Kaarten en gidsen > Europa > Scandinavië & de Baltische Staten > Baltische Staten en Kaliningrad
Scandinavië & de Baltische Staten

Kaart en gidsen voor Baltische Staten en Kaliningrad

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van de Baltische Staten en Kaliningrad, de Russische enclave net ten noorden van Polen. De Baltische staten, allen gelegen aan de Oostzee, bestaan uit Estland, Letland en Litouwen. Alle drie de landen zijn zeer dunbevolkt waardoor er veel ruimte is voor de natuur. Dat neemt echter niet weg dat er in de grotere steden van de Baltische Staten zeer veel historie heeft plaatsgevonden, hetgeen je nog het beste kan zien in de Estse hoofdstad Tallinn. Met name Estland en Letland maken een economische boost door en de landen worden snel welvarender. Ontdek de Baltische Staten met kaarten en gidsen van De Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 53 resultaten wordt getoond

Estland

Voor de drie Baltische Staten plus Kaliningrad geldt: hoe noordelijker, hoe meer naar Europa gericht. Waar Estland zich sterk op Scandinavië en de rest van Europa richt, is dat in Litouwen een stuk minder. Letland zit er tussenin. Dit alles zie je direct terug in het straatbeeld.

Estland is een klein land, net iets groter dan Nederland. Er wonen echter maar 1,3 miljoen mensen waarvan bijna de helft in de regio rondom Tallinn. Met andere woorden: het land is leeg. Dit biedt erg veel ruimte voor de natuur, en hoewel er schitterende natuurparken zijn gecreëerd zoals het Lahemaa-park in het noorden van Estland, zijn de bijzondere dieren van Estland niet beperkt tot deze beschermde natuurgebieden. Door het hele land komen edelherten, wolven, beren, dassen, lynxen en andere grote zoogdieren voor, maar ook een grote hoeveelheid bijzondere vogels die genieten van het veelzijdige landschap. In het Lahemaa-park treft men onder andere bossen, moerassen en graslanden aan, maar het park is niet gelimiteerd tot het land: meer dan een derde van de oppervlakte van het park ligt in zee! Ontdek dit prachtige park nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Tallinn

Tallinn is een oude stad, gebouwd in de 12e eeuw. Tallinn is in het verleden zeer vaak veroverd en heroverd door veel verschillende koninkrijken, keizerrijken en dergelijke, maar is bijzonder genoeg vrijwel geheel intact gebleven. Hierdoor is de oude stadsmuur van de stad nog vrijwel geheel intact, alsmede de vele torens die de muur sieren. In het centrum van Tallinn waan je je terug in de middeleeuwen, alsof je door een oude Italiaanse stad loopt.

Het altijd bruisende en gezellige Tallinn is een van de best bewaarde geheimen van Europa, en wij van de Noorderzon raden van harte aan om deze prachtige stad te bezoeken.

Letland

Letland is bijna net zo dunbevolkt als Estland en kent eenzelfde soort landschap. Meer dan de helft van het landschap is bedekt met bos, en Letland heeft meer dan 12.000 rivieren, die vaak met enige haast van de heuvels af komen stromen. Enkele hoogtepunten van de Letse natuur zijn onder andere de Venta-watervallen, de breedste waterval van heel Europa, en het nationale park Kemeri. Dit park is de oorspronkelijke bodem van een prehistorische zee. In het park vindt men een zeer bijzonder moerassig landschap met honderden kleine meertjes, afgewisseld met lage vegetatie. In het park zijn veel natuurlijke warmwaterbronnen, hetgeen er voor heeft gezorgd dat er veel resorts in de buurt zijn te vinden.

Riga

Riga is de grootste stad in de gehele Baltische regio, met ruim 600.000 inwoners. Je kan je goed in Riga zien dat de Letse economie hard groeit. Riga bezoek je onder andere voor de grote verzameling art-nouveau gebouwen, de kathedraal van de stad en het kasteel. Net als Tallinn staat het gehele centrum van Riga op de Unesco werelderfgoedlijst.

Litouwen

Van de drie Baltische staten is Litouwen de grootste en zuidelijkste en de enige overwegend rooms-katholieke staat. De geschiedenis loopt pas relatief kort synchroon met die van de beide andere Baltische landen. Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De twintigste eeuw verliep grotendeels onder Russisch respectievelijk Sovjetbewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 trad het land toe tot de Europese Unie. Het toerisme is in Litouwen langzaam in opkomst. Een van de belangrijkste toeristische attracties is het kasteel en plaatsje Trakai, ten westen van Vilnius, te midden van de vele meren in het natuurpark Trakai. Het kasteel is gebouwd in een voor Litouwen karakteristieke stijl: roodbruine baksteen, ronde torens en rode daken. De binnenstad van Vilnius, die beschermd wordt door de UNESCO, kent tientallen oude kerken en gebouwen. Veel toeristen bezoeken de Koerse Schoorwal, een uniek natuurgebied aan de westkant van het land. Het plaatsje Nida krijgt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Bron: Wikipedia

Kaliningrad

Deze Russische enclave in een overblijfsel van de Sovjetoverheersing van Oost-Europa na de Tweede Wereldoorlog. Kaliningrad leeft vooral van de barnsteen-economie (de provincie heeft de grootste barnsteen voorraad ter wereld), toerisme, en de haven.

Dichterbij dan Kaliningrad komt Rusland niet; deze kleine enclave geeft een bijna volledig beeld van het echte Rusland, wat een beleving op zich is. Ontdek het met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Blogs over Baltische Staten en Kaliningrad
Blogs over Kaarten en gidsen