Op deze pagina vind je kaarten en gidsen van het mooie Zwitserland, dat samen met Oostenrijk de kern van het Alpengebergte vormt. Behalve het maken van prachtige bergwandelingen (of klimmen of wintersport) heeft het land nog veel meer te bieden, zoals het bezoeken van mooie steden (bijvoorbeeld Basel, Zürich, Genève, Lausanne of Locarno) en de lagergelegen landsdelen in het noorden zijn ook zeker fraai en een bezoek waard. In Zwitserland vindt zowel de actieve als de rustzoekende vakantieganger absoluut wat hij of zij behoeft. De Zwitserse steden zijn wonderschoon, en er is veel ruimte voor rivieren. De actieveling gaat uiteraard de bergen in, of dat nou voor een dagtocht is of voor een week (of langer!). Zwitserland ontdek je met de gidsen en kaarten van de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van dit Alpenland? Kom langs bij de Noorderzon of lees onderaan deze pagina verder!

 

Resultaat 1–24 van de 421 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Zwitserse natuur

De Zwitserse natuur staat uiteraard in het teken van de Alpen. Hier gaan we het uitgebreid over hebben, maar we willen ook andere Zwitserse hoogstandjes bespreken, zoals fietsen langs de Rijn, de prachtige meren en het glooiende boerenland in het noorden van Zwitserland (het “Mittelland”). Maar allereerst: de Alpen. Een flink deel van dit grote internationale bergmassief ligt in Zwitserland, en dan vooral de hogere onderdelen.

Alpen

Zwitserland telt meer dan 50 toppen boven de 4000 meter, de hoogste is de Dufourspitze met ruim 4600 meter. De Zwitserse Alpen zijn vlijmscherp en geweldig indrukwekkend. Bekende Zwitserse bergen zijn onder andere de Jungfrau, de Eiger en de Matterhorn. De Zwitserse bergen worden druk bezocht, zowel door wintersporters als ‘s zomers door bergwandelaars (en klimmers), dus als je het echt rustig wilt hebben dan ga je in de periode maart tot half juni of september tot half december. Elk seizoen zien de bergen er volledig anders uit. Waar de winter wordt gekenmerkt door verstilde sneeuwlandschappen, verandert deze witte wereld in de lente al snel in een totaal ander universum van ontluikend groen en snelstromende bergbeekjes en riviertjes. Als de sneeuw verdwenen is, het is dan zo tegen april of mei, is het land één enorme bloeiende tuin. In de zomermaanden kan het goed warm worden in de Alpen, maar zorgt de combinatie van hooggebergte en koele meren voor de nodige (en heerlijke) afkoeling! In de herfst verandert het landschap eerst in een uitgestrekt kleurenfeest, waarna het langzaamaan wit wordt.

Hoewel de Alpen voor een gebergte vrij dichtbevolkt zijn, en er dus een dicht wegennet ligt, zijn de allerhoogst gelegen gebieden niet per auto bereikbaar. Des te beter, dit is het mekka voor de bergwandelaars! Toch kun je over diverse kleine bergweggetjes aardig hoog komen en dat is dan weer heerlijk voor sportieve fietsers. Neem te allen tijde wel respectievelijk een goede landkaart, wandelkaart of fietskaart mee! Verdwaald raken in de bergen is geen goed idee!

Tussen de bergen in liggen veel meren. De Zwitsers maken stellen er eer in om deze wateren zo schoon mogelijk te houden, en dat werpt zijn vruchten af. De helderblauwe meren zorgen voor geweldige plaatjes, er je kan er lekker in zwemmen. Aan de meren, maar ook hoger gelegen, liggen veel idyllische bergdorpjes, ideale locaties voor een korte rustpauze tijdens een mooie wandeling.

Fietsers komen in dit prachtige land er ook beslist niet bekaaid van af. Er zijn zowel recreatieve als uitermate sportieve routes uitgezet. Het land is voorzien van een netwerk van genummerde nationale fietsroutes Vlak zal het nooit worden, maar denk bijvoorbeeld aan het volgen van de Rijn, richting Basel. Om de paar kilometer wordt de rivier merkbaar breder en de vele stroomversnellingen zijn een bijzonder aanzicht. Je fietst als het ware mee met het verhaal van de rivier!

De Zwitserse steden

Hoewel Bern de hoofdstad (Bondsstad) van het land is, is Zürich de grootste stad. Gelegen aan het Zürichmeer en de rivier de Limmat bouwt deze stad veel aan het water, zo ook de middeleeuwse raadszaal van de stad. De stad ligt op een glooiend gebied ten noorden van de Alpen, die je vanuit de stad mooi kan zien liggen op een heldere dag.

Ook de oude binnenstad van Bern ligt prachtig aan het water, ditmaal de aan de rivier de Aare. De binnenstad van Bern is zelfs opgenomen in de werelderfgoedlijst! Zwitserland heeft nog veel meer prachtige steden, zoals Lausanne, Genève en Basel. Je ontdekt ze allemaal met een stadskaart van de Noorderzon!

Blogs over Zwitserland
Blogs over Kaarten en gidsen