Benelux

Fietskaart voor Nederland

Voor langeafstandsfietsers door Nederland zijn er vele soorten fietskaarten beschikbaar. Er zijn ook fietsatlassen. Deze zijn makkelijk mee te nemen en te bevestigen op een fietsstuurklem of stuurtas. Er bestaan ook uitvouwbare kaarten, zoals de geplastificeerde ‘Sterkste Fietskaart van NL’ kaartenserie. Twee van deze fietskaarten bestrijken samen heel Nederland en hebben een schaal van 1:200.000, nog steeds heel bruikbaar. Maar de serie bevat ook extra gedetailleerde fietskaarten per regio, die zijn 1:50.000. De meeste fietsatlassen hebben kaarten met een schaal van 1:100.000. Een prima en zeer bruikbare uitgave is de ‘Basiskaart‘. Dat is meer een set losse gedetailleerde fietskaarten van heel Nederland, dan een atlas. De cartografie is helder en ook deze kaarten zijn scheur- en watervast.

Resultaat 1–24 van de 100 resultaten wordt getoond

Een duidelijke fietskaart voor Nederland

Elk apart type heeft zijn eigen eisen, en dat geldt uiteraard ook voor fietskaarten. Zo hoort een fietskaart alle fietspaden en routes duidelijk aan te geven. Ook landschappelijke kenmerken zoals kastelen, musea en andere bezienswaardigheden moeten correct worden weergegeven. Bovendien is het belangrijk dat overnachtingsmogelijkheden en andere horecagelegenheden goed worden afgebeeld, zodat je na een lange fietstocht niet hoeft te zoeken naar je lekkere, welverdiende verfrissende biertje.

Fietsatlassen

Zoals eerder genoemd zijn veel fietskaarten eigenlijk fietsatlassen, met op elke volgende pagina een aansluitend gebied. Behalve alle fietsknooppunten en landelijke fietsroutes (LF-routes), bieden deze atlassen ook veel andere informatie zoals campinglocaties en veerdiensten. Het grote voordeel van een fietsatlas is natuurlijk dat je alles-in-een hebt, en dus met één aankoop direct klaar bent. Regionale uitvouwbare fietskaarten zijn goed beschikbaar, zoals de ANWB fietskaartenserie. Het voornaamste verschil met een fietsatlas is dat de ANWB-kaarten een grotere schaal hebben, en dus beter geschikt zijn voor kortere afstanden. Die kaarten bieden vanzelfsprekend dan ook meer detail.

De Noorderzon heeft verscheidene fietsatlassen in het assortiment. Neem bijvoorbeeld de hierboven al genoemde Basiskaart voor LF-routes. Deze kaartenset, die Basiskaart Netwerk LF-Routes heet, is een eenvoudige fietsatlas die een must-have is voor liefhebbers van langeafstands-fietsroutes, zowel voor weekenduitstapjes als complete vakanties. De atlas wordt praktisch ieder jaar opnieuw uitgebracht, maar bestaat nog steeds als vanouds uit 43 kaartbladen met alle fietsroutes in heel Nederland.

Fietsideeën voor meerdaagse fietsvakanties in Nederland

In het assortiment hebben we ook diverse uitgaven die zich volledig richten op een bepaalde meerdaagse route, ergens in een van de provincies of juist door het gehele land. De routes kunnen in lengte variëren van een paard dagen tot wel twee weken. Hier staan ze bij elkaar.

Blogs over Nederland
Blogs over Fietskaarten