Als je op zoek bent naar een mooie wandelgids en perfecte hulp bij de voorbereiding voor een stevige berghuttentocht, dan is ons advies om Hüttentrekking Band 1 aan te schaffen. Na bestudering van dit boek kan je gerichter kiezen uit het rijke arsenaal aan mogelijke routes. Maar heb je al enig idee waar je wilt lopen, zoom dan in op het gebied dat je wilt bekijken met behulp van het interactieve kaartje hiernaast. Filter vervolgens op artikelcategorie die je wenst, zoals wandelen, fietsen, reisgidsen, etc.

Oostenrijk was onder de dynastie van het huis Habsburg een van de belangrijkere mogendheden uit de Europese geschiedenis. [lees verder onderaan deze pagina]

Resultaat 1–24 van de 436 resultaten wordt getoond

Het is samen met Zwitserland het bekendste Alpenland, en huisvest een geweldige rijkdom aan cultureel erfgoed. Daarnaast zijn de Alpen natuurlijk een trekpleister van formaat. Maar ook die delen van Oostenrijk die niet direct deel uit maken van het hooggebergte zijn qua landschap zeer aantrekkelijk en je vind er prachtige steden.  Dan hebben we het met name over de landsdelen Ober- en Niederösterreich en het merkwaardige Burgenland dat in het uiterste oosten ligt. De Habsburgse monarchie heeft een overvloed aan koninklijke architectuur achtergelaten in vooral Wenen, maar ook in andere steden. In de bergen vindt men veel idyllische oude dorpjes met hun eigen tradities en waarden. Ontdek Oostenrijk met de kaarten en gidsen van De Noorderzon!

Gidsen van de steden van Oostenrijk

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is een ware culturele schatkist. De grootste verzameling van al het culturele goud vind je in het Museumkwartier, waar vele musea en andere belangrijke culturele plekken bij elkaar zitten in een groot complex. Onder andere in het Kunsthistorisch museum is veel kunst verzameld die belangrijk is voor de Europese geschiedenis, en vergeet uiteraard de Weense Staatsopera niet. Daarnaast ligt Wenen op slechts 50 kilometer afstand van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Zak eenvoudig de Donau af en je bent er zo! De tweede stad van Oostenrijk, Graz, ligt aan de oostelijke rand van de Alpen, vlakbij Hongarije, en is bekend om zijn historische centrum. In het westen van Oostenrijk ligt Innsbruck, gelegen in Tirol is het een populaire bestemming voor wintersporters. De stad is vernoemd naar de brug over rivier de Inn en huisvestte tweemaal de Olympische winterspelen.

Wandelkaarten van de Oostenrijkse Alpen

De Oostenrijkse bergen zijn het hele jaar door populair. In de hooggebergtes kan worden geskied en op lagere hoogtes is het langlaufen zeer populair. Ook wordt op de Weissensee elk jaar weer de alternatieve Elfstedentocht verreden. In de zomer zijn de Alpen uiteraard bij uitstek geschikt voor andere sporten. Het westen van Oostenrijk vormt een deel van het centrum van de Alpen, met aan de noordzijde de Beierse Alpen en aan de zuidzijde de Italiaanse. Aan de Italiaanse grens ligt ook de Matterhorn, wellicht de bekendste berg van het land. De hoogste berg is de Großglockner met krap 3800 meter. Zorg wel dat als je de bergen intrekt om te langlaufen of te wandelen dat je een goede kaart bijhebt, zodat je niet verdwaald!

Kastelen & paleizen

In het verlengde van de Romantische Straße in Duitsland staan veel grote en machtige kastelen in de Oostenrijkse bergen en heuvels. Gelegen op strategische plekken, hebben deze kastelen vrijwel altijd een groot uitzicht over de gehele omgeving. Op een kaart van Oostenrijk kan je ze zien: Breng een bezoek aan Kufstein, de bekende vestingstad of kasteel Hohenwerfen ten zuiden van Salzburg. Maar ook in de steden staan de nodige vestigingen en paleizen. Denk bijvoorbeeld aan de vestiging van Salzburg of Innsbruck, en ook paleis Schönbrunn in Wenen is zeer de moeite waard vanwege de prachtige tuinen van het complex.

Blogs over Oostenrijk
Blogs over Kaarten en gidsen