Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van de westelijke Balkan, ofwel de prachtige regio in Zuidoost-Europa. Deze regio bestaat uit Slovenië, Kroatië, Albanië, Servië, Bosnië, Noord-Macedonië en Montenegro. De meeste Balkanlanden behoorden lange tijd tot het (communistische) Joegoslavië, en dat is in met name Servië soms nog terug te zien. De Balkan wordt gekenmerkt door prachtige en veelal ongerepte natuur, oneindige bergketens en prachtige steden zoals Dubrovnik of Belgrado. Uiteraard valt er in deze enorme regio nog veel meer te ontdekken! Ontdek dit gebied met een of meer van de talloze boeken en kaarten over deze regio van de Noorderzon, en kies jouw ideale vakantie uit!

 

Resultaat 1–24 van de 191 resultaten wordt getoond

De Noordelijke Balkan

De gehele Balkan is zeer bergachtig, met tientallen toppen boven de 2500 meter, en de verschillende Balkangebergtes zijn allemaal met elkaar verbonden. In het uiterste noorden van de Balkan, in Slovenië, buigen de Alpen zich zuidwaarts af en veranderen dan in de Dinarische Alpen. De Dinarische Alpen zijn vernoemd naar de berg de Dinara op de grens tussen Kroatië en Bosnië. De Dinarische Alpen reiken tot aan Albanië, waar het gebergte naadloos overloopt in het Griekse Pindosgebergte. Doordat de bergen zich uitstrekken vanaf Italië tot aan zuidelijk Griekenland, worden ze wel de ruggengraat van de Balkan genoemd.

De verschillende Balkangebergtes herbergen talloze endemische soorten. Doordat deze gebergtes relatief dunbevolkt zijn en er op de meeste plekken niet veel toeristen komen, heeft de natuur vrij spel. Daarnaast creëren de bergen unieke biotopen met zeer veel lagere temperaturen dan op zeeniveau, wat de biodiversiteit zeer ten goede komt. Zo vind je in deze bergen onder andere wolven, beren, lynxen en grote roofvogels zoals de steenarend en de slangenarend. Ook leven hier meer dan 150 verschillende soorten vlinders, wat de Albanese bergen een van de meest vlinderrijke gebieden op aarde maakt!

De bergen in de Balkan zijn weliswaar prachtig, maar bepaald niet het enige wat deze regio aan natuur te bieden heeft! Met het Perucica reservaat heeft Bosnië nog een groot oerbos. Met name rondom Kroatië en Bosnië stromen meerdere betoverend mooie rivieren die unieke natuur hebben gecreëerd. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Plitvice park in Kroatië, maar er zijn nog veel meer voorbeelden van dit wonderbaarlijke schoon. Met duizenden watervallen met zeer helder en schoon water zijn deze rivieren een van de best bewaarde geheimen van Europa. Één van deze rivieren, de Neretva, stroomt door het zeer bekende Bosnische stadje Mostar.

De imponerende bergen en uitzonderlijke natuur van de Balkan ontdek je uiteraard het beste te voet. In de ruige bergen raak je snel de weg kwijt, dus zorg er voor dat je altijd de juiste wandelkaart en GPS bijhebt! De wandelkaarten haal je uiteraard bij de Noorderzon!

Steden in de Noordelijke Balkan

Behalve natuurpracht zijn er natuurlijk ook mooie historische steden in de Balkan. De Servische hoofdstad Belgrado (witte stad) staat centraal als grootste stad van de regio en ex-hoofdstad van Joegoslavië. Vol met Stalinistische architectuur heeft Belgrado een indrukwekkende sfeer over zich heen, dat verder wordt versterkt door het mooie Kalemagdan-fort, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de Donau en de rest van de stad.

De meest populaire steden zijn echter de Kroatische havensteden zoals Pula, Zadar en Dubrovnik. Vol met historie, middeleeuwse militaire machtsvertoningen, een heerlijk klimaat en uiteraard de prachtige Adriatische Zee maakt deze steden tot de ideale stedentrip. Je ontdekt ze het beste met een stedenkaart van de Noorderzon!

De Zuidelijke Balkan

Onder de zuidelijke Balkan rekenen we Griekenland en Europees-Turkije. Deze landen hebben hun eigen pagina, die je achter de link vindt!

Blogs over Westelijke Balkan
Blogs over Kaarten en gidsen