Op deze pagina vind je de landkaarten van Polen, een veelzijdig land met prachtige natuur, historische steden en een veelvoud aan oudheid zoals de houten kerken in de Karpaten. Deze Tserkva’s zijn gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw en behoren tot de werelderfgoedlijst, net als het stadscentrum van de Poolse stad Krakau. Krakau is een van de weinige Poolse steden die ongeschonden uit de 2e Wereldoorlog kwam, en is nu uitgegroeid tot een cultuurcentrum voor de wijde omgeving. Verder kent Polen meerdere schitterende en veelzijdige natuurparken, welke door het hele land te vinden zijn. Ontdek Polen met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 23 resultaten

Kaarten van de Poolse steden

Hoofdstad Warschau is met enige afstand de grootste stad van Polen, en heeft een enigszins megalomane indruk. Dit is enigszins vergelijkbaar met het verschil tussen de Russische steden Moskou en Sint-Petersburg: waar Moskou vooral grootheid en macht uitstraalt, moet Sint-Petersburg het hebben van culturele rijkdommen. Deze vergelijkenis telt tot op zekere hoogte ook voor Warschau en Krakau. Dit is verklaarbaar, want het stadscentrum van Warschau is na de 2e wereldoorlog weer opgebouwd onder leiding van Russische architecten.

Juist in de buitenwijken van Warschau vindt men nog veel overgebleven oudheid zoals het paleis van Wilanów.

Krakau is weliswaar niet de staatkundige hoofdstad van Polen, maar geldt zeer zeker wel als culturele hoofdstad. Verspreid over de stad staan bezienswaardigheden zoals de Grote Markt, verscheidene grafheuvels en de Wawel, een heuvel bebouwd met onder andere een kasteel en een kathedraal.

Krakau ligt in het uiterste zuiden van Polen, niet ver van de grens met Tsjechië en Slowakije. De grens met deze landen wordt gevormd door de Karpaten, de 1500 kilometer lange bergrug door vrijwel geheel Oost-Europa. Sterker nog, op zo’n 100 kilometer recht naar het zuiden vanaf Krakau zijn de Karpaten op z’n hoogst met ruim 2600 meter. Krakau is dus niet alleen mooi qua culturele hoogstandjes, maar ook qua natuurlijke.

Op doorreis door Polen

De Poolse steden hebben door de jaren heen veel meegemaakt qua opstandingen, oorlogen en revoluties. Dit heeft ervoor gezorgd dat elke stad zijn eigen identiteit en unieke stadsfeer heeft gekregen. Daarnaast liggen de belangrijkste Poolse steden totaal verspreid door het land. Pak je landkaart erbij en plan jouw stedentrip langs de leuke Poolse steden! Maak daarbij ook uitstapjes naar de prachtige natuurgebieden, zoals de bergen bij Katowice en Krakau, het Woud van Białowieża bij Białystok of de prachtige Oostzee bij Gdansk. Ontdek Polen met kaarten van de Noorderzon!