Zwitserland en Oostenrijk (en Alpen als geheel)

Kaart en gidsen voor Zwitserland

Op deze pagina vind je kaarten en gidsen van het schone Zwitserland, dat samen met Oostenrijk de kern van het Alpengebergte vormt. Uiteraard is er nog meer te doen in dit bewonderingswaardige land, zoals het bezoeken van leuke stadjes en de lagergelegen gebieden bij Zurich en Basel zijn ook zeker indrukwekkend. In Zwitserland vindt zowel de actieve als de rustigere vakantieganger absoluut wat hij of zij behoeft. De Zwitserse steden zijn wonderschoon, en er is veel ruimte voor rivieren. De actieveling gaat uiteraard de bergen in, of dat nou voor een dagtocht is of voor een weektocht. Zwitserland ontdek je met kaarten van de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van dit Alpenland? Kom langs bij de Noorderzon of lees onderaan deze pagina verder!

Resultaat 1–24 van de 415 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Zwitserse natuur

De Zwitserse natuur staat uiteraard in het teken van de Alpen. Hier gaan we het uitgebreid over hebben, maar we willen ook andere Zwitserse hoogstandjes bespreken, zoals fietsen langs de Rijn, de prachtige meren en het glooiende boerenland in het noorden van Zwitserland. Maar allereerst: de Alpen. Dit gebergte beslaat een groot deel van Zwitserland, maar gaat ook door in Frankrijk in het westen, Oostenrijk en Slovenië in het oosten, Duitsland in het noorden en Italië in het zuiden.

Alpen

Zwitserland telt meer dan 50 toppen boven de 4000 meter, de hoogste is de Dufourspitze met ruim 4600 meter. De Zwitserse Alpen zijn vlijmscherp, geweldig indrukwekkend en brandschoon. Bekende Zwitserse bergen zijn onder andere de Jungfrau en de Matterhorn. Waar men in de winter hier uitmuntend kan wintersporten, worden de bergen in de zomer flink bewandeld. Elk seizoen zien de bergen er volledig anders uit, en elk seizoen heeft zijn eigen kenmerken. Waar de winter wordt gekenmerkt door grote pistes, veranderen deze witte muren in de lente al snel in water, waardoor honderden leuke, snelstromende beekjes ontstaan. Als de sneeuw verdwenen is, is het al snel april of mei en zijn de bergen enorme bloeiende tuinen. In de zomermaanden kan het goed warm worden in de Alpen, maar zorgt de combinatie van hooggebergte en koele meren voor de nodige (en heerlijke) afkoeling! In de herfst verandert het landschap eerst in een uitgestrekt kleurenfeest, waarna het langzaamaan wit wordt.

De Alpen zelf kunnen op welke manier jij maar wilt bestegen worden. Hoewel de Alpen zeer dichtbevolkt is, en er dus veel wegen zijn, zijn niet alle plekken te bereiken met de auto. Daarvoor zal je toch echt moeten gaan lopen. Niet dat dat een straf is, met dergelijke uitzichten. Waar de auto kan komen, kan je ook fietsen. Neem ten alle tijden wel respectievelijk een goede landkaart, wandelkaart of fietskaart mee! Verdwaald raken in de bergen is geen goed idee!

Tussen de bergen in liggen, net zoals in Italië, ook de veel meren. De Zwitsers maken er een sport van om deze meren zo schoon mogelijk te houden, en dat werpt zijn vruchten af. De helderblauwe meren zorgen voor geweldige plaatjes, er je kan er lekker in zwemmen. Aan de meren, maar ook hoger gelegen, liggen veel idyllische bergdorpjes waar je, als vakantieganger, fijn doorheen kan lopen om lekker te eten, te genieten en de toerist uit te hangen!

Wie niet al te hoge bergen op wilt fietsen, maar toch een lange fietstocht wil maken door dit prachtige land komt er beslist niet bekaaid af. Vlak zal het nooit worden, maar denk bijvoorbeeld aan het volgen van de Rijn, richting Basel. Om de paar kilometer wordt de rivier merkbaar breder en de vele stroomversnellingen zijn een bijzonder aanzicht. Je fietst als het ware mee met het verhaal van de rivier!

Kaarten van de Zwitserse steden

Hoewel Bern de hoofdstad (Bondsstad) van het land is, is Zürich de grootste stad. Gelegen aan het Zürichmeer en de rivier de Limmat bouwt deze stad veel aan het water, zo ook de middeleeuwse raadszaal van de stad. De stad ligt op een glooiend gebied ten noorden van de Alpen, die je vanuit de stad mooi kan zien liggen op een heldere dag.

Ook de oude binnenstad van Bern ligt prachtig aan het water, ditmaal de aan de rivier de Aare. De binnenstad van Bern is zelfs opgenomen in de werelderfgoedlijst! Zwitserland heeft nog veel meer prachtige steden, zoals Lausanne, Genève en Basel. Je ontdekt ze allemaal met een stadskaart van de Noorderzon! 

Blogs over Zwitserland
Blogs over Kaarten en gidsen