Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van het prachtige Schotland. Het land ligt op dezelfde noorderbreedte als Denemarken en zuidelijk Noorwegen en Zweden en is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het land heeft veel gemeen met Engeland, maar er zijn ook beslist grote verschillen! Ontdek de interessante Schotse cultuur en historie (en de bijbehorende whisky), de mooie Schotse Hooglanden en de betoverende steden! Meer weten over Schotland? Bij de Noorderzon hebben we alle mogelijke kaarten, gidsen en reisverhalen! Lees ook onderaan deze pagina verder over Schotland.

 

Resultaat 1–24 van de 279 resultaten wordt getoond

De Highlands

Schotland is wat kleiner dan Engeland, maar er wonen wel tien keer minder mensen. De grootste bevolkingskernen zijn de twee grote steden in het zuiden van Schotland: Edinburgh en Glasgow. Als je naar het noorden gaat kom je snel in behoorlijk rauwe natuur: de Schotse Hooglanden. Op slechts enkele tientallen kilometers ten noorden van Glasgow ligt het enorme nationale park Loch Lomond en de Trossachs, waar men prachtige meren en natuurdecors kan spotten. Deze middelhoge bergen, met een hoogte van rond de 1100 meter, zijn een groot deel van het jaar bedekt met sneeuw en zijn niet zo stijl. Dat maakt ze des te meer geschikt voor een prachtige wandeling! Ontdek het prachtige Schotland vanaf de top van een berg met een wandelgids of -kaart van de Noorderzon! Dwars door het Lomond en de Trossachs nationale park loopt de bekende wandelroute West Highland Way. Bij De Noorderzon kan je de beste kaarten en gidsen vinden voor deze bijzondere weg door de wildernis!

Cairngorms

Nog iets verder naar het noorden ligt het gigantische nationale park Cairngorms, zo groot dat je de hele buitenwereld kan vergeten. Dit gebied is niet alleen geschikt om prachtig mooie wandelingen in te maken, maar je kan er ook wintersporten! In het park liggen talloze riviertjes, meren, bossen en leuke idyllische dorpen. Een aantal dorpjes liggen aan de traditionele Malt Whisky route, waar men allerbeste Malts kan drinken!

Iets ten westen van de Cairngorms, vlakbij de stad Inverness, ligt het welbekende Loch Ness. Het meer is omrand door prachtige landschap, maar waar het natuurlijk om gaat is het monster! Laat je fantasie spreken, zeker weten dat je die vindt!

de Schotse steden

Met afstand de twee grootste en belangrijkste Schotse steden zijn Edinburgh, de hoofdstad, en Glasgow, de grootste stad. Beiden steden kennen een zeer lange geschiedenis, iets wat nog goed terug te zien is in de stadscentra.

De plek waar nu Edinburgh staat werd 8000 jaar geleden al bewoond, en zo’n 3000 jaar geleden ontstond de eerste echte nederzetting. De naam, Edinburgh, komt vanwege de burcht die in de 7e eeuw werd gebouwd op deze plek. De Engelsen veroverden de burcht, en noemen hem Eiden’s Burgh. Maar helaas, van deze extreem oude gebouwen zien we niet veel meer terug. Maar niet getreurd: in de 19e eeuw werd de stad in snel tempo gemoderniseerd en prachtige panden rezen uit de grond. In de New Town van Edinburgh vind je veel gebouwen uit de 19e eeuw en in de Old Town staan nog de nodige bouwwerken uit de 16e eeuw. Samen zijn de New Town en Old Town opgenomen in de werelderfgoedlijst.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Edinburgh zijn onder andere de bovengenoemde burcht, de St Giles kathedraal en de Royal Botanic Gardens. Bezoek Edinburgh met een stadsreisgids van de Noorderzon! Nog eens iets: het regent er maar half zo veel als in Glasgow!

Glasgow is het grootste economische centrum van Schotland, en dat merk je. Niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor toeristen: men zegt wel eens dat Glasgow de beste shopbestemming van het VK is na Londen. Gelukkig heeft het tegenwoordig ook op cultureel veel te bieden. En bezoek de Glasgow Botanic Gardens en de vele kunstmusea van de stad!

Blogs over Schotland
Blogs over Kaarten en gidsen