Himalaya

Kaart en gidsen voor Nepal

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van de bergstaat Nepal, middenin de Himalaya. Van de 14 bergen in de wereld die hoger dan 8000 meter zijn, liggen er 8 in Nepal. Onder deze 8 is natuurlijk ook de Mount Everest, die als een van de belangrijkste trekpleisters van Nepal geldt. De 8-duizenders liggen allemaal tegen de noordelijke grens met China aan, met uitzondering van de op 2 na hoogste berg van de wereld: de Kangchenjunga ligt namelijk tegen de grens met India aan. Verder naar het zuiden in Nepal wordt het landschap snel lager, en tegen de zuidgrens met India aan is de gemiddelde hoogte onder de 1000 meter, en heerst er een tropisch klimaat. Ontdek Nepal met kaarten van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 89 resultaten wordt getoond

Wandelen in Nepal

Nepal is natuurlijk hét hooggebergte land bij uitstek, en bergbeklimmers zijn een belangrijke bron van inkomsten voor Nepal. De tientallen bergtoppen van het land zijn op enkele uitzonderingen na allemaal te beklimmen voor geoefende bergbeklimmers. De toppen boven de 8000 meter zijn uiteraard alleen voor zeer ervaren experts bereikbaar met een lange voorbereiding, maar laat je dat niet tegenhouden om dit prachtige land te bezoeken! Je hoeft niet op de top te staan om de bergen in hun volle glorie te kunnen bekijken! Persoonlijk favoriet van ons is de Annapurna, op de grens met India. Deze berg kent zeven toppen met een relatief klein verschil in hoogte. De toppen liggen allemaal op een rijtje naast elkaar, en het lijkt wel alsof ze één bergrug vormen.

In de lagergelegen gebieden van Nepal is het landschap een stuk vriendelijker. Bewandel de dichte bossen, uitgestrekte dalen en prachtige rijstterrassen die tegen de lagere bergen op gebouwd zijn. Ontdek ze met kaarten van de Noorderzon!

Klimaten in Nepal

Doordat er zulke enorme verschillende in hoogte in Nepal zijn, verschilt het klimaat ook enorm. Nepal kan worden ingedeeld in 5 klimaatzones, die niet zo zeer met de topografische regio te maken hebben, maar meer met de hoogte.  Onder de 1200 meter is het tropisch. Tussen de 1200 en 2400 meter heerst er een mild klimaat, en boven de 2400 meter is het altijd koud. Boven de 3600 meter is er een arctisch klimaat.

De klimaatverschillen hebben niet alleen invloed op de temperatuur, maar ook op de hoeveelheid neerslag. Ook Nepal is onder invloed van de Moesson, die in de zomer extreme regens naar het land voert. Daardoor is de zomer dan ook een beroerde tijd om de hoge bergen te beklimmen!

Kaarten van Kathmandu

De Nepalese hoofdstad is Kathmandu, die bekend staat om de vele hindoeïstische en boeddhistische tempels uit de stad, veelal uit de 17e eeuw. De stad is vaak het verzamel- en vertrekpunt voor bergtoeristen. In Kathmandu zijn dan ook veel gespecialiseerde zaken waar men goed klimmateriaal kan krijgen.

Een van de belangrijkste plekken in de stad in Durbar Plein waar men verschillende tempels en paleizen kan vinden. Je vindt dit plein terug op de werelderfgoedlijst! Ontdek Nepal en Kathmandu met kaarten van de Noorderzon! 

Blogs over Nepal
Blogs over Kaarten en gidsen