West-Azië, Midden-Oosten

Kaart en gidsen voor Turkije

Op deze pagina bespreken we de kaarten van Turkije. We weten dat de geschiedenis van het gebied dat nu Turkije is duizenden jaren teruggaat. Dit komt vooral ook door de Romeinen, ook al waren zijn beslist niet de eerste bewoners van het Euraziatisch schiereiland Anatolië. Turkije is een groot land met een warm continentaal klimaat in centrale gebieden, en zeeklimaten dichterbij de kust. Het land is een cultureel kruispunt tussen de Islam en de Christelijk geloof. Het land kent ook veel bergketens, zoals het Taurusgebergte, het Pontisch Gebergte, de kleine Kaukasus en het Armeense Hoogland. Deze gebergtes kunnen ingewikkeld te beklimmen zijn. Zorg daarom voor een goede wandelkaart! Bekende steden in het land zijn uiteraard Istanbul en de hoofdstad Ankara. Izmir, Antalya en Bodrum zijn geliefde badplaatsen. Meer weten over Turkije? Kom langs in de Noorderzon en krijg vrijblijvend gratis en deskundig advies over kaarten van Turkije. Lees onderaan de pagina meer over Turkije!

Resultaat 1–24 van de 80 resultaten wordt getoond

Steden in Turkije

Toen Istanbul nog Constantinopel heette en Turkije nog het Byzantijnse rijk was, hebben de toenmalige bewoners de meest wonderbaarlijke constructies gebouwd, zoals onder andere de Hagia Sophia en de vele mozaïeken. De hooggelegen hoofdstad, Ankara, is in de afgelopen 100 jaar explosief gegroeid van 30.000 inwoners in 1923 tot 5 miljoen nu. Ondanks de relatief jonge importantie van de stad, heeft ook deze plaats een mooi oud centrum en niet te vergeten het nationaal museum van Atatürk, de stichter van het huidige Turkije. Menig toerist komt ook naar Turkije voor de kustplaatsen Izmir, Antalya en Bodrum. Deze steden, allen gelegen aan de Middellandse Zee, zijn in de zomer bijzonder populair onder zon en zee-liefhebbers. Ontdek alle Turkse steden met de juiste stadskaarten op zak!

Bergen in Turkije

In Turkije zijn veel bergketens, zoals de Kaukasus, het Taurusgebergte en het Armeens Hoogland. In de laatstgenoemde, tegen de grens met Armenië en Iran, ligt de Ararat. Dit is de hoogste berg van Turkije en heeft een bijzonder verhaal. Zowel volgens het Oude Testament en de Thora landde de Ark van Noach naast de Ararat na de Zondvloed. Daardoor is de berg zowel voor Christenen als voor Joden een heilige plek. Als laatste is er het Pontisch Gebergte in het achterland van de Zwarte Zee. Dit gebergte is hoog, met als hoogste piek de Kaçkar Dağı op 3900 meter. De bergen van deze keten zijn zeer groen en dicht bedekt met coniferenbossen. De rivier Çoruh behoort tot de allerbeste rivieren om in te raften ter wereld. Ontdek de Turkse bergen met kaarten van de Noorderzon!

Turkse flora en fauna

De grote hoeveelheid bergketens van Turkije hebben een zeer nadrukkelijke invloed op de klimaten door het land: Turkije ligt gemiddeld ruim 1100 meter boven zeeniveau. In het zuidoosten is het klimaat woestijnachtig, maar langs de zeekusten valt veel regen. Dit zorgt ook voor een gigantische biodiversiteit, met talloze nog onontdekte insecten, maar ook veel wilde zoogdieren zoals beren en wolven. Bovendien komen alle tulpen die verbouwd worden in Nederland oorspronkelijk uit de Turkse regio. Ook andere bolgewassen zoals orchideeën zijn veelvuldig aanwezig in de droge Turkse bergen. Selecteer wel altijd de goede kaarten voordat je de Turkse natuur intrekt! 

Blogs over Kaarten en gidsen