Kaarten en gidsen > Reisgidsen

Reisgidsen

Je wil op reis naar en zoekt een goede, bij jou passende reisgids. Bedenk eerst even wat voor type reis je gaat maken voordat je een of meer reisgidsen koopt. Ga je op de bonnefooi of is van tevoren alle verblijf geregeld? Dit is een belangrijk criterium want waar het ene type reisgids in de eerste plaats aandacht besteedt aan de praktische zaken voor onderweg (hotels en restaurants, campings, overige leuke en nuttige adressen, openingstijden, openbaar vervoer), stelt een ander type (diepgaande) beschrijvingen van de lokale bezienswaardigheden, de historische en sociaal-culturele achtergronden, maatschappij en de regionale natuur voorop.

Resultaat 1–24 van de 3995 resultaten wordt getoond

Rijk geïllustreerde reisgids of juist sober en zakelijk

Vrijwel alle series bieden een mix van deze soorten informatie, maar waar het accent op ligt, verschilt aanzienlijk. Bij De Noorderzon hebben we vanzelfsprekend een uitgebreide keus in beide categorieën, inclusief alle mengvormen. (Kaarten en gidsen over Wandelen en Fietsen vallen niet onder de ‘reisgidsen’ maar zijn afzonderlijke hoofdcategorieën in ons assortiment, zie aldaar.) Ook in het gebruik van illustraties zijn er grote verschillen tussen de diverse series. Ons advies is altijd een gids te kopen die zoveel mogelijk in zoomt op de specifieke regio waar je naartoe gaat, dan is een veel groter deel van de inhoud voor jou interessant; alle bladzijden die over andere regio’s gaan wil je niet meeslepen. Overigens kun je van de belangrijkste Europese landen, naast een reisgids met algemene toeristische (achtergrond)informatie natuurlijk ook nog altijd een aparte hotelgids, campinggids of restaurantgids aanschaffen. Bij alle titels vind je duidelijke uitleg omtrent inhoud en karakter van de gids.

Daarnaast zijn er ook diverse thematische reisgidsen, bedoeld voor mensen met een specifieke interesse. Zo hebben we bijvoorbeeld historische reisgidsen over de Eerste of de Tweede Wereldoorlog, of over de geologie van een bepaald gebied, over de Inca’s, de specifieke geschiedenis van een bepaald land, enzovoorts. Een ander belangrijk gebied waarover wij veel gidsen en boeken hebben is de natuur (natuurgidsen), welhaast de tweede specialisatie van onze boekhandel. Het gaat hier om honderden natuurboeken en veldgidsen (met aparte rubrieken voor plantengidsen en vogelgidsen) en over de meest uiteenlopende geografische regio’s. En zo zijn er nog reisgidsen en boeken over:

Reisgidsen in het Nederlands zijn niet altijd voor ieder gebied verkrijgbaar

Van veel buitenlandse gebieden is niet altijd een zomaar een Nederlandstalige reisgids verkrijgbaar. Of er is er wel een, maar de inhoud is erg beknopt. Dat is prima als je nieuwsgierigheid niet veel verder reikt dan de absolute highlights van het gebied dat je bezoekt. Wil je wat meer weten over de achtergronden, of ook de plaatsen buiten de platgetreden paden leren kennen, dan ben je afhankelijk van een reisgids met wat meer diepgang. En dan moet je – zeker voor het buitenland – vaak je toevlucht nemen tot Engelstalige en/of Duitstalige gidsen. Die hebben we dan ook, ervan uitgaande dat veel mensen deze talen wel machtig zijn. Van bestemmingen waarover helemaal niks in het Nederlands bestaat hebben we ook kleine, compacte, Engelstalige en Duitstalige reisgidsen.

Blogs over Reisgidsen