Westelijke Balkan

Kaart en gidsen voor Servië, Bosnië-Hercegovina, Macedonië, Kosovo, Montenegro

Op deze pagina vind je de kaarten van de centrale Balkanlanden, ofwel Servië, Bosnië, Montenegro en Macedonië. Deze ex-Joegoslavische landen hebben allen een rijke historie die al begint tijdens het Oost-Romeinse Rijk, waarvan je de overblijfselen nog veelvuldig terug kan zien. In de eeuwen die daarop volgden is de Balkan keer op keer veroverd geweest door onder andere de Ottomanen, Habsburgers en zijn er veel onafhankelijksoorlogen gevoerd. Het belangrijkste land in deze regio is Servië, waarvan de hoofdstad Belgrado ook de hoofdstad van Joegoslavië was. Onderaan deze pagina bespreken we elk land in de centrale Balkan wat uitgebreider! Ontdek de kaarten van de centrale Balkan bij de Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 27 resultaten wordt getoond

Kaarten van Servië

Servië, en dan in het speciaal de hoofdstad Belgrado, vormt het absolute centrum van de Balkan. Belgrado, wat Servisch is voor ‘Witte Stad’, is een miljoenenstad aan de rivier de Donau op de plek waar de Sava en de Donau samenkomen. Op de precieze plek waar de rivieren samenvloeien hebben de Byzantijnen in de 6e eeuw een prachtig citadel gebouwd, dat hedendaags de belangrijkste toeristische attractie van Servië is. Rond het jaar 1400 is het kasteel uitgebreid door een Servische ridder, Stefan Lazarevic, die tot held verheven is in het land.

Buiten het kasteel valt er in Belgrado uiteraard nog veel meer te zien! Belgrado telt enkele tientallen gezellige straten vol met barretjes, restaurants, antiekwinkels, kunstgalerijen en musea. Een van deze straten is Skadarlija, waar in het verleden veel dichters, schrijvers en kunstenaars uit de gehele Balkan samenkwamen om hun kunsten te vertonen. Erg bijzonder! Ontdek Belgrado met stadskaarten van de Noorderzon!

Het Servische landschap

Servië heeft een absoluut landklimaat. Door de Dinarische Alpen worden de invloeden van de Middellandse Zee geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat Servië erg koude winters en zeer warme zomers kent, met temperaturen die reiken van -15 tot +40. Het noorden van Servië ligt op de Pannonische Vlakte, net als Hongarije. Ten zuiden van Belgrado wordt het land heuvelachtig en plaatselijk ook bergachtig. Met name aan de grens met Bulgarije zijn de bergen het hoogst. Hier ligt dan ook de hoogste berg van het land: de Midžor van ruim 2100 meter hoog. De top ligt net boven de boomgrens, waardoor je een briljant uitzicht hebt over de dichtbeboste dalen rondom de berg. Ontdek de ongerepte natuur van Servië te voet met wandelkaarten van de Noorderzon!

Kaarten van Bosnië

Bosnië is een betoverend mooi land dat omringt wordt door Kroatië en Servië. De grenzen van Bosnië volgen grotendeels rivieren: De Sava in het noorden met Kroatië en de Drina in het oosten met Servië.

De Drina is een kleine rivier die uitmondt in de Sava. De rivier heeft een lange historie en speelt ook vandaag de dag nog een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Bosniërs en Serven. In het verleden was de rivier een tijdlang de grens tussen het Westelijke en de Oostelijke Romeinse Rijk. De Drina is een prachtige rivier met een groenachtige kleur die sterk meanderend door de heuvels richting de Sava dendert. Over de rivier zijn meerdere historische bruggen gebouwd, waarvan de bekendste die in Visegrad is.

Er wordt wel vaker over Bosnië gezegd dat je hier het laatste regenwoud van Europa kan vinden. Met deze uitspraak doelt met op het oerbos Perucica, een van de laatste ongerepte bossen dat ontstaan is na de laatste ijstijd. Het park, dat alleen toegankelijk is onder begeleiding, bestaat uit een uitgestrekt naaldbomenbos met flinke bergen ertussen. In het park stromen meerdere rivieren die enkele prachtige watervallen hebben gecreëerd zoals de Skakavac-waterval van 75 meter hoog.

Mostar

De belangrijkste toeristische stad van Bosnië is Mostar, een oude stad in het zuidwesten van het land op zo’n 30 kilometer van de Kroatische grens. Mostar staat voornamelijk bekend om de fantastische Ottomaanse burg in de stad over de rivier de Neretva. Echter is het hele oude centrum erg bijzonder. Zo bijzonder zelfs dat ze in haar geheel in opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Sarajevo

De hoofdstad van Bosnië is Sarajevo, een prachtige stad in het midden van het land. Waar de bevolking van geheel Bosnië voor 40% Islamitisch is, is dat percentage binnen Sarajevo zelfs 92%. Hoogtepunten van deze historische stad zijn onder nadere de 16e-eeuwse Begovamoskee, de Keizersmoskee en de Heilig Hartkathedraal.

Kaarten van Macedonië

Macedonië is een klein land, ongeveer half zo groot als Nederland. Het land wordt ingeklemd tussen Griekenland, Bulgarije, Servië en Albanië en heeft geen kustlijn. Macedonië is een zeer bergachtig land met 16 toppen boven de 2000 meter, waarvan de Korab met 2750 meter de hoogste is. Bovenop de bergen liggen meerdere bergmeren, zelfs op plekken boven de 2000 meter.

In heel Macedonië wonen slechts 2 miljoen mensen, waarvan de grootste concentratie rondom de hoofdstad Skopje. Het platteland, wat dus niet echt plat is, is vrij onbewoond en daardoor ongerept. Ontdek de prachtige natuur van Macedonië met kaarten van de Noorderzon!

Blogs over Servië, Bosnië-Hercegovina, Kosovo
Blogs over Kaarten en gidsen