Op deze pagina tref je de kaarten en gidsen van het Midden-Oosten aan. Deze regio in West-Azië bestaat uit zo’n 10 landen, die alle gedomineerd worden door een woestijnklimaat. Bossen zal je hier dus niet veel aantreffen, maar wel fascinerende woestijnlandschappen en her en der uiterst interessante (pre)historische monumenten. De regio telde gedurende meerdere millennia vele oude beschavingen, die verspreid de nodige sporen hebben nagelaten. Bovendien zijn ze alle meer of minder van grote invloed geweest op onze eigen Europese geschiedenis. Maar het is niet alleen maar oudheid: opkomende metropolen zijn ook een kenmerk van deze regio. Denk dan bijvoorbeeld aan Beirut, Tel Aviv, Dubai en Abu Dhabi.  Ontdek de boeken en kaarten over het Midden-Oosten bij de Noorderzon! Meer weten over deze regio? Kom langs of lees onderaan deze pagina nog even verder.

 

Resultaat 1–24 van de 111 resultaten wordt getoond

de Verenigde Arabische Emiraten & Qatar

Waar het achterland van de VAE en Qatar een enorme en lege woestijn is, zijn de steden des te interessanter. Deze gigantisch rijke oliestaatjes zijn druk bezig met het aantrekkelijker maken van de grote steden in de regio, namelijk Abu Dhabi, Dubai en Doha. Men realiseert zich dat de olieproductie daalt en speelt daarop in. In de drie steden worden de grootste, meest megalomane projecten gebouwd. In de steden, allen gelegen aan de Perzische Golf, kan je voor alles terecht: zon, zwemmen, schaatsen en skiën, shoppen en van alles en nog wat!

Israël & Palestina

In de inleiding hierboven bespraken we al kort de oudheid. De historische waarde van het grondgebied dat nu Israël is behoeft amper introductie. Het Christendom, Jodendom en de Islam hechten alle drie grote waarde aan de voor hun heilige plekken in onder andere Jerusalem. Deze stad staat dan ook vol met prachtige historische gebouwen, wat de stad absoluut een bezoek waard maakt. Buiten de steden heeft Israël ook aantrekkelijke gebieden, zoals aan de Middellandse Zee. Ook de Dode Zee draagt zorg voor een unieke belevenis: drijven op het superzoute water. Israël heeft de nodige pittoreske wegen, langs de zee, door de bergen en langs alle unieke monumenten. Ontdek ze met de gidsen en kaarten van de Noorderzon!

Jordanië & Libanon

Ook in het koninkrijk Jordanië vind je talloze werelderfgoederen, zoals de enorme schatkamer van Petra en de Kruisvaardersburcht van Kerak. Ook is het absolute aanrader om met een jeep langs door de Wadi Rum te rijden, en de prachtige rotsen te bewonderen die kaarsrecht uit het zand oprijzen.

Saudi-Arabië

Het is lastig om een visum voor Saudi-Arabië te bemachtigen als Nederlander, maar eigenlijk zou je het toch eens moeten proberen. In dit merkwaardige land leer je pas echt waar het in de Islam allemaal om draait, er de allerheiligste plaatsen voor deze religie liggen in Saudi-Arabië. Denk aan Mekka, Medina en de moskeeën van beide plekken.

Jemen, Irak & Syrië

Deze landen horen natuurlijk ook bij het Midden-Oosten, alleen zijn deze mooie gebieden door de huidige oorlogsomstandigheden helaas ontoegankelijk geworden.

Blogs over Kaarten en gidsen