukwekkende uitstraling. Een voorbeeld hiervan is het gebouw van de Staatsdoema, dat imponerend als het ware op je neerkijkt.

Het Kremlin middenin de stad is het centrum van de macht van Rusland. Het park rondom het Kremlin is vrij toegankelijk en er valt van alles te zien. Er staan zes unieke kerken in het complex die elk hun eigen doel hebben. Het Kremlin van Moskou ligt aan het bekende Rode Plein waar je ook de wereldberoemde Potrovkathedraal kan bekijken, alsmede het nationaal historisch museum van Rusland. Ook het mausoleum van Lenin staat op het Rode Plein. Erg bijzonder! Ontdek de Russische steden met stadskaarten van de Noorderzon!

Natuur in Europees Rusland

De grote verschillen in het klimaat van Rusland heeft uiteraard ook invloed op de natuur. In het uiterste noorden van het land is het zo koud dat er niks groeit. Als je naar het zuiden gaat beginnen er echter al snel kleine naaldbomen te groeien en graslanden komen in de zomer als de sneeuw smelt tevoorschijn. Deze naaldbomen groeien al snel uit tot dichte bossen en zijn onderdeel van het gigantische Taigabos, dat verantwoordelijk is voor 25% van alle zuurstof op aarde.

Rusland kent enorme steden maar dat zijn dan ook de echte woonconcentraties. Op het moment dat je uit de stad bent, ben je direct in de wilde natuur. Deze extreem uitgestrekte wilde natuur is vrij ontoegankelijk, en bezoekers lopen de kans om wolven, beren, veel soorten herten en ander groot wild tegen te komen. Dieper in het zuiden is er veel meer biodiversiteit, en zijn er ook katachtigen.

De natuur in West-Rusland is uiterst verschillend: van ijzige bossen in Karelië, tegen de grens met Noorwegen en Finland, tot dichte bossen ter hoogte van Estland en Letland, tot mediterrane bossen en landschappen tegen de grens met Oekraïne en rondom de Zwarte Zee.

Kaarten van Siberië

Het gigantische Siberië is vooral leeg. Enorme onafgebroken bossen tekenen het landschap, af en toe afgewisseld door een rivier, mijn of dorpje. Extremere landklimaten bestaan amper met ijzig koude winters met temperaturen tot -60 en verzengende zomers met 40 graden en een brandende zon. Deze enorme temperatuurverschillen van 100 graden tussen seizoenen komen bijna alleen maar hier voor.

De bekendste manier van reizen voor Siberië is uiteraard de Trans-Siberische spoorlijn, vanaf Moskou door naar Vladivostok. Als iets eerder uitstapt, in Tsjita, kan je zelfs nog naar Beijing in China gaan. Je kan dus zonder problemen vanaf Amsterdam in Nederland op de trein stappen in weer uitstappen in China!

De spoorlijn gaat langs alle belangrijke steden in Siberië waaronder Jekaterinenburg, Omsk, Novosibirsk en Irkoetsk. Irkoetsk ligt aan de voet van het Baikalmeer, het diepste meer van de wereld en een van de meest toeristische plekken van Siberië. Het meer wordt gevoed door meer dan 300 rivieren en telt meerdere natuurparken en beschermde reservaten. In dit meer van meer dan 1500 meter diep leven veel diersoorten die endemisch zijn aan het meer. Voorbeelden hiervan zijn de Baikalrob, Baikal-steuren en houtingen. Er wordt gegokt dat er meer dan 1000 plantensoorten en 2500 dierensoorten leven rondom het meer, maar waarschijnlijk is dit aantal zelfs hoger. Ontdek het Baikalmeer met kaarten van de Noorderzon!

Altaj-gebergte

Ietjes dichterbij, op de grens met Kazachstan, China en Mongolië ligt het Altaj-gebergte. Dit gebergte, met een maximale hoogte van 4500 meter is vrijwel volledig onbewoond. De bergen in kan alleen onder begeleiding van een gids en de kortste tochten zijn enkele dagen lang. Goed voorbereid op pad dus!

Maar voor het zwoegen krijg je ook nog wat terug. De bergen zijn een voorbeeld van absoluut ongestoorde natuur. Bergrivieren, bossen en meren wisselen elkaar af en zijn werkelijk betoverend mooi. Je vindt er de meest bijzondere dieren zoals wisenten, Siberische berggeiten en lynxen. 

Blogs over Rusland
Blogs over Kaarten en gidsen