Oost Nederland

Kaarten en gidsen van Arnhem en de Veluwe

Arnhem is de bruisende hoofdstad van Gelderland en heeft op cultureel gebied uitzonderlijk veel te bieden. In de prachtige setting van de Veluwezoom is een verblijf van enkele dagen in deze stad al gauw de moeite waard. (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 100 resultaten wordt getoond

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en ook de thuisstad van een aantal gerenommeerde opleidingen in de culturele sector. Zo is er een conservatorium, een dansopleiding, een theateropleiding en een modevakschool. Al deze cultuurstudenten zorgen ervoor dat in Arnhem op dat gebied erg veel te beleven valt. Het winkelaanbod in de stad is ook zeer divers, voor een stad van deze grootte. Tot slot is Arnhem ook nog eens een van de groenste steden van Arnhem. Het mooie geaccidenteerde Sonsbeekpark is eigenlijk een uitloper van de Veluwe, waarmee je kunt stellen dat dit natuurgebied feitelijk tot midden in het centrum van de stad reikt!

Aan de rand van de stad bevinden zich twee gerenommeerde trekpleisters: het Nederlands Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo. Daar voorbij begint de Veluwe pas echt. Dit deel van de Veluwe behoort eigenlijk nog tot de Veluwezoom. Dat is de rafelige en heuvelachtige zuidrand, gelegen tussen Wageningen in het westen en Dieren in het oosten. De Veluwe is met voorsprong het grootste Nederlandse natuurgebied (met uitzondering van de Waddenzee). Nergens anders in Nederland kun je zo eindeloos dwalen door uitgestrekte bossen, over heidevelden en zandverstuivingen. Van Arnhem tot Zwolle en van Nijkerk tot aan de IJssel strekt zich het gebied uit en is daarmee het grootste aaneengesloten natuurgebied van West-Europa!

Wandel of fiets over de brede lanen met eeuwenoude beuken en over de golvende heidevelden van de Posbank. In de koloniën rijk geworden ondernemers uit Den Haag ontdekten in de negentiende eeuw de speciale landschappelijke aantrekkelijkheid van de omgeving van Arnhem en lieten er riante buitenverblijven bouwen.

Verder naar het midden en het noorden van de Veluwe wordt het alsmaar stiller en uitgestrekter. Hier kun je op een doordeweekse dag uren aan een stuk lopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Kom daar nog maar eens om in andere delen van het land. Om je te helpen de bijzondere natuur te leren kennen zijn er diverse mooie boeken uitgebracht, waarbij hier met name de Crossbill Guide moet worden genoemd. Voor wandelaars en voor fietsers zijn er vele leuke en mooie uitgaven verschenen, maar voor mensen die enigszins zijn bedreven in het kaartlezen is er geen leukere manier om erdoorheen te struinen dan met behulp van een goede, gedetailleerde topografische kaart, al dan niet met ingetekende routes. Zie daarvoor de, door ons zelf uitgegeven, Trage Padenkaarten.

Blogs over Arnhem en de Veluwe
Blogs over Kaarten en gidsen