Kaarten en gidsen > Wandelen > Wandeltochten > Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Meer nog dan naar Rome leiden vele wegen naar Santiago de Compostela! In deze rubriek hebben we voor u alle gidsen en kaarten van de pelgrimsroute op geografische volgorde gezet die u van Nederland naar Santiago voeren. Bent u van plan om te gaan wandelen naar Santiago de Compostela? Deze mooie en uitdagende voettocht naar Sint Jacob ook te gaan doen? Dan moet u weten dat niet één maar diverse routes erheen voeren. (ZIE ONDERAAN DEZE PAGINA VERDER ..)

Resultaat 1–24 van de 115 resultaten wordt getoond

Toelichting bij ons assortiment Santiagoboeken

Ook in Spanje zijn er veel alternatieve routes voor mensen die de nogal drukke hoofdroute, de Camino Francés, willen mijden. Behalve routegidsen vindt u – verderop in deze rubriek – ook leuke en boeiende reisverhalen van diverse bekende en onbekende auteurs die u vóórgingen, alsmede een aantal boeken die de geschiedenis van Santiago induiken en boeiende achtergrondinformatie geven bij de eeuwenoude traditie van de pelgrimsroute.

Het is sinds niet zo heel lange tijd mogelijk om vanuit Nederland complete de route naar Santiago de Compostela af te leggen met Nederlandstalige boeken. U vindt ze in de lijst. Met name de Via Limburgica, de Via Campaniensis, Pelgrimsgids Weg van Vézelay en de Spaanse St. Jacobsroute van Elmar (Rother) moeten hier worden genoemd. Door Frankrijk moet u dan wel kiezen voor de route vanuit Vézelay, via Nevers, Limoges en Périgueux naar Saint-Jean-Pied-de-Port (Spaanse grens). De Franstalige routegidsen die u in onze selectie vindt bevatten overigens wel veel betere en gedetailleerdere kaarten. Bovendien hebben wij deze voorzien van een uitgebreide, door De Noorderzon samengestelde, Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst, met de circa 500 meestgebruikte woorden in dit soort gidsjes. Ze staan op een dubbelzijdig bedrukt inlegvel (A5 formaat) die u met alle Franstalige wandelgidsen meekrijgt.

Vanaf St-Jean kunt u eigenlijk volstaan met één beknopte gids (de hierboven genoemde ‘Spaanse St. Jacobsroute’), omdat deze ‘Camino Francés’ zeer duidelijk aangegeven staat. Volgt u door Spanje echter een alternatieve route, dan worden er weer wat meer eisen gesteld aan de uitgebreidheid van de wandelgids, omdat deze routes duidelijk minder populair (druk) zijn en wellicht de markering hier en daar wel eens is weggevallen. Een minder drukke variant is bijvoorbeeld de schitterende en misschien ook fysiek nóg uitdagender tocht, de Kustroute, ofwel de ‘Camino del Norte’. Hoewel ook deze variant tegenwoordig aan populariteit wint. Landschappelijk verdient deze echter veruit de voorkeur: hij voert langs een weergaloze kustlijn met mooie havenplaatsjes en spectaculaire berglandschappen.

Voor de mensen die een zuidelijke variant van de Santiago de Compostela route lopen is er naast de Via de la Plata (vanuit Sevilla) ook de Caminho Português. Deze prachtige route voert voor het grootste deel langs de westkust van Portugal. Vooral het stuk vanaf Porto en vervolgens door Galicië is prachtig.

Tenslotte mag niet onvernoemd blijven dat er ook velen zijn die de route naar Santiago de Compostela per fiets afleggen. De Noorderzon heeft ook voor hun alle mogelijke titels in huis. Ze staan ook in deze lijst, maar een directe link naar de belangrijkste Nederlandstalige vindt u hier.

Blogs over Santiago de Compostela