Nieuwe titels

Leon Receveur
Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 25 minuten

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

een selectie van binnengekomen boeken en kaarten

december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ 
 

Gault&Millau Nederland 2020 | restaurantgids

De beste 800 restaurants van Nederland in 1 gids  

 

Reikhalzend wordt er uitgekeken naar wie er dit jaar in de gerenommeerde Gault & Millau-gids staat en welke chefs in de prijzen vallen. Dit jaar zijn er twee nieuwe awards te vergeven, namelijk de Life Time Achievement Award en de POP of the Year – Award. De nieuwe gids bevat meer dan 800 restaurants waar het bijzonder goed, lekker en prettig eten is. Daarnaast bevat de gids de 100 beste POP-adressen; toegankelijke en trendy zaken waar het concept en de beleving centraal staan. En lees je bij welke 35 cocktailbars je zijn moet voor een bijzondere avond uit. Een heldere, onafhankelijke gids over de Nederlandse toprestaurants. Op 2 december worden de Gault & Millau-awards uitgereikt tijdens een groot gala in de Kromhouthal in Amsterdam. Heel culinair Nederland zal hierbij aanwezig zijn. Vanaf 3 december mag de gids verkocht worden. Omdat de Michelin-gids pas in februari 2020 verschijnt, is dit de enige restaurantgids die nog voor de feestdagen verschijnt                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             .

 

Te Voet met Boswachter Ellen

Oude Bondswandeling van Amsterdam naar Arnhem

Begin 1900 wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen. De eerste lange afstandswandelingen werden uitgezet onder de naam Bondswandelwegen. De route van Amsterdam naar Arnhem was in 1914 de eerste. Nu meer dan 100 jaar later gaat boswachter Ellen Luijks op zoek naar de oude paden van toen bekijkt ze hoe ons land in die tijd veranderd.Al wandelend passeert Ellen Luijks veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving; veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude bondswandelweg.Geniet samen met wandelboswachter Ellen Luijks van de venen, het Gooi, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, en ontdek dat er verrassend veel van de oude route nog altijd beleefbaar is.

 

 

 

 

The Times World Atlas Puzzle Book

Test your geographical knowledge

 
 
Test your geographical knowledge on countries, capitals, rivers, mountains and much more. 50 maps with a puzzle for each from locations throughout the world. Puzzle categories included are history, travel, nature, politics and climate. A mixture of word games, riddles, code-crackers, anagrams, trivia questions and mathematical conundrums to keep your mind working for hours. 

 

 

Kapverden – Nord | Rother Wanderführer (wandelgids) 

Wandelgids Kaapverdische Eilanden (48 wandelingen)

Handzaam gidsje, dat zó in je broekzak past, met (meestal zo’n vijftig) wandelingen, die in lengte variëren van een paar uur tot maximaal een dag. Met een duidelijke onderverdeling in een paar moeilijkheidscategorieën (eenvoudig tot pittig). De eenvoudige (blauwe) wandelingen zijn ook goed met kinderen te doen. De wandelingen zijn ingetekend op – vrij simpele – kaartjes. De routebeschrijvingen zijn prima en er wordt aangegeven waar je onderweg iets kunt eten, drinken en, waar dat van pas komt, overnachten. Duitstalig. *** Die sonnenverwöhnten Kapverdischen Inseln vor der westafrikanischen Küste beeindrucken mit einer Naturvielfalt und einer spannenden Mischung aus europäischer und afrikanischer Kultur. Wer auf die Kapverden reist, will auch wandern – die Inseln sind wie gemacht dafür. Die Touren führen entlang der Küste und in zerklüftete Gebirge, auf Vulkankegel und durch Kraterkessel. Unglaublich kontrastreich ist die Natur, die sowohl üppige tropische Täler als auch karge, wüstenhafte Regionen umfasst. Auf den Kapverden wandert man auf malerischen Verbindungs- und Maultierpfaden, die bis heute von den Einheimischen für ihre täglichen Wege benutzt werden. Eine Portion Entdeckermentalität ist beim Wandern aber hilfreich. Denn was man definitiv nicht vorfindet, sind markierte Wanderwege oder eine touristische Infrastruktur.Diese Lücke schließt nun dieser neue Rother Wanderführer. Er stellt 75 großartige und bestens beschriebene Wanderungen auf den nördlichen der insgesamt neun bewohnten Kapverdischen Inseln vor.
 

Caspar loopt | Caspar Janssen

Een voettocht door de landschappen van Nederland

Een bundeling van verhalen over ons landschap, geschreven vol zelfspot en altijd met een scherp oog voor het detail. In het voorjaar van 2017 vertrok Caspar Janssen uit Amsterdam voor een voettocht van anderhalf jaar door Nederland. Bijna dagelijks schreef hij voor de Volkskrant een miniatuurtje over wat hij onderweg zag. Janssen zag en hoorde roodborsttapuiten, kneutjes, nachtegalen en boomleeuweriken, stond stil bij duinroosjes en parnassia, en achtervolgde vlinders. Lopend door Nederland probeerde hij het veranderende landschap te verklaren. Waarom verdwenen sloten, houtwallen, bloemrijke weilanden en bomensingels? Waarom liep hij door muren van mais en door lege polders met raaigras, kunststof hallen en windmolens? Waarom zag hij veldleeuweriken en andere akkervogels in uiterwaarden, maar niet in akkers? Soms sloeg de somberheid toe, maar dan stuitte hij weer op boeren en burgers die de verbinding tussen natuur en boerenland wilden herstellen, op een dorpsschool die werd gered, op een boer die het plezier had hervonden door het roer om te gooien. Of hij zag dan eindelijk die geelgors op een paaltje in een landschap met heggen en hagen.

 

ADAC SkiGuide Ski Atlas

Dé Skiatlas met de beste Skigebieden in de Alpen en Europa, met QR-Code

 
 
 
De uitgebreide ADAC SkiGuide biedt alles wat alpineskiërs, snowboarders, langlaufers, gezinnen en alle wintersporters nodig hebben. ADAC-experts hebben alle skiresorts onder de loep genomen. In duidelijke testkaarten, tabellen en panoramakaarten vinden de lezers alle beslissingscriteria die ze nodig hebben om de ideale winterbestemming te kiezen..
 

 

 

 


november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ +++ november +++

 

Lannoo’s Motorboek Europa

De spectaculairste motorroutes in Europa

 
 
Dit boek bundelt de meest spectaculaire motorroutes in Europa. Bij elke route krijg je praktische informatie en worden de populaire bezienswaardigheden onderweg beschrevenGedetailleerde routebeschrijvingen en kaarten gidsen je probleemloos naar je bestemmingHet uitgebreide adresboekje met veel overnachtingstips vormt de perfecte tool om je reis voor te bereidenEuropa is een paradijs voor motorrijders! Stofwolken creëren in de Sierra Nevada, betoverende kustlijnen volgen, slingerende Alpenwegen bedwingen – de 35 routes die door Europa voeren doen ieder motorhart sneller kloppen. Op het programma staan onder meer sensationele bergpassen, kustwegen met zeezicht en zandwegen voor offroadliefhebbers. Onderweg is er bovendien aandacht voor indrukwekkende natuurtaferelen, fascinerende bezienswaardigheden en – niet te vergeten – culinaire hoogstandjes.

 

 

 

 

De Mooiste Whiskyroutes door Schotland

door Hans & Becky Offringa

 
Gewapend met notitieboek en camera trekt Hans Offringa al meer dan 30 jaar door Schotland, meestal vergezeld van zijn vrouw Becky. Het echtpaar verkent en bezoekt niet alleen talloze distilleerderijen maar ook de omgeving en wat er nog meer te zien en te doen is. Voor dit boek heeft het duo Schotland in segmenten opgedeeld die elk aan de hand van een specifieke reis in negen hoofdstukken zijn beschreven en rijkelijk geïllustreerd met foto’s en kaartjes. Alhoewel whisky de rode draad is, wordt er ook veel aandacht besteed aan de geschiedenis van de streek en andere bezienswaardigheden dan distilleerderijen alleen. Alles in een verhalende stijl, met een vleugje tongue- in- cheek humor – het kenmerk van de auteur, die inmiddels wereldwijd al meer dan 25 boeken over whisky heeft gepubliceerd en diverse malen is onderscheiden voor zijn werk.

 

 

 

Wijngids Spanje

Ontdekkingstocht langs alle wijnstreken en de beste bodegas

 

Spanje is één van de belangrijkste wijnproducenten van de wereld en qua oppervlakte zelfs het grootste wijnland ter wereld. De laatste Nederlandse wijngids over Spaanse “vino’s’ stamt uit 2001 en dat terwijl er de laatste 25 jaar juist een ingrijpende modernisering van de sector heeft plaatsgevonden! Auteur Sander de Vaan neemt de lezer mee op een tocht langs bekende en minder bekende Spaanse wijnhuizen uit alle 70 “Denominaciones de Origien’ op het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Naast de uitgebreide en diepgaande informatie over de verschillende herkomstgebieden biedt Wijngids Spanje – Een Vuelta langs alle wijngebieden en de beste bodegas ook een overzicht van de meest representatieve wijnen uit iedere streek. Het verhaal van Spaanse wijnmakers (plus een enkele Nederlander en Belg) en richtprijzen van de Spaanse wijnen maakt de wijngids compleet. Wijngids Spanje is de perfecte gids voor kenners, liefhebbers én iedereen die graag eens een bijzondere Spaanse wijn wil proeven. Want Spanje is zoveel meer dan alleen de bekende La Rioja wijnstreek!

 

 

 

De scharrelaar – 2019/2

Vogeltijdschrift voor lezers

 

De scharrelaar is een tijdschrift voor alle vogelaars met liefde voor lezen en alle lezers met liefde voor vogels. Het knetterende en tetterende eerste nummer werd met liefde en jubelzang ontvangen. Wat een goed nieuws daarom, dat het tweede nummer er nu is! In de herfsteditie van De scharrelaar staan onder meer korte verhalen van Ellen de Bruin en Hedda Martens, een stuk van Marja Vuijsje over de vogels in het leven van communiste en activiste Rosa Luxemburg, Stefan Brijs over kraanvogels in Spanje, Kester Freriks over ooievaars en, in prachtig zwart-wit, illustraties van kunstenares Roos Holleman.

 

 

 

 

 

Spitsbergen | Erik van Ommen

Logboek van een kunstenaar

 
 
In de Arctische zone, gelegen tussen het Europese vasteland en de Noordpool, ligt Spitsbergen. Deze koude, onherbergzame en nauwelijks bewoonde eilandengroep bestaat uit met sneeuw bedekte spitse bergen, gigantische gletsjers en betoverende fjorden.In de zomer van 2017 verbleef beeldend kunstenaar Erik van Ommen samen met zijn vrouw, schrijfster Wilma Brinkhof, een week als artist in residence op Spitsbergen. Aansluitend voeren zij met een expeditieschip vanuit de hoofdstad Longyearbyen naar 80° 02.1 noorderbreedte, het pakijs in. Dit resulteerde in een boek waarin een keur aan schetsen, aquarellen, schilderijen en houtsnedes van Van Ommen zijn opgenomen, aangevuld met teksten van Brinkhof.Spitsbergen geeft een bijzonder beeld van een archipel die door de opwarming van de aarde in zijn huidige voortbestaan ernstig wordt bedreigd. | Erik van Ommen (1956) tekent en schildert het liefst buiten, met de natuur als onderwerp. Hij is een van de weinige kunstenaars die buiten vogels en dieren schildert en tekent. Een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij het gedrag van zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.Hij exposeert in musea en galerieën in binnen- en buitenland en publiceerde in totaal 30 boeken. Zijn olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, bronzen beelden en tekeningen laten zien dat kunst en natuur voor hem nauw met elkaar verbonden zijn.

 

 

Congé Dessiné | Frederik Feyfer

12 landen, 150 kanttekeningen

 
Frederick Feyfer is een 42-jarige grafisch vormgever en illustrator uit Leuven. Om te ontsnappen aan de constante stroom van deadlines en stress die het leiden van een grafisch bureau met zich meebrengen, zet hij jaarlijks gedurende minimum 1 maand de digitale knop uit en trekt hij met een rugzak vol schetspapier, vulpotlood en aquarelverf naar exotische oorden. Tekenen als onthaasting en therapie.In zijn debuutalbum Congé Dessiné bundelt hij bijna 20 jaar tekenen en reizen doorheen alle continenten. Een verzameling schetsen, illustraties, collages, persoonlijke indrukken en anekdotes. Book your flight, fasten your seatbelt.

 

 

The 500 hidden secrets of Hamburg

In this new title in the successful series The 500 Hidden Secrets journalist and writer Malte Brenneisen shares his favorite insider tips, tricks and places – in short, the things that he loves most in and about his hometown Hamburg.Malte enjoys exploring Hamburg and its surroundings in his vintage VW van, with his family and dog in tow. His book contains interesting lists such as 5 places to eat with that typical cool Hamburg vibe, 5 small museums really worth a visit, 5 great skate and surf shops, 5 wine bars for a lovely date, 5 unique spots in the harbor, and much more.

 

 

 

 

Pelgrimage | Derry Brabbs

De mooiste pelgrimsroutes in Europa

 
 
In het koffietafelboek ‘Pelgrimage’ neemt Derry Brabbs je mee op pelgrimstocht. Het pelgrimeren in Europa heeft een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5000 pelgrims Santiago, vandaag de dag is hun aantal opgelopen tot 200.000 per jaar. Derry Brabbs brengt in zijn nieuwe boek de belangrijkste en bekendste pelgrimroutes in beeld. Daarnaast komen alternatieve routes aan bod, zoals de Via Francigena die door Zwitserland en Italië naar Rome leidt. Ook pelgrimroutes door Duitsland, Frankrijk, Wales en Engeland worden met prachtige foto’s in beeld gebracht. De oude architectuur en de rustieke landschappen in ‘Pelgrimage’ doen je dromen om zelf op pelgrimage te gaan. Eerder verscheen van Derry Brabbs het boek ‘De wegen naar Santiago’.

 

 

 

Time to Momo Arnhem | Time to Momo Nijmegen

Haal alles uit je stedentrip

       

Met time to momo Arnhem of de Time to momo Nijmegen haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van je stad naar keuze. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje. Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 3 verrassende routes door de verschillende wijken kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de local lifestyle beleven. Inclusief: – Alle belangrijke bezienswaardigheden – Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen – Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app – Leuke top 10-lijstjes time to momo is met meer dan 200.000 verkochte gidsen per jaar de bestverkochte stedengids van Nederland en België. We zijn al meer dan 20 jaar een inspiratiebron voor reizigers en blijven de time to momo-reeks uitbreiden. Check al onze stedentripbestemmingen, de laatste nieuwe tips en hotelinspiratie op www.timetomomo.com

 

 

Atlas van historische verdedigingswerken in Nederland  

Overijssel en Gelderland

De provincies Overijssel en Gelderland volgden in hun staatkundige geschiedenis grotendeels een gescheiden traject. Geografisch daarentegen zijn er wel overeenkomsten. Dit geldt niet alleen voor het gebied ten oosten van de IJssel, maar vooral voor de rivier zelf. Voor de hieraan gelegen steden, die in beide provincies liggen, was de rivier een belangrijke handelsroute. In de Republiek der Verenigde Nederlanden werd de IJssel bovendien lange tijd een belangrijk, maar kwetsbaar deel van het Oostelijke Frontier. Ook in latere tijden, tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog, was de rivier als linie belangrijk voor de verdediging van ons land.De Stichting Menno van Coehoorn bracht vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw per provincie beschrijvingen uit van de daar aanwezige verdedigingswerken met een korte toelichting over de ontwikkeling ervan. Sinds 1996 is gekozen voor een bredere opzet, waarbij de verdedigingswerken in hun verband worden geplaatst. Dit houdt in dat een toelichting wordt gegeven over de staatkundige, geografische en krijgskundige ontwikkelingen en de gevolgen op het gebied van de vestingbouw.Nadat eerst de drie zuidelijke provincies op deze wijze waren beschreven, volgde in 2013 een deel met beschrijvingen van de drie noordelijke. Met dit deel is nu de beschrijving van de beide oostelijke provincies beschikbaar gekomen.Het atlasdeel is te beschouwen als een naslagwerk, waarin de ontwikkeling van de verschillende verdedigingswerken alsmede de nog aanwezige elementen zijn beschreven. Daarbij biedt de uitgebreide literatuurlijst tevens een mogelijkheid voor verdere studie of onderzoek. | Hardcover

 

Turn the tide 

Birds around the North Sea | Vogels rond de Noordzee

Het Noordzeegebied is belangrijk voor veel vogels: om te broeden, te overwinteren of als pleisterplaats tijdens de trek. Gedurende vierenhalf jaar reisde Sijmen Hendriks rond de Noordzee. Hij fotografeerde vogels en de landschappen waarin zij leven. De ene keer in majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten, de andere keer in grimmige industriegebieden of kuststeden. In een dichtbevolkt gebied met grote economische activiteit lijken de vogels onbekommerd hun gang te gaan. Helaas is dat schijn. De natuur en ook de vogels van het Noordzeegebied staan onder grote druk. Dit boek toont de schoonheid van het vogelleven, om duidelijk te maken wat er op het spel staat. Kliffen, modder, lucht en zee: een vogelreis langs zeven Noordzeekusten. – Prachtige foto’s van vogels en hun omgeving – Tweetalig: Nederlands en Engels – Inclusief beknopte informatie over de gefotografeerde vogels en gebieden Tweetalige uitgave: Nederlands en Engels The North Sea area is important for many birds: to breed, to overwinter, or as fueling stop during migration. Author Sijmen Hendriks travelled the area around the North Sea during four-and-a-half years, photographing birds and the landscapes in which they live. His images reveal both majestic natural areas with breathtaking panoramas and grim industrial areas or coastal cities. In a densely populated area of intense economic activity the birds appear to go about their business unfazed. Unfortunately appearances deceive. Nature, and with it the birds of the North Sea area, are under great pressure. This book showcases the splendour of the bird life here, to emphasise what is at stake. – Cliffs, mud, air, and sea: this book is a bird journey through seven North Sea coastal areas – Beautiful photography of birds in their natural environment – Includes brief information on the birds and areas photographed Language: Bilingual in English and Dutch

 

oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober  +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++  

Sichuan – de authentieke smaken | Fuchsia Dunlop

 

Bijna twintig jaar na de publicatie van haar boek Sichuan Cookery, – verkozen tot een van de beste kookboeken aller tijden – keert Fuchsia Dunlop terug naar de regio waar haar eigen culinaire reis begon. Sichuan voegt meer dan 70 recepten toe aan de originele bestseller en toont Dunlops ongeëvenaarde kennis van de smaken, texturen en sensaties van de Sichuan keuken. Sichuan laat zien hoe je klassiekers kunt recreëren, zoals Mapo Tofu, dubbel gebakken varkensvlees en Gong Bao Kip, of traditionele recepten, zoals Bang Bang Kip, gekruide komkommer salade en groene bonen in gembersaus. Met prachtige eet- en reisfotografie en versterkt door de culinaire en culturele geschiedenis van de regio geeft Sichuan een heerlijk inzicht in één van de meest bijzondere keukens ter wereld.

 

Jaarboek Sterrenkunde 2020 | Govert Schilling

 

Jaarboek sterrenkunde: de sterrenhemel voor het grijpen! Inmiddels gerenommeerd jaarboek (sinds 2003), met alle verschijnselen aan de sterrenhemel in 2020. Met sterrenkaarten, zon- en maankalenders en vele schitterende foto’s. De perfecte aanvulling op ‘Handboek sterrenkunde’ van dezelfde auteur. Govert Schilling schrijft over sterrenkunde voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij heeft tientallen boeken over dit onderwerp op zijn naam staan en zijn boeken werden al in veel talen vertaald (Engels, Duits, Italiaans en Chinees). In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

 

Migratie | Robin Cohen

Hoe de mensheid zich over de wereld heeft verspreid

 

Al vanaf het begin van de menselijke geschiedenis, zijn we in beweging. Door het nomadisch bestaan van de eerste volkeren, maar ook door natuurrampen, klimaatverandering, oorlog en hongersnood hebben mensen zich over de hele wereld verspreid. Migratie is dus al zo oud als de weg naar Rome. Waarom vertrekken migranten? Waar gaan ze naartoe, in welke aantallen en om welke redenen? En waarom is het nu zo politiek gevoelig? Al deze vragen worden beantwoord in dit gezaghebbende boek van een van de meest toonaangevende migratiewetenschappers van Groot-Brittannië. Het boek behandelt de lange geschiedenis van migratie en geeft context en kleur aan een van de meest urgente kwesties van onze tijd. De tekst is aangevuld met een reeks levendige kaarten, foto’s en krachtigegrafische afbeeldingen.

 

Atlas van het Unesco Werelderfgoed

Een omvangrijk toeristisch-geografisch lexicon

 

De Atlas van het Unesco Werelderfgoed is een verbluffend cartografisch en encyclopedisch naslagwerk, dat op een ongekende manier de mooiste dingen samenbrengt die de mensheid en de natuur ons hebben nagelaten. De modern ontworpen cartografiepagina’s verlenen de klassieke geografische basiskennis. Het boek fungeert bovendien als reisgids waarin meer dan 19.000 bezienswaardigheden aan bod komen. Met honderden tekstbijdragen is het tegelijk een omvangrijk geografisch-toeristisch lexicon. Tenslotte is het ook een echt inspiratieboek met indrukwekkende fotografie van alle plekken die op de lijst staan van het Unesco Werelderfgoed.

 

De Bosatlas van de Duurzaamheid

 

De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. De atlas laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en een tekort aan zoet water. De atlas geeft ook inzicht in de afspraken die er in internationaal verband zijn gemaakt om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de nadruk ligt toch vooral op een vlootschouw van concrete maatregelen die burgers, overheden en bedrijven kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen. De Bosatlas van de duurzaamheid geeft u een actueel overzicht, aantrekkelijk vormgegeven in talloze kaarten, diagrammen en infographics.

 

Wegwee | op reis met Ap Dijksterhuis

Dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

 

‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een absoluut hoogtepunt. Ik zat naast een groep Chinese boeren die niet alleen noedels aten, maar ook nog eens haast hadden. Ze smakten, slurpten en boerden onophoudelijk terwijl ze elkaar met volle mond luidruchtig aanspoorden om nog sneller te vreten. Het […].’ ‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’ TROUW

 

Japan in 101 vragen | Judith Stalpers

 

Japan. Economische supermacht en spirituele en culturele inspiratiebron voor velen. Maar hoe goed kennen we dit land en zijn inwoners eigenlijk? Japan roept veel vragen op en geeft zich niet makkelijk bloot. Is er bijvoorbeeld armoede? Mogen vrouwen op de keizerlijke troon? Zijn Japanners milieubewust? Wat gebeurde precies in Fukushima? Hoeveel buitenlanders wonen er in Japan? Wat maakt Cool Japan zo cool en waarom houden Japanners van robots? Japan in 101 vragen laat u uitvoerig kennismaken met dit bijzondere land en gaat verder dan de clichés die we vaak op televisie zien. De auteurs Judith Stalpers en Florian Coulmas hebben meer dan 20 jaar in Japan gewoond en gewerkt. Op toegankelijke wijze bespreken ze de Japanse geschiedenis, politiek, economie en religie, maar ook maatschappij, gezinsleven, sport en de populaire cultuur. Een onmisbaar naslagwerk voor reizigers en vakantiegangers, voor mensen die zakendoen met Japan en alle anderen die nieuwsgierig zijn naar het land van de rijzende zon.

 

september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september  +++ september  +++ september 

Buiten Koken | Kathleen Davis & Sandra Elliott

Dé kookbijbel voor outdoor cooking

 

 

Niets gezelliger dan koken in de buitenlucht: rond het kampvuur, bij de barbecue of met een eenvoudig camperoventje. Buiten koken brengt je meer dan 100 heerlijke gerechten waarvoor je geen volledig uitgeruste keuken nodig hebt! Hartig of zoet? Snel klaar of slow cooking? Te bereiden op houtvuur of in de blokhut? Dit basisboek voor outdoor cooking bundelt de heerlijkste ideeën. Een kampvuurlasagne om met zes van te eten, malse ribbetjes met couscous of heerlijke marshmallowhoorntjes: de kampeerkeuken hoeft niet saai te zijn! Bovendien krijg je tips over hoe je je maaltijden al thuis kunt voorbereiden, voor een efficiënte maaltijd in de openlucht. Geschikt voor thuis, rond het kampvuur, bij de BBQ en in je camperoven.

 

Bijzondere Bomen | Steve Marsh

Een boekkunstwerk met 50 soorten bomen

 

Bijzondere bomen beschrijft de kenmerken van 50 bomen van over de hele wereld. De prachtige illustraties van bladeren, vruchten en takken vergezellen de tekst. Na het lezen kunnen alle bomen uit hun vorm worden gedrukt en kan het boek worden tentoongesteld als een kunstwerk!

 

Wereldbeelden | Raymond Rutting

kunstzinnige fotojournalistiek

 

Als geen ander weet fotograaf Raymond Rutting het alledaagse tot kunst te verheffen. Hij leeft voor die ene foto, al 35 jaar. Of hij nou voor de Volkskrant nieuwsfoto’s in Nederland maakt of reisverhalen voor National Geographic over bestemmingen als Chili, Malawi en Brazilië: Raymond heeft een zeldzaam oog voor intieme momenten, opmerkelijke situaties en unieke composities.Dit boek bevat de ultieme selectie uit Raymonds werk van de laatste twintig jaar, opgedeeld in zes fotografische thema’s die worden ingeleid door interviews met Sacha de Boer (contrast), Jop Ubbens (diepte), Marieke van Schaik (perspectief), Govert Schilling (ruimte), Gerdi Verbeet (tijd) en Daan Roosegaarde (licht).

 

augustus

 

 TG5500 Itinérances et randonnées à travers la Meuse

Meer dan 30 dagen wandelen door de Maasvallei van Bar-le-Duc naar Avioth

 

 
Het boekje is één uitnodiging om dit landelijke departement te ontdekken, om te stoppen en rond te trekken door deze heuvelachtige regio die gekenmerkt wordt door prachtige oude bossen en culturen, erfgoed en geschiedenis, typische dorpjes en vele oorlogsmonumen uit ‘la Grande Guerre’, de Eerste Wereldoorlog. Velden en prachtige boomgaarden met mirabelles en wijngaarden begeleiden u op uw wandeling. | In het gidsje vindt u routebeschrijvingen, achtergronden, praktische tips en zeer nuttige gedetailleerde topografische wandelkaarten met daarop de route(s). Inclusief uitgebreide overnachtingsinfo, info mbt openbaar vervoer, bevoorrading, etc. Alle gidsen bevatten een door ons toegevoegde uitgebreide Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst.

 

Epic Bike Rides of the Americas

 

Bereid je voor op de spannendste lange fietsroutes van Noord- en Zuid-Amerika! Dit kloeke boek voor fietsliefhebbers behandelt 200 van de mooiste en avontuurlijkste routes van het westelijk halfrond, van epische avonturen buiten de gebaande paden tot en met korte stadsritten. Ga fietsen in Baja of in Colombia, mountainbiken in Canada en off-road rijden in Pennsylvania. elke routebeschrijving gaat vergezeld van prachtige foto’s en een kaart en paragraaf met praktische details. Zoals: waar je kunt beginnen en eindigen, hoe je er kunt komen, waar je kunt overnachten en meer. Routes in Canada zijn onder andere: The Cabot Trail (Nova Scotia), Whistler Bike Park (British Columbia), The Whitehorse Trails (Yukon, )Banff to Whitefish (Alberta), Mountainbiken in Moab (Utah), Grote Allegheny Passage, RideGlacier National Park Loop (Montana), de overdekte bruggen van Vermont. Routes in Midden-Amerika en het Caribisch gebied, de Baja Divide (Mexico) Oaxaca (Mexico) naar Zipolite (Mexico), Cuba’s Southern Rollercoaster. Routes in Zuid-Amerika omvatten: de Trans Ecuador Mountainbike Route, Mendoza Wine Ride (Argentinië), de Lagunas Route (Bolivia) naar het puntje van Patagonië (Argentinië), en de Peru Divide.

 

The Little(r) Museums of Paris

An illustrated guide to the city’s hidden gems

 

A visit to Paris can often seen like a highlight reel — the Louvre, the Musee d’Orsay, the Eiffel Tower. But Paris isn’t only about the big attractions; in fact, some might say it’s the off-beat destinations that hold the greatest treasures. The Little(r) Museums of Paris takes a whimsical journey through these smaller destinations, from the fantastical to the bizarre, offering both a guide to the city and inspiration for armchair travelers.Rather than traveling by neighborhood, this charming guide explores the different types of institutions nestled within Paris, from time capsules like the Musee Nissim de Camondo to explorations of the world beyond the city limits, including the Institute of the Arab World. Readers will peek behind the curtains of artists’ apartments and into the microscopes of collections of scientific oddities. Each entry opens up a new world of adventure, with a description of the museum’s collection, as well as a short history, watercolor illustrations, and a miniature map. For residents and visitors alike, the captivating illustrations and deeply-researched yet approachable writing will encourage greater appreciation of the cultural diversity, history, and colorful characters that give Paris that je ne sai quois.

Recensie door Robert Weijdert

Prachtig boek over angst in de bergen

Een paar keer heb ik gezien hoe mensen in de bergen in paniek raakten. Dat gebeurde telkens boven de boomgrens, als de laatste verbinding met de bewoonde wereld was doorgesneden en het pad in het troosteloze landschap tussen rotsen en mistflarden verdween.

Ik moest hieraan denken bij de fascinerende roman De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz (1878 – 1947). Het boek verscheen in zijn definitieve vorm in 1941. Ramuz is in Nederland vrijwel onbekend, maar heeft in Zwitserland en Frankrijk een grote naam. Zijn afbeelding staat bijvoorbeeld op een 200 Sfr-biljet. Lange tijd was hij controversieel door zijn eigenzinnig gestileerde boerenspreektaal, waar Franse academici niets van moesten hebben. Ze zetten hem weg als schrijver van streekromans, wat hij niet is.

De grote angst speelt in een bergdorp in de Zwitserse Alpen waar zich twintig jaar eerder raadselachtige gebeurtenissen op de hoogste alm hebben afgespeeld; slechts één man overleefde de ramp. Al die tijd is de plek onbewoond gebleven tot de nieuwe generatie het tijd vindt, tegen de waarschuwingen van de ouderen in, om hem weer in gebruik te nemen. Zes mannen vertrekken met 70 koeien, uitgezwaaid door de dorpsbevolking.

Vanaf de eerste regels weet je dat de rampspoed zich opnieuw zal voltrekken. De beschrijving van de daaropvolgende gebeurtenissen, die doen denken aan de Bijbelse plagen uit Egypte,  is bloedstollend.

Wat mij vooral is bijgebleven is de stilistische kracht van de auteur. Ramuz gebruikt herhalingen, wisseling van tijden en een perspectief dat verschuift van de hoofdpersonen via de visie van de dorpsbevolking naar een alleswetende verteller, die vanaf afstand het gekrioel gadeslaat en allang weet wat er gaat gebeuren. Die stilistische grilligheid weerspiegelt de angstaanjagende kanten van het hooggebergte en de onwetendheid van de mensen. Zij moeten niet denken dat ze alles met de natuur kunnen uithalen, wil Ramuz zeggen, de bergen dulden op sommige plekken geen indringers. Daarmee zijn we terug bij onze tijd: die parallel maakt deze schitterende roman dubbel de moeite waard. | Recensie van Robert Weijdert.

Robert Weijdert woont in Eemnes als leraar en uitgever van boeken over de bergsport. Als alpinist heeft hij een lange staat van dienst met deelname aan twee Himalaya-expedities en de beklimming van meer dan 60 vierduizenders in de Alpen. Hij heeft een groot aantal publicaties over het bergbeklimmen op zijn naam staan. Veel routegidsen, maar daarnaast ook literair werk, zoals het boek Valpelline – zomer in de bergen.

Leon Receveur
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.