Benelux

Fietskaart voor Nederland

Voor langeafstandsfietsers door Nederland zijn er vele soorten fietskaarten beschikbaar. Er zijn ook fietsatlassen. Deze zijn makkelijk mee te nemen en te bevestigen op een fietsstuurklem of stuurtas. Er bestaan ook uitvouwbare kaarten, zoals de geplastificeerde ‘Sterkste Fietskaart van NL’ kaartenserie. Twee van deze fietskaarten bestrijken samen heel Nederland en hebben een schaal van 1:200.000, nog steeds heel bruikbaar. Maar de serie bevat ook extra gedetailleerde fietskaarten per regio, die zijn 1:50.000. De meeste fietsatlassen hebben kaarten met een schaal van 1:100.000. De beste is de ‘Basiskaart’. Dat is meer een set losse gedetailleerde fietskaarten van heel Nederland, dan een atlas. De cartografie is prima en ook deze kaarten zijn scheur- en watervast.

Resultaat 1–24 van de 78 resultaten wordt getoond

Een duidelijke fietskaart voor Nederland

Elk apart type heeft zijn eigen eisen, en dat geldt uiteraard ook voor fietskaarten. Zo hoort een fietskaart alle fietspaden en routes duidelijk aan te geven. Ook landschappelijke kenmerken zoals kastelen, musea en andere bezienswaardigheden moeten correct worden weergegeven. Bovendien is het belangrijk dat overnachtingsmogelijkheden en andere horecagelegenheden goed worden afgebeeld, zodat je na een lange fietstocht niet hoeft te zoeken naar je lekkere, welverdiende verfrissende biertje.

Fietsatlassen

Zoals eerder genoemd zijn veel fietskaarten eigenlijk fietsatlassen, met op elke volgende pagina een aansluitend gebied. Behalve alle fietsknooppunten en landelijke fietsroutes (LF-routes), bieden deze atlassen ook veel andere informatie zoals campinglocaties en veerdiensten. Het grote voordeel van een fietsatlas is natuurlijk dat je alles-in-een hebt, en dus met één aankoop direct klaar bent. Regionale uitvouwbare fietskaarten zijn goed beschikbaar, zoals de ANWB fietskaartenserie. Het voornaamste verschil met een fietsatlas is dat de ANWB-kaarten een grotere schaal hebben, en dus beter geschikt zijn voor kortere afstanden. Die kaarten bieden vanzelfsprekend dan ook meer detail. 

De Noorderzon heeft verscheidene fietsatlassen in haar assortiment. Neem bijvoorbeeld de hierboven al genoemde Basiskaart voor LF-routes. Deze kaartenset, die Basiskaart Netwerk LF-Routes heet, is een eenvoudige fietsatlas die een must-have is voor liefhebbers van langeafstands-fietsroutes, zowel voor weekenduitstapjes als complete vakanties. De atlas is in 2016 sterk verbeterd opnieuw uitgebracht, maar bestaat nog steeds als vanouds uit 43 kaartbladen met alle fietsroutes in heel Nederland. 

Fietsideeën

Niet alle kaarten zijn bedoeld om als routeplanner te dienen. Neem bijvoorbeeld de fietsideeënkaart. Dit is een kaart die als enig doel heeft om je inspiratie te geven voor een eventuele volgende fietstocht, ongeacht of deze lang of kort zal zijn. De kaart geeft een overzicht van alle ontspannende pleziertochten, 1-dags fietsroutes en andere fietsknooppunten. Daarnaast geeft de kaart ook nog informatie over overnachtingsmogelijkheden en andere waardevolle tips over het plannen van een fietsvakantie.