Lopen naar Rome

enkele route-adviezen

Lopen naar Rome

Op deze pagina geven we u enkele adviezen voor mogelijke wandelroutes naar Rome. Anders dan de route naar Santiago naar Compostela is er niet zo heel veel over uitgegeven qua routedocumentatie. Het aanbod groeit echter gestaag! De meesten die dit mooie doch ambitieuze plan willen uitvoeren, nemen hun toevlucht tot allerlei routes die min of meer in de goede richting voeren, bij gebrek aan een doelgerichte routegids naar Rome. De best geschikte onder deze routegidsen en -kaarten vindt u allemaal op deze pagina’s. (LEES VERDER ONDERAAN DEZE PAGINA)

Resultaat 1–24 van de 62 resultaten wordt getoond

 

Om te beginnen een suggestie voor mensen met weinig tijd: volg (als wandelaar!) de fietsroute van Reitsma!

De fietsroutegidsen van Reitsma hebben als onmiskenbaar voordeel dat je kunt volstaan met slechts drie boekjes, compleet met kaarten en overnachtingsinfo! Je loopt over (of naast!) kleine rustige weggetjes en relatief rechtstreeks, dus zonder al te veel slingers over heuvelige bospaden. Nadelen: het zijn wel hoofdzakelijk verharde wegen, met voor een wandelaar net wat te veel verkeer. En je mist veel van de landelijke details die je als wandelaar veel meer meepakt.

Wandelaars met minder tijdsdruk, hebben de keus uit een twee opties:

  1. Een westelijke variant via de Via Francigena. Dit is een historische route die uit de Middeleeuwen stamt en voert van Canterbury in zuidoost-Engeland, dwars door noord- en oost-Frankrijk en west-Zwitserland om via de hoge Sint Bernhardpas Italië binnen te komen. Van daar gaat de route door het mediterrane landschap van Noord- en Midden-Italië, tot het doel is bereikt. Om vanuit Nederland of België op deze Via Francigena te geraken heb je de keus uit twee mogelijkheden: vanaf Maastricht via de (om)weg naar Reims, dat aan de genoemde route ligt, gebruikmakend van de mooie en informatieve gidsjes van Ben Teunissen, wiens kaarten helaas niet tot de duidelijkste behoren. Bovendien is in landschappelijk opzicht een andere route (tweede mogelijkheid) te verkiezen, en dat is de bekende GR-5 (de grande-randonnée 5, een route van de Noordzee naar de Middellandse Zee). Mensen die in Noord- of Oost-Nederland beginnen, bereiken de GR-5 door het Pieterpad te volgen tot  (al weer) Maastricht, waar deze twee elkaar ontmoeten. De GR-5 volgend loop je een pittig traject door de Ardennen, de Vogezen en de Jura. Als je voor de GR-5 de Engelstalige gidsjes van Cicerone gebruikt heb je er welgeteld slechts twee nodig (Benelux/Lorraine en Vosges/Jura). Prima gidsjes, al zijn de kaarten wat summier. Bij Pontarlier in de Jura verlaat je deze route en met gebruikmaking van drie mooie wandelkaarten van uitgever Kümmerly & Frey doorkruis je het Zwitserse deel (KFW-08, KFW-16 en KFW-22). Eenmaal op de Sint Berhardpas, en definitief op de Via Francigena, is de keus aan routegidsen plotseling aanzienlijk uitgebreider. Behalve de routegidsen van Ben Teunissen, die de Via Francigena ‘de Weg van de Franken’ noemt, kan je hier ook nog kiezen voor (onder meer) de gids van Cicerone, Conrad Stein en Rother. De laatste twee zijn Duitstalig, maar hebben op Cicerone voor dat ze op dit moment (december 2019) wat recenter zijn, en ze starten bovendien al in Zwitserland: Lausanne.
  2. Een oostelijke variant. Deze gaat door Duitsland. Ten eerste langs de Rijn via Keulen. Het eerste deel (naar Bonn, vanuit Nijmegen) loop je met drie Kompass kaarten (KP-752, KP-755 en KP-758). In Bonn aangekomen zijn er weer twee opties, eentje in telegramstijl: de Rother Wanderführer Limesweg. Deze route volgt een deel van de oude noordgrens (‘limes’) van het Romeinse Rijk. Je hebt dan één compact boekje over een lang stuk (wel met een hiaat voorbij Frankfurt). Je gebruikt dit gidsje tot aan Dinkelsbühl, een stadje aan de Romantische Strasse deel 1 (zie verder in dit artikel). Wil je wat gedetailleerder materiaal in grosso modo dezelfde richting, dan kies je eerst voor de Rheinsteig. Deze begeleidt je tot Wiesbaden, waar je de Rijn verruilt voor de Main. Via Frankfurt kom je in Aschaffenburg, met behulp van Kompasskaart KP-828. Vanaf deze plaats kun je gebruik gaan maken van een reeks aaneensluitende Hikeline-gidsjes, helemaal tot in Italië! Dat zijn prima wandelgidsjes over LAW-routes door Duitsland en de Alpen (van de genoemde Rheinsteig bestaat er ook een). Ze bevatten goede kaartjes, duidelijke routebeschrijvingen en praktische info omtrent vervoer en verblijf, aangevuld met korte wetenswaardigheden over de streek. Achtereenvolgens: Spessartwege, Panoramaweg Taubertal, Romantische Strasse (deel 1 en deel 2) en dan … de overschrijding van de Alpen! Hiervoor gebruik je de Hikeline gids Via Claudia Augusta, een route die zoveel mogelijk prachtige Alpendalen volgt. De Alpenhoofdkam passeer je via de Reschenpass, met 1504 meter de laagste pas over de Alpen. Van daaraf volg je de rivier de Adige (Etsch), nog steeds met behulp van de Via Claudia Augusta. Eenmaal aangekomen in Bolzano stap je tenslotte over op de laatste wandelgids die je nodig hebt voor deze routevariant. Dit is de Via Germanica, zo genoemd naar het land van oorsprong van de vele passerende pelgrims die in voorbije tijden de route naar de Eeuwige Stad volgden. Gaat helemaal van de Brennerpas tot Rome. Deze gids is Italiaanstalig, maar bevat duidelijke kaarten en opgave van overnachtingsadressen. Neem een Italiaans woordenboekje mee!