Lopen naar Rome

enkele route-adviezen

Lopen naar Rome

Op deze pagina geven we je enkele adviezen voor mogelijke wandelroutes naar Rome. Anders dan voor de route naar Santiago naar Compostela zijn er niet zo heel veel titels die geschreven zijn met het oogmerk om vanaf hier naar Rome te lopen. De meesten die dit mooie doch ambitieuze plan willen uitvoeren, nemen hun toevlucht tot allerlei routes die min of meer in de goede richting voeren, bij gebrek aan een doelgerichte routegids naar Rome. De best geschikte onder deze routegidsen en -kaarten vind je allemaal op deze pagina’s. (LEES VERDER ONDERAAN DEZE PAGINA)

Resultaat 1–24 van de 93 resultaten wordt getoond

 

[vervolg van boven]

Om te beginnen een suggestie voor mensen met niet zo héél veel tijd: volg (als wandelaar!) de fietsroute van Reitsma!

De fietsroutegidsen van Reitsma hebben als onmiskenbaar voordeel dat je kunt volstaan met slechts drie boekjes, compleet met kaarten en overnachtingsinfo! (Al kunnen de genoemde adressen voor een wandelaar wel wat ver uit elkaar liggen.) Je loopt over (of naast!) kleine rustige weggetjes en relatief rechtstreeks, dus zonder al te veel slingers over heuvelige bospaden. Nadelen: het zijn wel hoofdzakelijk verharde wegen, met voor een wandelaar net wat te veel verkeer. En je mist veel van de landelijke details en couleur locale die je over kronkelige wandelroutes veel meer meepakt.

Wandelaars – zonder tijdsdruk – hebben de keus uit een twee opties:

1 – Een westelijke variant over de Via Francigena.

Dit is een historische route die uit de Middeleeuwen stamt en voert van Canterbury in zuidoost-Engeland, dwars door noord- en oost-Frankrijk en west-Zwitserland om via de hoge Sint Bernhardpas Italië binnen te komen. Van daar gaat de route door het mediterrane landschap van Noord- en Midden-Italië, tot het doel is bereikt. Om vanuit Nederland of België op deze Via Francigena te geraken heb je de keus uit twee mogelijkheden: vanaf Maastricht via de (om)weg naar Reims, dat aan de genoemde route ligt, gebruikmakend van de mooie en informatieve gidsjes van Ben Teunissen.  Deze boekjes staan boordevol nuttige routeinformatie, helaas zijn behoren de kaartjes die erin staan niet tot de duidelijkste, maar dat wordt goed gemaakt door gebruikmaking van de GPX-files waarnaar verwezen wordt. 

Als je kiest voor de Via Francigena kun je, eenmaal in Reims aangekomen, ook kiezen voor de drie iets praktischer ingerichte Engelstalige routegidsjes van uitgever Cicerone: handzame gidsjes die alle ingrediënten bevatten voor het welslagen van je route. Dat wil zeggen korte hoofdstukken over voorbereiding, relatief gedetailleerde kaarten, de routebeschrijvingen, overnachtingsinformatie en kort beschreven wetenswaardigheden omtrent de omgeving die je aandoet. Deel 1 loopt van Canterbury tot de Grote Sint-Bernardpas , deel 2 brengt je tot Lucca en deel 3 tenslotte naar Rome.

In landschappelijk opzicht (met meer reliëf) is de bekende GR-5 (de grande-randonnée 5, een route van de Noordzee naar de Middellandse Zee) te verkiezen, althans voor het eerste deel van de gehele route. Mensen die in Noord- of Oost-Nederland beginnen, bereiken de GR-5 door het Pieterpad te volgen tot (al weer) Maastricht, waar deze twee elkaar ontmoeten. Begin je ergens in West- of Zuidwest-Nederland, dan benader je deze stad via het via het Pelgrimspad. De GR-5 volgend, loop je een pittig traject door de Ardennen, de Vogezen en de Jura. Als je voor de GR-5 de Engelstalige gidsjes van Cicerone gebruikt heb je er welgeteld slechts twee nodig (Benelux/Lorraine en Vosges/Jura). Prima gidsjes, al zijn de kaarten wat summier. Bij Pontarlier in de Jura verlaat je de GR5 en sluit je aan bij de Via Francigena.  Behalve de routegidsen Cicerone of van Ben Teunissen, die de Via Francigena ‘de Weg van de Franken’ noemt, kan je hier ook nog kiezen voor de compacte Duitstalige gidsen van Conrad Stein en Rother. 

2 – de oostelijke variant

Deze gaat door Duitsland. De route is wat lastiger samen te stellen dan de westelijke variant, omdat je je moet behelpen met een veelheid aan kaarten en gidsjes die je allemaal een stuk(je) verder in de goede richting moeten brengen. Ten eerste langs de Rijn via Keulen en Bonn. Dit eerste deel (naar Bonn, vanuit Venlo) loop je met twee Kompass kaarten (KP-755 en KP-758). In Bonn aangekomen, ga je verder met de Rheinsteig. Die volg je tot aan Koblenz, alwaar je ‘linksaf’ slaat, langs het riviertje de Lahn, tot aan het plaatsje Nassau. De afstand Koblenz – Nassau is circa 30 km, langs de mooie Lahn-Wanderroute (hier bestaat ook een gidsje van maar de vraag is of je dat nodig vindt voor die korte afstand). En dan, in Nassau aangekomen, bevind je je plotseling op de grote E1! Dit is een Europese Langeafstandsroute, en je hebt slechts één Rother wandelgidsje nodig voor het hele stuk van hier tot aan Konstanz, aan het Bodenmeer.

Nu begin je het dé barrière die vele Romegangers vrezen: de grote Alpenoversteek. Anderen verheugen zich op dit meest spectaculaire onderdeel van het hele avontuur. Het meest voor de hand liggend is nu de volgende variant: in Konstanz stap je over van de E1 op de E5, ook al zo’n magistrale Europese wandelroute. Je ‘doet’ de Alpen via de plaatsen Oberstdorf, Merano (neem een Italiaans woordenboekje mee, sowieso handig!), Bolzano en tenslotte Trente.

Voor het weinig beschreven stuk, dwars door de Povlakte, tussen Trente en Bologna, schoot een enthousiaste Limburge langeafstandswandelaar ons te hulp. Albert Beekes heeft dit traject prima beschreven in zijn gidsje Trento – Bologna a piedi (Nederlandstalig!).

We zijn aangekomen in Bologna, waar een populaire route start, in de richting van Rome, de Via degi Dei. Deze ‘Godenweg‘ brengt je naar Florence, dwars over de uitdagende Apennijnen, en is uitstekend beschreven door Merel Diemont.  En dan.. het laatste traject van deze oostelijke variant. Dat is de Franciscaanse Route. In de voetsporen van Sint Franciscus van Assisi ontwikkelde pionier Kees Roodenburg zijn pad, dat leidt van Florence, via Assisi naar Rome. Sinds een aantal jaren hebben de heren Pieter Quelle en Ruud Verkerke zijn werk overgenomen en zorgen ze enthousiast voor het actueel houden van de routeinformatie, hun routegids wordt frequent herzien, met updates op de begeleidende website.

************************************************

Naast deze twee hoofdmogelijkheden (de westelijke en de oostelijke route naar Rome) zijn er nog meerdere denkbaar (voornamelijk door het ‘midden’ met gebruikmaking van o.a. de mooie Westweg (zoek op deze naam) door het Zwarte Woud en de Trans Swiss Trail (idem), die je in Zwitserland van de Duitse tot de Italiaanse grens begeleidt), maar omdat die voor de overige deeltrajecten nogal wat hiaten vertonen, laten we deze hier verder onbesproken. Diverse kaarten en gidsen van bestaande onderdelen van deze alternatieve trajecten, vind je wel terug op deze pagina’s (onder de subcategorie ‘Lopen naar Rome‘).

Succes bij de keuze, en als je nog vragen hebt over een mogelijk traject of uitgave, willen wij die uiteraard graag beantwoorden. Stel je vraag het liefst per e-mail: info@denoorderzon.nl

Blogs over Lopen naar Rome