Kaarten en gidsen > Europa > Zwitserland en Oostenrijk (en Alpen als geheel)
Europa

Kaart en gidsen voor Zwitserland, Oostenrijk en Alpen algemeen

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Zwitserland, Oostenrijk en de Alpen als geheel. Het toerisme in deze twee landen, en dan met name in Zwitserland heeft een lange traditie.  Reeds in de negentiende eeuw bezochten mensen uit heel Europa dit land met zijn spectaculaire bergmassieven. Als gevolg van de in dit tijdperk meer en meer aanvaarde Verlichtingsideeën kreeg men oog voor de pure schoonheid ervan, in plaats van dat men zich liet leiden door de aloude afkeer voor de ongenaakbare en vijandige grilligheid van deze wilde natuur. Nu vormen deze berglanden samen een van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons hele continent. De Alpen zijn het hele jaar door bereikbaar, en zowel in de zomer als in de winter kun je er terecht voor geweldige buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, klimmen en skiën. Bovendien, het uiterlijk van deze machtige bergen is aan elke kant anders. Kom je vanaf Duitsland, Italië of Frankrijk, de bergen hebben altijd een andere aanblik. Maar Zwitserland en Oostenrijk bestaan natuurlijk niet exclusief uit bergen: bekijk ook eens de respectievelijke hoofdsteden Bern en Wenen! Geen berg te bekennen! Ontdek het nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 887 resultaten wordt getoond

Zwitserland

Met tientallen toppen boven de 4000 meter en uiteraard nog meer boven de 3000, is de naam Zwitserland haast synoniem met hooggebergte. De Zwitserse Alpen zijn wellicht de meest iconische van het hele gebergte, met toppen zoals de Matterhorn en ‘das Dreigestirn’ (Eiger, Mönch, Jungfrau) die iedere bergliefhebber ogenblikkelijk herkent.

Wandelen door de Zwitserse bergen is natuurlijk dé manier bij uitstek om deze bergen te verkennen, te bekijken en natuurlijk om er van te genieten. De Zwitsers zijn er perfect op voorbereid, en er zijn volop wandelroutes, zijpaden en alles wat je nodig hebt om te wandelen voorhanden. Voor wie de hoge bergen in wilt gaan en er ook wil blijven, zijn er honderden berghutten te vinden. Pas wel op: wie buiten het hoogseizoen komt moet goed oppassen welke hutten open zijn en welke gesloten. De hutten zijn er in alle gradaties van luxe; van simpele slaapzalen tot sterrenhotels. Behalve voor wandelaars is het natuurlijk ook een paradijs voor bergsporters. Fietsers, maar dan van de meer sportieve soort, komen er ook graag.

Zwitserse steden

Elke Zwitserse stad ligt wel aan een meer of rivier. Het meer van Geneve is natuurlijk bekend, maar wat dacht je van de iconische U-bocht die de Aare maakt in Bern? Basel ligt natuurlijk aan de Rijn, en Neuchatel heeft ook z’n eigen meer. Zwitserland is een land vol met honderden rivieren die vanzelfsprekend met grote snelheid de bergen af komen denderen, zich verzamelen in grotere rivieren zoals de Donau en de Rijn die vervolgens hun weg vervolgen naar de zee.

Elke stad in Zwitserland heeft een eigen identiteit, met veel kleinere bevolkingsgroepen binnen een gemeente. Zo heeft elke Zwitserse stad door de jaren heen hun eigen welvaart verzorgt en in stand gehouden. Ontdek de Zwitserse steden nu met stadskaarten van de Noorderzon!

Oostenrijk

In de Hohe Tauern van Oostenrijk zijn de hoogste bergen van het land, en hoewel ze net geen 4000 meter halen, is de Großglockner met z’n 3800 meter toch een vrij serieuze berg. Over de gehele zuidwestelijke grens van Oostenrijk zijn drie-duizenders te vinden, verspreid over verschillende deelgebergtes van de Alpen. Ook hier zijn talloze wandelroutes en bijbehorende berghutten te vinden, maar ze zijn veelal iets ander van karakteristiek dan de Zwitserse: minder luxe en goedkoper.

Wenen

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is te vergelijken met een enorme cultuurhistorische verzameling schatten in de vorm van architectuur, musea, kunst en muziek. Als hoofdstad van een van de grootste en machtigste landen die Europa door de geschiedenis heeft gekend is Wenen een centrum van kunst uit heel Europa geworden, die in deze stad perfect is samengekomen op een indrukwekkende manier. De kunst is voornamelijk te bekijken in het speciale Museumkwartier, maar veel belangrijk musea vlakbij elkaar zitten. Daarnaast is Wenen uiteraard ook bekend vanwege het Operahuis en de indrukwekkende architectuur aan de oever van de Donau. Ontdek Wenen met stadskaarten van de Noorderzon!

Blogs over Zwitserland en Oostenrijk (en Alpen als geheel)
Blogs over Kaarten en gidsen