Kaarten en gidsen > Europa > Duitsland > Noordwest-Duitsland (met Harz)

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Noordwest-Duitsland, het landsdeel dat reikt vanaf het de Nederlandse grens tot het Harzgebergte aan de voormalige grens met de DDR, en van de Deense Grens in het noorden tot Nordrhein/Westfalen en Hessen in het zuiden. De deelstaten Schleswig-Holstein en Niedersachsen die samen meer dan negentig procent van dit gebied uitmaken, worden gescheiden door de mooie rivier de Elbe, na de Rijn en de Donau de belangrijkste van heel Duitsland. [lees verder onderaan deze pagina]

Resultaat 1–24 van de 132 resultaten wordt getoond

… Een beetje stroomopwaarts, maar nog steeds in Niedersachsen vind je aan de westelijke oever een prachtig en oeroud cultuurlandschap: het Wendland. De Lüneburger Heide is een soort kruising van de Drentse heide en het landschap van de Veluwe, maar dan vele malen uitgestrekter. De interessante havenstad van de Buddenbrooks, we hebben het hier over Lübeck is een bezoek meer dan waard.  En als je dan toch in Schleswig-Holstein bent, moet je beslist een kijkje gaan nemen in het merenrijke heuvellandschap tussen Lübeck en Kiel. De Harz is een middelgebergte met ambitie: toppen boven de 1000 meter (zoals de ‘Brocken’), uitgestrekte bossen, riviertjes en watervallen. Daarnaast wordt de Harz omringd door leuke historische stadjes en dorpen. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de tweede stad van Duitsland: Hamburg! En dan hebben we nog Hannover, ook al zo’n mooie maar ondergewaardeerde stad. Last but not least: direct over de Groningse grens zit je in het pittoreske Ostfriesland, een perfect gebied voor een weekje fietsen. Ontdek Noordwest-Duitsland met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Fietsen in Niedersachsen

Net over de grens van Groningen en Drenthe ligt de Duitse deelstaat Niedersachsen. Qua landschap is deze regio zeer vergelijkbaar met de Nederlandse kant: plat en best wel leeg. Desalniettemin zijn er leuke riviertjes zoals de Eems of de Hunte. De vlakheid maakt Niedersachsen ideaal voor fietsroutes, en die zijn er dan ook plenty. Ga met je fietskaart van de Noorderzon op stap en ontdek wat deze routes te bieden hebben, zoals leuke historische huizen, uitgestrekte uitzichten over de boeren- en heidevelden en de typische Melkhüs in de regio. Melkhüs (enkelvoud: Melkhus) zijn eenvoudige onderkomens in Niedersachsen en Schleswig-Holstein, waar plattelandsvrouwen melkspecialiteiten aanbieden als bijverdienste bij hun werkzaamheden op de boerderij.

Hamburg is de tweede stad van Duitsland. Hamburg heeft de grootste zeehaven van Duitsland en is mede daarom een van de belangrijkere motors van de Duitse economie, hetgeen je terugziet in de stad zelf. Hamburg ligt aan de Elbe, en sinds de stad lid werd van het Hanzeverbond (al heel lang dus) gaat het er voortvarend. De Elbe speelt hier uiteraard een centrale rol in, en dit water zorgt daarnaast voor mooie plaatjes in deze dynamische stad. De rivier splijt zich ter hoogte van Hamburg in tweeën, waarna de rivier, nadat hij Hamburg voorbij is gestroomd, weer samenvoegt. Ertussenin zijn er echter tientallen aftakkingen, zowel kunstmatig als natuurlijk, die Hamburg een prachtige uitstraling geven. Vanaf het water zijn de meeste topattracties van de stad te bekijken, zoals de residentie van het Hamburgse filharmonisch orkest, de Speicherstadt en het Miniatur Wunderland, waar men de grootse modelspoorlijn ter wereld heeft gemaakt. Cultuurliefhebbers mogen deze stad niet missen! Ontdek alles wat Hamburg te bieden heeft met stadsgidsen en kaarten van de Noorderzon.

De Harz

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Hamburg ligt het meest noordelijke Duitse gebergte: de Harz. Scherpe toppen van de middelhoge bergen worden afgewisseld door diepe, steile dalen die zijn uitgeslepen door de vele rivieren in het gebergte. In het winter is het Harz dan ook een perfect wintersportgebied!

Dit gebergte laat zich natuurlijk het beste al wandelend ontdekken, maar dat is zeker niet de enige activiteit die de Harz te bieden heeft. Bezoek bijvoorbeeld een van de zes druipsteengrotten die voor het publiek toegankelijk zijn. Dit gebied wordt al sinds de 10e eeuw voor mijnbouw gebruikt, hetgeen voor veel typische oude mijndorpjes heeft gezorgd, maar later ook voor spoorlijnen waarvan sommigen nu enkel voor toeristische doeleinden in stand worden gehouden. Tijdens de industriële revolutie werden niet alleen spoorlijnen aangebouwd: er werden ook stuwdammen aangelegd, en de bijbehorende stuwmeren zijn een alom zeer geprezen bezienswaardigheid. Een van de mijnstadjes is Goslar, dat het inmiddels heeft geschopt tot opname in de Unesco Werelderfgoedlijst. Het meer dan 1000 jaar oude plaatsje heeft een prachtig historisch centrum waar je veel te weten kan komen over de lokale mijnbouwgeschiedenis. De plaatselijke mijn, de Rammelsberg, is meer dan duizend jaar in dienst geweest en is nu een toeristische attractie. En verder komen liefhebbers van romantische historische dorpjes, kastelen en burchten hier in het hele gebied prima aan hun trekken. Door de Harz loopt een pittige meerdaagse wandelroute: de Harzer Hexenstieg. ‘s Winters is het hier een paradijs voor langlaufers. Maar naar de Harz ga je niet alleen voor het skiën of wandelen in de natuur. Ontdek de Harz nu met kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Blogs over Noordwest-Duitsland (met Harz)
Blogs over Kaarten en gidsen