Noord-Italië

Kaarten en gidsen voor Zuid-Tirol en de Dolomieten

Op deze pagina vind je de kaarten, gidsen en boeken over Zuid-Tirol en de Dolomieten (Trentino). Er zijn maar weinig regio’s in de wereld die op zo’n klein oppervlak zo veel te bieden hebben qua natuurschoon én culturele schatten! Het landschap is er zeer divers, alsook de cultuur: waar Zuid-Tirol overwegend Duitstalig is (het behoorde tot de Eerste Wereldoorlog aan Oostenrijk), is het even verderop gelegen Trentino Italiaans tot in de haarvaten! (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 199 resultaten wordt getoond

(vervolg van boven) Eenmaal de Oostenrijks-Italiaanse grens overgestoken verandert er in eerst instantie nog weinig in het prachtige Alpenlandschap. Daar vind je plaatsen als het nogal toeristische Merano en Bolzano (Duits: Meran en Bozen) en mooie brede valleien zoals de Vinschgau of  het Pustertal, met veel fruit- en wijngaarden en getooid met prachtige kastelen. De omringende Alpentoppen nodigen uit tot het maken van uitdagende wandelingen. De Ortler is daarvan de hoogste (zo’n 3900 meter) en de nabijgelegen Stelviopas geldt als het Mekka voor wielrenners.

Eventjes verder in zuidelijke en oostelijke richting bevind je je plotseling in de hoge Dolomieten, een gebergte dat een geheel eigen geologische geschiedenis heeft. Dat is te zien aan de duidelijk afwijkende morfologie van deze puisten, met gigantische loodrechte wanden en het verweerde, ruige, gesteente. Toppen en massieven als de Marmolada, Sella, Brenta, Adamello en de Rosengarten zijn de klinkende namen die de kenners van dit gebied doen opveren. Dit is ook de geboortegrond van de Klettersteige (de Via Ferrata), die hun ontstaan te danken hebben aan de militaire troepenbewegingen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Voor de niet-ingewijden: een ‘Klettersteig’ is een met stalen kabels en ijzeren ladders gezekerde route, die het mogelijk maakt om steile passages te overwinnen, die anders alleen voor echte alpiene klimmers te nemen zijn. Maar ook voor eenvoudige wandelaars (waar ik mijzelf toe reken) is er een schat aan uitdagende mogelijkheden uit te proberen. Er zijn talloze korte en langere wandelingen te maken. Beroemd zijn de Alte Vie, (Duits: Dolomiten-Höhenwege), meerdaagse hoge bergtochten. Hiervan zijn er een tiental gemarkeerd, dwars over het gehele Dolomieten-massief en ze zijn zeer verschillend qua moeilijkheidsgraad. Veelal voeren ze je langs pittige passages met veelvuldig gebruik van de genoemde Klettersteige. De routes 1, 2, 8 en 9 zijn de eenvoudigste en dus ook door het merendeel der bergwandelaars te doen, al moet je dit toch liever niet gaan proberen met nul ervaring op dit vlak. Er zijn meerdere reeksen wandelkaarten en gidsen van deze regio. Qua wandelkaarten is Tabacco favoriet.

Sportieve fietsers kunnen ook hun hart ophalen in Zuid-Tirol, de Dolomieten en rondom het Gardameer. Veel complete fietsvakantie-arrangementen vinden hier hun ideale bestemming. Maar met de goede fietskaarten en gidsen kun je dit natuurlijk ook prima zelf regelen. Wil je je daarnaast ook nog verdiepen in zaken als de cultuur-historische bezienswaardigheden en andere aspecten met betrekking tot de omgeving, zoek een goede reisgids uit. Die geeft je ook allerlei praktische informatie en tips om je vakantie succesvol te laten verlopen.

Voor luie vakanties is deze streek misschien niet de meest voor de hand liggende, al zullen de aanhangers van dit soort tijdverdrijf het aan de oevers van het Gardameer het prima vertoeven vinden. En waar is waar, het spenderen van een of meer zonnige dagen met je voeten in dit prachtige meer, genietend van het magistrale uitzicht op de bergen en het diepblauwe water, temidden van sfeervolle Italiaanse havenplaatsjes – mooier dan dat wordt het nergens..!

Blogs over Zuid-Tirol, Dolomieten
Blogs over Kaarten en gidsen