Centraal- en Oost-Europa, Balkan, Siberië

Kaart en gidsen voor Polen

Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het mooie Polen. Polen is een van de landen die het hardst heeft geleden tijdens de 2e wereldoorlog, en de gedenkbeelden en plaatsen zoals kamp Auschwitz geven dat goed weer. Ondanks de grote verwoestingen in Polen zijn er veel culture erfgoederen bewaard gebleven zoals de historische centra van Krakow en Warschau, meerdere kerken en kastelen. Ook het Woud van Bialowieza op de grens met Wit-Rusland staat op de werelderfgoedlijst. Kortom; genoeg te beleven in Polen! Polen ontdek je met kaarten van de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van Polen? Kom langs of lees onderaan deze pagina verder!

Resultaat 1–24 van de 88 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Poolse natuur

Polen is sommige van de allermooiste natuurgebieden van Europa toebedeeld. Zoals boven genoemd, ligt onder andere het oerbos van Bialowieza in Polen. Vlakbij Bialowieza ligt ook het Biebrza Nationaal Park, een soortgelijk prachtig park dat rondom de Biebrza rivier ligt. Polen is zelfs voor meer dan 30% bedekt met bos! In deze bossen in het oosten van Polen vind je onder andere edelherten, wolven, lynxen, bijzondere volgens en wilde runderen zoals wisenten en zelfs bizons. We willen ook nog even het Gryfino woud aanhalen, het bekende bos vol met bomen met zeer vreemde stammen. De stammen zijn dichtbij de grond helemaal rond gekruld, en de heren wetenschappers hebben nooit gesnapt waarom!

Poolse bergen

Daarnaast liggen in het zuiden van Polen tegen grens met Tsjechië en Slowakije heel veel wonderbaarlijke natuurparken. Er zijn hier serieuze bergen tot wel 2500 meter hoog, die veel doen denken aan de Alpen. Ze zijn alleen net wat lager en, wat wellicht nog een veel groter verschil is: vele malen rustiger. Zowel qua toeristen als qua inwoners zijn deze bergen behoorlijk leeg! Echt een avontuur dus. De bergen liggen in het Tatragebergte, wat weer onderdeel uitmaakt van de Karpaten. In de bergen vind je mooie bossen, meren en uiteraard bergriviertjes. Ideaal om in te wandelen! Neem je wandelkaart van de Noorderzon mee en ga op pad!

Het Poolse merengebied

Men zegt wel eens dat Finland het merenland van Europa is, maar Polen kan er ook wat van. Vlak onder de Russische enclave Kaliningrad ligt het Mazurisch Merenplateau, een gebied met meer dan 2000 meren. De meren zijn uitgebreid met elkaar verbonden met een groot netwerk van kanalen en natuurlijke rivieren, wat het een geweldig gebied maakt om per boot te verkennen. Kajakken is dan ook een populair tijdverdrijf!

Kaarten van de Poole steden

Polen heeft een groot aantal prachtig mooie steden, te veel om hier te beschrijven. De grootste stad en hoofdstad van Polen is Warschau, op zo’n 100 kilometer afstand van de Oekraïnse grens. Deze stad heeft ernstig geleden tijdens de 2e wereldoorlog, en de razzia van de Getto van Warschau is uitgebreid beschreven in de geschiedenisboeken. Het centrum van de stad is echter vrijwel volledig in oude glorie hersteld. Zo goed zelfs dat het ‘het wonder van Warschau’ wordt genoemd. Het centrum is zelfs in zijn geheel opgenomen in de werelderfgoedlijst! Datzelfde geldt ook voor Krakow, een andere grote Poolse stad. Ook de stadjes Torun en Zamosc zijn in hun geheel opgenomen in de lijst. Ontdek de Poolse steden met een stadskaart van de Noorderzon!

Bezienswaardigheden van Polen

Een van de belangrijkste punten van Polen is vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het kamp is vandaag de dag volledig gericht op het herinneren aan wat er is gebeurd, iets wat nooit vergeten mag worden. Gegarandeerd een zeer indrukwekkende ervaring!

Over de gehele linie van het Karpaten-gebergte zijn bijzondere kerken gebouwd, zogeheten Tserkva’s. De kerken van zowel Katholieke als Orthodoxe achtergrond zijn volledig uit hout gefabriceerd, en staan met z’n allen op de erfgoedlijst. Erg bijzonder om tegen te komen tijdens je wandeling door de bergen! Hetzelfde geldt voor de houten kerken van Malopolska, die gebouwd zijn in de 15e en begin 16e eeuw. Ook deze kerken liggen in de Karpaten tegen de grens met Tsjechië en Slowakije.

Polen ontdek je met kaarten en gidsen van de Noorderzon! Kom langs en maak jouw vakantie naar Polen compleet! 

Blogs over Polen
Blogs over Kaarten en gidsen