Op deze pagina ontdek je de kaarten en gidsen van Kroatië, een ongekend paradijs met onder andere een prachtige kust aan de Middellandse Zee, maar heeft ook volgens sommigen nog een Europees regenwoud, samen met Bosnië-Hercegovina. Langs de kust van Kroatië liggen vele prachtige kuststeden zoals Zadar, Split, Dubrovnik en Rijeka. Ontdek deze steden en nog meer met de Kroatië-gidsen van de Noorderzon! De hoofdstad, Zagreb, ligt dan weliswaar niet aan zee, maar dat maakt het niet minder mooi. Gebouwd aan de rivier de Sava, heeft de stad een prachtige omgeving. Kroatië grenst aan Slovenië en Hongarije in het noorden en Servië in het oosten. Het land vouwt zich merkwaardig om Bosnië-Hercegovina heen. Meer weten over Kroatië? Lees onderaan verder!

 

Resultaat 1–24 van de 47 resultaten wordt getoond

de Kroatische Steden

De Kroatische kuststeden Zadar, Split en Dubrovnik zijn bekende toeristische trekpleisters. Dubrovnik ligt in het uiterste zuiden van het land en is een prachtige vestingstad, gesticht in de 7e eeuw. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is achtergrond geweest voor menig filmset. Iets verder naar het noorden ligt Split, de grootste en belangrijkste stad van zuidelijk Kroatië. Hier liggen de bekende zeven kastelen en het Paleis van de Romeinse keizer Diocletiamus. In alle havensteden vindt men de lekkerste vis- en mediterrane restaurants.

de kust en het eilandenrijk van Kroatië (Dalmatië)

Voor de kust van deze steden liggen honderden eilanden, die niet allemaal toegankelijk zijn. Elk eiland heeft zijn eigen specialiteit: de echte cultuursnuivers raden wij aan om Pag te bezoeken bij Zadar. De culinaire toerist bezoekt Korčula en voor ongerepte natuur ga je naar Mjlet. Deze eilanden (en nog veel meer) zijn goed bereikbaar per boot vanuit de bovengenoemde kuststeden. Vraag in onze winkel naar kaarten en reisgidsen voor de Kroatische eilanden. Er zijn er teveel om op te noemen!

de Kroatische natuur

De natuur en het klimaat van Kroatië is zeer merkwaardig. In de toeristische steden langs de kust heerst beslist een mediterraan klimaat, dus ‘s zomers behoorlijk warm. Echter als men slechts enkele tientallen kilometers landinwaarts gaat, ga je al snel de Dinarische Alpen over. In deze bergen, tot een hoogte van maximaal zo’n 2000 meter, heerst een echt hooggebergteklimaat en is het dus erg veel kouder, vooral ‘s nachts en in de winter. De bergen bestaan grotendeels uit kalksteen, en zijn daarom rijk aan allerlei fenomenen die je samen kunt vatten onder de noemer ‘karstverschijnselen’: veel grotten en spelonken, onderaardse rivieren, dolines, etc. Aan de andere kant van de bergen, richting Bosnië, is de grond zeer vruchtbaar en is het land volledig groen. Daar vindt men ook onder andere het park Plitvice. Dit park bestaat uit enkele tientallen watervallen in een dichtbeboste omgeving. Veel parken liggen tegen de grens met Bosnië. De rivier de Una, die de grens vormt tussen Kroatië en Bosnië is werkelijk een paradijs van watervallen. Uiteraard is deze rivier ook geschikt om op te raften, hoewel een groot stuk beschermd natuurgebied is.

Neem hier eens een kijkje bij de wandeluitgaven over Kroatië. Vlakbij Zagreb ligt een middelgebergte maar ook het park Medvednica in ligt, van waaruit je prachtige panoramische uitzichten van het stedelijke gebied rondom Zagreb kan zien.

Blogs over Kroatië
Blogs over Kaarten en gidsen