Kaarten en gidsen > Fietsen > Meerdaagse fietsvakanties

Meerdaagse fietsvakanties

De tijd ligt nog niet zo heel ver achter ons dat als je op fietsvakantie ging, genoeg had aan een paar (niet zo gedetailleerde) wegenkaarten en eventueel een reisgids. Het kon ook nog: de wegen waren nog niet zo druk met voorbijrazend autoverkeer en je tent mocht je praktisch bij iedere boer wel opzetten. Tijden zijn veranderd: het autoverkeer is bijna (!) alomtegenwoordig en onze boeren zijn misschien wat kritischer wie ze op hun erf toelaten. Daarom is het handig dat er tegenwoordig zoveel fietsroutes bestaan én dat ze goed gedocumenteerd zijn in handige gidsjes, gemaakt voor en beproefd tijdens de praktijk van het onderweg zijn. Ze laten je in alle mogelijke richtingen vanuit Nederland het nabije (tot ver weg gelegen) buitenland laten verkennen. Er zijn inmiddels zelfs routes van wel meerdere duizenden kilometers! Maar er zijn ook genoeg routes met meer behapbare afstanden voor een gemiddelde fietsvakantie, vooral in de ons omringende landen.De belangrijkste uitgevers van handige routegidsen zijn: Recreatief Fietsen, Pirola, Benjaminse en de uitgebreide Duitstalige Bikeline serie. Maar er zijn er meer, u komt ze vanzelf tegen als u door deze pagina’s scrollt. Routes voor fietsvakanties binnen Nederland vindt u vooral onder de noemer Meerdaagse Fietsroutes (NL).

De fietsgidsen en -kaarten die in deze categorie staan zijn vooral bedoeld voor fietstochten van tenminste 500 kilometer en zijn vaak grensoverschrijdend. (LEES VERDER ONDERAAN DEZE PAGINA…)

Resultaat 1–24 van de 253 resultaten wordt getoond

Toelichting bij ons assortiment Meerdaagse Fietsvakanties

Voor een goede fietsgids heeft de samensteller rekening gehouden met een viertal essentiële elementen:
1. de route gaat over mooie en rustige wegen (soms paden), zonder overbodig veel reliëf
2. de gids bevat gedetailleerde routekaarten en -beschrijvingen
3. de gids geeft handige informatie over overnachtingsadressen (inclusief campings) en allerlei overige praktische details
4. er staan ook nog wat leuke wetenswaardigheden en achtergronden in, over de streek waar je doorheen komt

Als u op fietsvakantie gaat en beschikt over een of meer fietsgidsen die aan bovenstaande criteria voldoen, heeft u verder beslist niks meer nodig aan overige documentatie. Handig (‘wat je thuislaat is mooi meegenomen’ luidt een veelgehoord advies), dus dat bespaart aardig qua gewicht en ruimte in de fietstas.
Vanzelfsprekend is het ook nog altijd mogelijk om de bestaande routes te laten voor wat ze zijn, en lekker je eigen route te bepalen en die vooral ook af te laten hangen van wat er onderweg gebeurt: hoe de vlag erbij staat qua conditie, weer, zin, enzovoorts. Neem dan in ieder geval wel voldoende gedetailleerde kaarten mee, zodat je tenminste ook de wat kleinere wegen niet links hoeft te laten liggen. GPS is natuurlijk ook altijd handig, want dat kan ervoor zorgen dat je niet zo snel verdwaalt. Een kaart biedt echter wel altijd veel beter overzicht en kan daarom ook veel behulpzamer zijn bij het leren kennen van een regio en het plannen van een traject, inclusief eventuele varianten.

 

Blogs over Meerdaagse fietsvakanties