Benelux

Wandelkaart voor Nederland

Voor alle wandelgebieden binnen Nederland zijn er talloze series wandelkaarten beschikbaar. De meeste wandelkaarten hebben een schaal van 1:25.000 en benadrukken uiteraard de wandelpaden, reliëf en landschappelijke details zoals uitzichtpunten en monumenten.

Maar waar moet een wandelkaart voor Nederland aan voldoen en wat maakt de perfecte kaart om mee op pad te gaan?

Resultaat 1–24 van de 164 resultaten wordt getoond

Kenmerken van een goede wandelkaart

Niets ten nadele van gps – wat een uitermate nuttig instrument kan zijn – maar een papieren kaart heeft toch nog altijd z’n eigen specifieke voordelen. Zie een kaart als een stilstaande camera, met een vaste standplek. Het geeft constant hetzelfde overzicht, vanaf dezelfde afstand, vanuit dezelfde, goedgekozen hoek. Dat geeft rust en stelt je beter in staat het landschap op in je op te nemen en te beoordelen naar geschiktheid voor wandelingen en het plannen van routes.

De ideale wandelkaart voldoet aan een aantal zaken: gedetailleerde en heldere weergave van het landschap en andere relevante details. Niet teveel, want dat maakt hem onoverzichtelijk – goede cartografie verstaat ook de kunst van het weglaten! Uiteraard behoren de wandelpaden en wandelroutes (de laatste zijn gemarkeerd in het veld) en andere praktische informatie zoals OV-haltes, horeca en bijvoorbeeld campings, er wél op te staan; aan de hand van duidelijke symbolen die het kaartbeeld niet verstoren. Daarnaast moeten allerlei landschapselementen die belangrijk zijn bij het oriënteren erop terug te vinden zijn (zoals hoogtelijnen, alle soorten van bebouwing, het wegen- en padennet, grondgebruik, etcetera). En dat alles graag op een beetje hanteerbaar formaat, dus niet al te groot.

Een echte wandelfanaat gebruikt een kaart meermaals, en daarom is het belangrijk dat een kaart van stevig materiaal is gemaakt zodat onherroepelijke beschadigingen worden voorkomen. Als laatste bieden goede moderne kaarten tegenwoordig extra’s zoals downloadbare gps-tracks voor je navigatietoestel.

Trage Paden: wandelkaarten voor in Nederland

Onze Trage Paden kaartenserie van De Noorderzon heeft dit alles. Ze bestrijken per kaart een gebied dat tot vijf keer zo groot is als reguliere topografische kaarten. Desondanks blijven ze goed hanteerbaar. Hoewel een goede kaartlezer ook zonder gps zijn of haar weg kan vinden tussen kleine bospaadjes, zijn de kaart en een gps-systeem zeker een goede aanvulling op elkaar. Daarom zijn er bij elke Trage Padenkaart voor de liefhebber gratis gps-tracks van onze eigen wandelroutes te downloaden. De kaarten zijn op extra stevig papier gedrukt.

Blogs over Nederland
Blogs over Wandelkaarten