Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het tropische Cuba. Het grootste eiland in de Caraïben is sinds kort makkelijker toegankelijk geworden voor Nederlandse toeristen en dat is maar goed ook! Dit land heeft nog vele ongerepte schatten, zowel natuurlijke als culturele. Voor het uiteen klappen van de Sovjet-Unie werd Cuba flink gesteund vanuit Moskou. Sinds 1991 gaat er echter geen geld meer naar Cuba vanuit het huidige Rusland, en is het alsof de tijd op Cuba heeft stilgestaan. Vol met oude auto’s, gebouwen en gebruiksvoorwerpen uit de jaren 80’ is het leven op Cuba een bijzondere ervaring! Ontdek Cuba met kaarten en reisgidsen van de Noorderzon! Meer weten over kaarten van Cuba? Kom langs of lees onderaan deze pagina verder over Cuba!

Resultaat 1–24 van de 30 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Cubaanse steden

Als eerste bespreken we de hoofdstad van Cuba: Havana. Havana ligt op zo’n 250 kilometer vanaf Florida en de Bahama’s, aan de noordkant van Cuba. De naam Havana is synoniem met slenteren langs zonnige boulevards op een zomeravond, en dat is uiteraard niet zonder reden! Havana is de laatste stad die de Spanjaarden in de 16e eeuw stichtten op het eiland. Door de jaren heen is Havana relatief onbeschadigd door de onafhankelijkheidoorlogen en zijn er in het historische centrum van de stad bouwstijlen te vinden uit veel verschillende tijdperken. Dit is dan ook een van de redenen dat het centrum in zijn geheel is opgenomen in de werelderfgoedlijst!

Hoogepunten de stad zijn dan ook voornamelijk te vinden in het oude centrum, Viejo Havana. Denk onder andere aan het plein voor de kathedraal van San Cristobal, waar je middenin de Cubaanse cultuur zit. Geniet van Cubaanse lekkernijen met traditionele livemuziek! Ontdek Havana en de andere Cubaanse steden met stadskaarten van de Noorderzon!

Santiago de Cuba

De tweede stad en oude hoofdstad van Cuba is Santiago de Cuba. Deze stad ligt juist aan de zuidkant van Cuba, vlakbij Haïti en Jamaica. Door doorlopende aanvallen van piraten werd hier een vestiging gebouwd: het Castillo del Morro. Het zeekasteel ligt iets buiten de stad op een scherpe hoek van het eiland en sinds de jaren 90’ is het opgenomen in de werelderfgoedlijst.

In Santiago de Cuba zelf heerst een heerlijk ontspannen Caribisch sfeertje met gemoedelijke muziek, klimaat en keuken. Hoogtepunten van de stad zijn onder andere Jóse Martí’s mausoleum, het standbeeld van generaal Maceo, en het stadspark Céspedes.

Kaarten van de Cubaanse natuur

Van oost naar west is Cuba meer dan 1000 kilometer lang, echter van noord naar zuid is dat slechts zo’n 100 kilometer. De zee is dan ook nooit ver weg en speelt een centrale rol in het landschap van het land. De stranden van Cuba bestaan uit typisch Caribisch goudgeel zand, rotsen en tropische bossen.

Aan de oostkant van Cuba ligt het Alexander de Humboldt nationaal park. In dit zeer waterrijke park liggen vele rivieren en meertjes. De riviertjes stromen tussen en onder de begroeide rotsen door en creëren wonderbaarlijke watervallen. Het park is een werkelijk paradijs en zit vol met verrassingen!

Viñales

Het bekendste natuurfenomeen van Cuba is echter de Viñales. Dit is een mooie zeer groene vlakte die abrupt wordt onderbroken door plots uit de grond rijzende kalkrotsen. De rotsen zijn grotendeels begroeid met tropische flora en zijn een zeer opmerkelijk gezicht! In het gebied wordt onder andere tabak verbouwd, voor de bekende Cubaanse sigaren. Daarnaast worden er ook palmbladeren verbouwd voor hetzelfde eindproduct. Uiteraard kan je in dit gebied ook goed wandelen! Ontdek Cuba te voet met wandelkaarten van de Noorderzon! 

Blogs over Kaarten en gidsen