Scandinavië & de Baltische Staten

Kaart en gidsen voor Zweden

Op deze pagina vind je de kaarten van Zweden, het grootste Scandinavische land. Zweden is een prachtig mooi langgestrekt land met in het zuiden een vergelijkbaar klimaat als in Nederland, zij het iets kouder. Hoe verder noordwaarts men echter trekt, wordt het steeds kouder, totdat je uiteindelijk in Lapland aanbeland en de rendieren de belangrijkste bewoners van de streek zijn! Zweden kent prachtige steden zoals Göteborg en de hoofdstad Stockholm, wat echt het centrum van het land is. De kaarten van Zweden ontdek je bij de Noorderzon! Meer weten over de kaarten van dit prachtige land? Kom langs of lees hieronder meer!

Resultaat 1–24 van de 174 resultaten wordt getoond

Kaarten van de Zweedse steden

Zweden is een echt waterland, en dat zie je terug in de steden. Stockholm, hoofdstad van Zweden, ligt op een verzameling eilandjes te midden van duizenden anderen, zowel verder landinwaarts als richting de Oostzee. In de stad zelf lopen vele kanalen en riviertjes, en zijn veel meren zoals het IJ in Amsterdam. Als je vanuit de haven van de stad richting het centrum loopt, kijk je over het water richting prachtig gekleurde oude huizen die zeer doen denken aan het Damrak. Overigens, vanuit de haven vetrekken ferry’s richting Riga in Letland, Tallinn in Estland, Helsinki in Finland en Sint-Petersburg in Rusland.

De bijnaam van Stockholm is Stad van de Zon. Stockholm heeft deze naam gekregen omdat het in een microklimaat ligt, waardoor de zon er erg vaak schijnt! De stad wordt ook wel ‘Venetië van het Noorden’ genoemd door de hoeveelheid water. Stockholm heeft vele hoogstandjes qua musea, zoals het Nobelmuseum en Skansen, een van de oudste openluchtmusea ter wereld. Ontdek Stockholm bij de Noorderzon! Koop een stadskaart van deze prachtige stad en mis niets!

De tweede stad van Zweden is Göteborg. Deze stad, gelegen aan het Kattegat, is een echte universiteitsstad met meerdere hogescholen en universiteiten. De stad is van groot economisch belang voor Zweden, en grote bedrijven zoals Volvo zijn er gevestigd. Göteborg heeft de grootste haven van Zweden, omdat het veel bereikbaarder is dan het aan de Oostzee gelegen Stockholm. De haven is al sinds de stichting van de stad zeer belangrijk: Nederland was een zeer belangrijke handelspartner en dat was ook de hoofdreden voor de bouw van Göteborg.

Kaarten van de Zweedse natuur

De Zweedse natuur is extreem gevarieerd, en dat komt vooral omdat er veel verschillende klimaten voorkomen. In het zuiden van Zweden is het warmer en is de grond vruchtbaarder, en om die reden kom je dus veel boerenlandschappen tegen. Grote velden worden afgewisseld met rotsen en lage heuvels. Zo’n 100 kilometer ten noorden van Malmö kom je echter al snel in het merengebied, en kan je volop kanoën! Dit is een absolute aanrader, en het is de beste manier om de Zweedse meren te verkennen. De beste meren vind je in de provincie Götaland, tussen Noorwegen en Göteborg. De meren zijn zeer schoon en helder, en kanoën is dan ook zeer populair. Langs de randen van de meren of op eilandjes is mag je wildkamperen en je eigen kampvuur maken om te koken. Lekker avontuurlijk!

In het merengebied van Zweden en ten noorden daarvan, zo’n 80% van het land dus, is er vrijwel alleen maar bos. Dit bos is onderdeel van de Taiga, en heeft de typische kenmerken van dit woud. In het zuiden is het vooral loofbos, maar hoe verder noordelijk je komt, hoe meer naaldbossen er komen. In Lapland zijn er geen loofbomen meer, en tegen de noordelijke grens met Noorwegen is elke boom sporadisch. In de bossen ten noorden van Uppsala, waar maar weinig mensen wonen, komen grote zoogdieren voor: denk aan wolven, vossen, beren en edelherten.

Lapland

Lapland, waar Zweden niet alleen aan Noorwegen grenst maar ook aan Finland, ligt in de permafrost. In dit gebied wonen amper 200.000 mensen, inclusief de gebieden op Russisch, Noors en Fins grondgebied. Bewoners van deze regio heten Sami. Zij leven voornamelijk als (rendier) veehouders of van het toerisme. Veel toeristen komen dan ook naar deze regio met maar één doel: het Noorderlicht! Dit prachtige verschijnsel is hier in de winter regelmatig zichtbaar.

Er valt nog veel meer te vertellen over de Zweedse natuur. Gebieden zoals de forten van Gotland, het Vänern-meer en de Zweedse kust zijn nog niet aan bod gekomen. Toch ontdekken? Kom langs bij de Noorderzon en haal jouw kaart van deze regio’s!

Op doorreis naar Noorwegen

Als je vanuit Nederland op weg bent naar Noorwegen, rij je door Zweden. De Zweedse wegen zijn redelijk overzichtelijk en zodra je de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö af bent, is er een directe snelweg richting Noorwegen. Deze overzichtelijkheid geldt echter niet voor Denemarken, waar je snel de weg kan kwijtraken! Dek je dus in voor verrassingen en neem een goede landkaart mee! 

Blogs over Zweden
Blogs over Kaarten en gidsen