VERS VAN DE PERS

Leon Receveur
Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 69 minuten

een selectie van recent binnengekomen boeken en kaarten

⇒ Wilt u meer info over een boek, of  bestellen? Klik op de cover! 


03.09.2020

De Begaafde Sardine | Bill François

 

Als kind vond Bill François op het strand een nog levende sardine. Hij brengt hem terug naar de zee. Dit is het begin van een levenslange fascinatie voor de zee en voor alle zoutwaterwezens.
In De begaafde sardine toont François zich een soepel verteller; vol humor en liefde schrijft hij over de ene vis na de andere. Hij laat ons niet alleen kennismaken met al die bijzondere beesten in het zeewater, we gaan ook van ze houden. Na het lezen van De begaafde sardine weet je alles over muzikale walvissen en hoe de kabeljauw Amerika heeft ontdekt. François geeft de sardine, de blauwvintonijn en het zeepaardje een stem. Hij leert ons het lied van de sint-jakobsschelpen en klapt uit de school over hoe haringen communiceren.
Een dagje naar het strand of een duik in de zee zal na het lezen van dit boek nooit meer hetzelfde zijn.

 

 

 


03.09.2020

Dit is Jeruzalem | Stanislav Setínske

 

Dwaal door de drukbezochte straten en langs de bekende monumenten van één van de oudste steden ter wereld, Jeruzalem. Deze visuele rondreis begint bij de Oude Stad waar de Rotskoepel uitkijkt op de Westmuur. Maar waar is de reisgids? Ga op zoek naar Jan, je persoonlijke wegwijzer, en verken de rest van deze complexe stad. Welkom in een mengelmoes van mensen, culturen en religies, dit is Jeruzalem! Van de Bijbelse tijd tot nu, dit non-fictie boek neemt je mee door de enorm rijke geschiedenis van deze stad. Leer historische feiten en kom meer te weten over de Joodse en Arabische cultuur. Ontdek wat Jeruzalem tot Jeruzalem maakt!

 

 

 

 


03.09.2020

Waddenwolf | Corine Nijenhuis

 

In de ijskoude winter van 1866, op een verlaten havezate in het achterland, schrijft jonkheer Pieter Jan Willem Teding van Berkhout een plan dat de toekomst van Nederland voorgoed veranderen zal. Door de bouw van een dam tussen Ameland en het Friese vasteland zal de Waddenzee transformeren tot Waddenpolder.
Maar alles loopt anders. Op het geïsoleerde eiland wordt de bleke aristocraat een werker met slib onder de nagels die vecht tegen de Staat en de waterwolf. Intussen morren de gelovigen omdat de dam de duivel op het eiland brengt. Als de huishoudster van de pastoor een Mariaverschijning beleeft, rijst de vraag of haar noodlottige voorspelling zal uitkomen.
Een verhaal over het grootste, mislukte Nederlandse waterbouwkundige project in de 19de eeuw.
Corine Nijenhuis (1965) werkte na de Rietveldacademie als zelfstandig ruimtelijk vormgever. Daarna volgde zij de avondopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Zij debuteerde in 2011 met de non-fictie roman Luchtcowboy. In 2015 volgde Een vrouw van staal, de buitengewone biografie van een binnenvaartschip. Waddenwolf is haar derde boek.
“Een aangrijpende vertelling over water, wilskracht en wanhoop. Ook zonder laarzen te lezen.’ – Adriaan van Dis

 


03.09.2020

Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle

 

In deze fraaie gids neemt ervaren routemaker en wandelgidsenschrijver Marycke Janne Naber je mee op een tiental rondwandelingen door haar woonplaats.De binnenstad van Zwolle, in de Middeleeuwen een Hanzestad, daarna een vestingstad met nog rondom de stadsgracht, is prachtig. Maar ook de buitenwijken en het buitengebied met rivieren, weteringen en havezaten zijn de moeite waard. Zwollenaren worden Blauwvingers genoemd, maar als een van de groenste steden van Europa bevat Zwolle ook een aantal ” groene vingers’ van het buitengebied naar de binnenstad. Twee routes voeren over de grens van de gemeente en één ervan zelfs over die van de provincie: naar het pittoreske Hattem.De wandelingen variëren van 11 tot 20 km. De wandelingen zijn voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie, een duidelijke routebeschrijving en een routekaartje. Naast wandelgenot biedt de gids een uitgelezen mogelijkheid om de stad in al haar geledingen te leren kennen.

 

 


03.09.2020

Borealis | Jeroen Toirkens, Jelle Brandt Corstius

 

Dertig procent van alle bomen staat in de boreale zone, een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. Deze boreale bossen, ook wel taiga genoemd, zetten op grote schaal koolstofdioxide om in zuurstof. Een gemiddelde boom produceert in honderd jaar genoeg zuurstof om een persoon twintig jaar van te laten ademen. En toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied. Voor Borealis trokken fotograaf Jeroen Toirkens en journalist Jelle Brandt Corstius van 2016 tot en met 2020 naar die bossen en gingen op zoek naar de verhalen van de mensen die er wonen. Het werden 8 heel verschillende reizen, naar Noorwegen, Schotland, Canada, Japan, Alaska en Rusland.

 

 


03.09.2020

Van Steen en Been | roman van Bérengère Cournut

 

De Inuit zijn nomadische jagers die al duizenden jaren door het noordpoolgebied zwerven. Tot voor kort waren hun overlevingskansen afhankelijk van de dieren waarop ze jaagden, de stenen die nog boven de bevroren grond uitstaken en de planten en bessen die in de middernachtzon groeien. Ze delen hun immense territorium met een groot aantal dieren, maar ook met geesten en de elementen. Maar hun bestaan is de laatste jaren onzeker geworden door de klimaatverandering.Op een avond wordt een jonge Inuitvrouw door een scheur in het ijs gescheiden van haar familie. Plotseling bevindt Uqsuralik zich alleen in de schemer en de poolkou. Om te overleven heeft ze geen andere keuze dan verder te gaan en een toevluchtsoord te zoeken. En dus begint ze, in extreme omstandigheden, aan een zoektocht door de uitgestrekte noordpoolgebieden, die haar binnenwereld zal onthullen.Van steen en been is een fenomeen in Frankrijk, waar het de Prix du roman Fnac won, de prijs voor de beste Franstalige roman van het jaar. Er zijn tot nu toe 100.000 exemplaren van verkocht.
Bérengère Cournut (1979) deed voor dit boek zeven jaar uitgebreid onderzoek naar de Inuit, hun geschiedenis en hun manier van leven.
“Door middel van een dappere hoofdpersoon laat deze vurige roman de oude manier van leven van de Inuit ontdekken, tussen baai en berg, fjorden en toendra’s, ijsbergen en kliffen.’ Le Monde ||| “Gevoed door verhalen en wetenschappelijk werk onthult Bérengère Cournut een cultuur die te weinig bekend is bij het grote publiek. We begrijpen waarom deze roman in de smaak is gevallen. Ze analyseert subtiel de kwestie van de generatieoverdracht en van de plaats van de natuur in ons bestaan.’ Le Figaro 

 


03.09.2020

Carl Linnaeus | Gunnar Broberg

 

“God schiep, Linnaeus organiseerde.’ Zo omschreef Carl Linnaeus, een Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog, zijn bijdrage aan de wetenschap.
Eeuwen later is deze beschrijving nog steeds van toepassing. Zijn systematische indeling wordt nog altijd overal ter wereld gebruikt, evenals veel van de namen die Linnaeus aan de individuele soorten gaf. Waaronder de naam voor mensen: homo sapiens.Zijn eigen wetenschappelijke excursies bleven hoofdzakelijk beperkt tot zijn thuisland Zweden, maar onder zijn aanmoediging reisden zijn medewerkers de hele wereld over om nieuwe soorten te verzamelen. Op basis van hun veldonderzoek documenteerde Linnaeus vervolgens duizenden planten- en diersoorten en was hij in staat om zijn inventaris van de wereld, Systema Naturae, te voltooien.
Maar naast een serieuze wetenschapper was Linnaeus een man die werd geprezen om zijn humor en briljante toespraken. Hij was bovendien een uitstekende netwerker, die contact onderhield met botanici over de hele wereld. En ook buiten zijn vakgebied werd hij zeer gewaardeerd. Goethe schreef ooit over hem: “Met uitzondering van Shakespeare en Spinoza, ken ik niemand die me zo sterk heeft beïnvloed [als Linnaeus].’Gebaseerd op originele bronnen, neemt historicus Gunnar Broberg de lezer mee in het fascinerende leven van de vader van de biologische rangschikking. Carl Linnaeus is de eerste biografie die werd geschreven over deze toonaangevende Zweedse wetenschapper. Het levert een kleurrijk en compleet portret op van een briljant man.

 


22.07.2020

De 3 bestaat niet | Gerbrand Bakker

 

Eerst vindt Gerbrand Bakker de wandeling te ver, dan te koud, een derde keer verdwaalt hij, en ten slotte komt hij erachter dat wandelroute 1, die langs zijn huis in de Eifel loopt, verdomd moeilijk te volgen is. Markeringen zijn verdwenen, bomen omgevallen, pijlen spreken elkaar tegen. Dit kan zo niet langer: Bakker besluit de route opnieuw te gaan markeren. Wat volgt is een onweerstaanbaar geestig verslag van een fervent wandelaar die gewapend met een lijmpistool en tientallen markeringsschildjes tekens aanbrengt om de toekomstige wandelaar de juiste route te wijzen. Onderweg vreest hij voor een moorddadige hond met de naam Happy, maakt hij weinig meters doordat hij steeds moet stoppen om een oude geliefde te zoenen. Hij verwondert zich om vraatzuchtige bomen en wordt begeleid door een hondje met gevoelige voetkussens. Met zijn montere en laconieke stijl voert Bakker de lezer mee op zijn missie, tot en met het moment dat hij twee wandelaars zijn bewegwijzering uiteindelijk laat testen.

 

 


 

De Natuur als Kompas | Tristan Gooley

Navigeren met behulp van zon, maan, sterren, zee, planten en dieren

Met de eenvoudige vraag ‘Welke kant kijk ik op?’ introduceert Gooley het ‘natuurlijk navigeren’.
Zet je GPS uit en leer om je heen te kijken. Hoe navigeer je met behulp van de wegwijzers in de natuur: van de begroeiing op een rots tot de stand van de maan? Waarom groeien sommige bomen zoals ze groeien en hoe kunnen ze jou de weg wijzen in het landschap? Hoe vind je het noorden door in een poel te kijken? En welke natuurlijke herkenningspunten helpen je zowel op de oceaan als midden in de stad? Maar ‘natuurlijk navigeren’ gaat niet alleen om je weg vinden. Het is ook een aansporing om beter om je heen te kijken.
‘Een survivalgids voor mensen zonder Tom-Tom’ – NRC
Tristan Gooley is auteur, wandelaar, oceaanzeiler, piloot en navigatie-expert. Hij houdt zich al jaren bezig met aanwijzingen in de natuur en wordt ook ‘Sherlock Holmes van de natuur’ genoemd. In 2008 startte hij zijn eigen school voor natuurlijk navigeren en schreef meerdere boeken over dit onderwerp.

 

Mount Everest | Wilco Dekker

Onderweg naar de hemel

Op donderdag 23 mei 2019 05:40 staat Wilco Dekker op de top van de wereld. De Mount Everest. Zijn keel is gortdroog en hij hoest en rochelt dwars door zijn zuurstofmasker heen. Zijn zuurstoffles lekt. In zijn ogen huist een lichte bezorgdheid. Haalt hij het veilig terug naar het basecamp? De weersvoorspellingen zijn niet goed. Dekker heeft zijn ervaringen en observaties samengevoegd met interessante achtergrondinformatie.
Een eerlijk verhaal dat leest als een spannend boek. Intrigerend en inspirerend tot de laatste bladzijde. Dekker geeft een kijkje achter de schermen van het hedendaagse klimmen op de hoogste berg ter wereld. Met een kritische blik verhaalt hij hoe de veranderingen in de wereld hun weerslag hebben op de drukte op de berg. Dekker beschrijft wat de bergen hem brengen en wat hij van de bergen leert. Een helder geschreven boek dat de onbekende kant van het hedendaagse bergbeklimmen op de Mount Everest belicht.
Wilco Dekker beklom al eerder de Kilimanjaro (5895m), Mont Blanc, (4810m), Elbrus (5642m), Aconcagua (6962m), Denali (12 dagen vast op 4350m door slecht weer), Carstensz Pyramid (4884m) en vele andere toppen in de Alpen, Himalaya en de Andes. Hij koestert avontuur, vrijheid, eerlijkheid en respect en vindt dat in de bergen.

 

Pad van de Vrijheid

13 etappes, 155 kilometer | Harry Harsema, Wim Huijser, et.al.

Het Pad van de Vrijheid voert in 13 afwisselende etappes rond Wageningen: over de beboste hellingen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, en door de afwisselende landschappen van de Betuwe en de Gelderse Vallei.
Prachtige uitzichten over de Nederrijn doen bijna vergeten hoe hier is gestreden om de vrijheid. De Grebbeberg en de gebieden rond Oosterbeek, Ede, Opheusden en Driel waren het gruwelijke decor van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Wageningen mag zich Stad der Bevrijding noemen omdat daar de capitulatie werd getekend.  Net als het  Airbornepad Market Garden wil Het Pad van de Vrijheid wil die gewonnen vrijheid herdenken en vieren.
Deze wandelgids beschrijft bijna honderd markante punten langs de route – angstige, heldhaftige en soms bizarre verhalen die de periode 1940-1945 tastbaar maken. Het begrip vrijheid staat centraal in de vele inspirerende gedichten en citaten die deze gids kleuren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Inclusief routebeschrijvingen, routekaarten en informatie over openbaar vervoer, horeca en overnachtingsmogelijkheden langs de route.

 

Het Eiland | Koos Terpstra

Koos Terpstra verzint in Het eiland zijn eigen jeugd tot het een jeugd is die hem bevalt.  Zo ontstaat een verzonnen familiegeschiedenis op een eiland waar alles mogelijk is.Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reunie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.Het eiland is wervelende biografische zoektocht waarin wij meer en meer van onszelf zullen herkennen. ‘Een prachtig boek. In één ruk uitgelezen.’ – Jochem Meyer. ‘Ik had het zelf niet beter konden formuleren.’ – Erik van Muiswinkel‘.  Zo mooi dat ik langzaam lees, anders is het uit. Het ontroert, zet je aan het denken, doet je denken aan momenten uit je leven waar je al lang niet meer aan terug hebt gedacht. Het is gewoon n pracht boek.’ – Oda Spelbos.  ‘Wat een prachtig boek is dit!’ – Nhung Dam.  

28.05.2020

Stadsflora van de Lage Landen

Onze steden zijn het domein van stadsplanten die er spontaan opkomen en hun eigen gang gaan. Dat zorgt voor een onverwachte rijkdom. De biodiversiteit is groot, namelijk driekwart van onze inheemse flora huist in onze steden. Omdat steden het groen nodig hebben om leefbaar en toekomstbestendig te zijn, neemt de interesse voor stadsflora steeds meer toe.
Stadsflora van de Lage Landen zet 600 typische stadsplanten in de schijnwerpers met authentieke foto’s uit Vlaamse en Nederlandse steden. Maar liefst 80 nieuwe soorten worden speciaal voor deze flora met hun Nederlandse namen gepresenteerd. Dit boek is daarnaast een kennismaking met onbekende soorten zoals Atlasreigersbek, Hoge anemoon, Vlakbekje en Koraalhelmkruid. Stadsflora geeft toegang tot 24 Vlaamse en Nederlandse steden met wandelingen en kijktips. De boodschap: ga eropuit en beleef onze dichtstbijzijnde natuur.
 

14.05.2020

Buitengeluk | Kamperen en logeren in de natuur

De 30 beste tips in Nederland

 
Buitengeluk is een praktische gids over kamperen in Nederland, samengesteld door Marleen van den Elsen en Marleen Brekelmans. In prachtige foto’s laten zij de 30 mooiste natuurcampings, charmecampings, kleine campings en idyllische campings van Nederland zien. Allemaal nét even anders. Heb je geen eigen tent of caravan? Huur een ingerichte safaritent, stoere boomhut of stijlvolle yurt en het buitengenieten kan beginnen.
Eindeloze zoektochten naar de perfecte kampeervakantiebestemming behoren tot het verleden met de ideale campinggids voor Nederland.
 Mijn Berghut | Olivier Garance

Terug naar de stilte

Iedereen heeft een hut nodig, om te ontsnappen aan de wereld en jezelf terug te vinden. Op de helling van de Mont Aspet, in het hart van de Pyreneeën, ligt een kleine hut. Voor de auteur is de berghut, lang geleden ontdekt door zijn vader, een toevluchtsoord, ‘zijn jeugd’, ‘een thuiskomst’. Steeds keert hij er terug om even ver weg te zijn van de chaos in de wereld, van de scheiding van zijn ouders toen hij een tiener was. Maar dicht bij de herinneringen aan een gelukkige jeugd. De hut is een plek die Olivier Garance helpt te leven en waar hij zich vragen stelt over onze plaats in de wereld. 
Mijn berghut is een verhaal over het verlangen dat in ieder van ons leeft, dat van een terugkeer naar de stilte om de rust in jezelf terug te vinden.
 
‘Oprecht, eloquent, deze mooie tekst zal iedereen aanmoedigen om zijn eigen toevluchtsoord te vinden.’ – L’Express04.05.2020

Bergje | Bregje Hofstede

Een wandeling

In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt. 

Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje. In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven.

 


01.05.2020

Architecten in Arnhem, Oosterbeek en Velp

Ontwerpers van gebouwen, stedelijke ruimte en landschap

In dit boek staan de ontwerpers van de gebouwde omgeving centraal: de architecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit Arnhem, Oosterbeek en Velp. De beschreven periode loopt van de achttiende eeuw, vanaf de eerste architecten die we bij naam kennen, tot het jaar 1965, toen de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd afgerond. De beeldbepalende architecten worden uitgelicht in een biografie en de meest opvallende en bijzondere gebouwen worden uitgebreid beschreven en getoond. || Arnhem en de aangrenzende dorpen Oosterbeek en Velp hebben een rijke geschiedenis op architectonisch en stedenbouwkundig gebied. De Veluwezoom heeft door de eeuwen heen een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend op welgestelden. Landhuizen en buitenplaatsen getuigen hier nog van. Als provinciehoofdstad en regionaal centrum maakte Arnhem na het slechten van de vestingwerken in de negentiende eeuw ingrijpende veranderingen door. De stad groeide en ook Velp en Oosterbeek kwamen tot ontwikkeling met villaparken en toerisme. Van het `Haagje van het Oosten’ ontwikkelde Arnhem zich tot een moderne woon- en werkstad met vooruitstrevende projecten op het gebied van volkshuisvesting, moderne schoolgebouwen en de aanleg van industrieterreinen. Ook werden er markante kantoren en rijk versierde cultuurgebouwen ontworpen. De Tweede Wereldoorlog had met de Slag om Arnhem en de daaropvolgende periode van evacuatie en plundering grote gevolgen voor de architectuur van Arnhem, Oosterbeek en Velp. Bij de wederopbouw streden traditionalistische en modernistische opvattingen om de voorrang.

 


25.04.2020

Post uit Rusland | Laura Starink

Over de macht en de eenling

Laura Starink, die in de jaren zeventig in Leningrad studeerde en als journalist verslag deed van glasnost en perestrojka, zag Moskou veranderen van grauwe hoofdstad onder het communisme in de rijke metropool van nu. De Sovjet-Unie onder Brezjnev maakte plaats voor het Rusland van Poetin. Een halve eeuw geleden was het voor haar een land met twee gezichten: vriendelijk, open en humoristisch binnen aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de buitenwereld.
Dankzij de perestrojka van Gorbatsjov roken de Russen de vrijheid. In het hele wereldrijk brak een revolutie uit: de machtige Sovjet-Unie viel uiteen en dat leidde tot chaos en corruptie. Vanaf de eeuwwisseling vocht Poetin terug en zette Rusland opnieuw als wereldmacht op de kaart. Post uit Rusland beschrijft Starinks bijzondere ontmoetingen in alle uithoeken van het land, maar is bovenal een lofzang op de eenlingen die het systeem weerstaan.

 

 


25.04.2020

Europa – de eerste 100 miljoen jaar | Tim Flannery

reis door de ecologische geschiedenis

Tim Flannery brengt in zijn baanbrekende boek Europa de geschiedenis van ons werelddeel in kaart en de krachten die het leven erop vormen – inclusief de moderne mens – en schildert daarmee een portret van een continent dat vandaag de dag nog steeds een enorme invloed op de wereld uitoefent.
Zo’n 100 miljoen jaar geleden dreven de drie grote continenten – Azië, Noord-Amerika en Afrika – uit elkaar, waardoor een grote, tropische eilandenarchipel ontstond. Deze archipel zou zich ontwikkelen tot Europa. Flannery vertelt de rijke geschiedenis van dit werelddeel vanuit een verrassende en vernieuwende invalshoek: de ecologie. Door de eeuwen heen zijn talloze dier- en plantsoorten naar Europa gemigreerd en met het continent mee geëvolueerd. In Europa werden de eerste koraalriffen gevormd, leefden holenberen, mammoeten en ‘s werelds grootste olifanten én vonden cruciale ontwikkelingen plaats in de ontwikkeling van onze eigen soort. Sinds de mens 40 000 jaar geleden in Europa aankwam heeft hij enorme invloed gehad op de flora en fauna, en die invloed neemt alleen maar toe. Lees ook zijn baanbrekende boek De Eeuwige Grens over de ecologie van Noord-Amerika. 

 
25.04.2020

De scharrelaar – 2020/1

literair tijdschrift voor vogelliefhebbers

‘De scharrelaar’ is een literair tijdschrift voor vogelliefhebbers, geschreven door diverse auteurs. In deze overvolle lente-editie 2020 van De scharrelaar, het derde nummer alweer, vindt u onder meer bijdragen van Willem Jan Otten en Daan Remmerts de Vries. Verder schrijft Marja Vuijsje over de kauwen op haar balkon, vertelt Bert Keizer over de helaas uitgestorven trekduif, beschrijft gevangenispsychiater Yolande de Kok de vogels in de nor en bejubelt Saskia van Loenen de paria van het stadspark: de halsbandparkiet.

 

 

 


25.04.2020

Buitenpost | Dan Richards

Reizen naar de uiteinden van de wereld

Waarom worden we aangetrokken door afzondering en wildernis? En wat is het met sommige plekken en landschappen dat ze schrijvers, kunstenaars en musici hebben geïnspireerd en nog steeds inspireren?
In dit boek gaat Dan Richards op zoek naar buitenposten, naar plekken waar stilte, afzondering, avontuur of spiritualiteit te vinden zijn. In de voetsporen van avonturiers en stiltezoekers reist hij van het Cairngormgebergte in Schotland naar de woeste natuur van IJsland. Hij bezoekt ijskoude spooksteden in Spitsbergen, Shinto-heiligdommen in Japan, de woestijn van Utah, maar ook de schrijfhut van Roald Dahl en een in de Noord-Atlantische Oceaan gelegen vuurtoren. Richards schrijft zo verleidelijk, tijdens het lezen voel je doorlopend de behoefte zelf een rugzak om te gorden en op pad te gaan.

 25.04.2020

Arm Brussel | Geert van Istendael

Een onmisbare handleiding voor de bezoekers van Brussel en zijn inwoners

Brussel, de hoofdstad van Europa, verandert razendsnel. In Arm Brussel beschrijft Geert van Istendael hoe Brussel nu de stad is van de hyperdiversiteit. De bevolking groeide zienderogen, werkloosheid en armoede stegen schrikbarend. De auto werd de tiran van de stad. Brussel was tientallen jaren tweetalig, Brussel is een halve eeuw multicultureel. De Brusselaars proberen elke dag opnieuw op een beschaafde manier samen te leven. Meer dan ooit wil dit boek laten zien: Brusselaar, waar je ook vandaan komt, dit is jouw stad, met haar verleden, haar ontstellende gebreken, haar kleine deugden, haar schaarse boeken en haar ontelbare verhalen.
In 1992 verscheen het inmiddels tot onmisbare klassieker geworden Arm Brussel voor het eerst. Deze editie is grondig bijgewerkt.

 

 04.04.2020

Ik, Geronimo | S.M. Barrett

Het authentieke levensverhaal van de laatste vrijheidsstrijder der Apachen

Geronimo [1829-1909] geldt als de beroemdste van alle Apacheleiders en de laatste grote indianenvoorman die zich gewapenderhand verzette tegen de kolonisering van Noord-Amerika door de blanken. Tussen 1870 en 1886, tijdens de «Apache-oorlogen», wekte zijn naam aan beide zijden van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico angst, huiver en ontzag. Zijn reputatie van niets ontziende en onkwetsbare strijder, maar ook van «nobele wilde» met een bijna onbreekbare wil tot vrijheid maakte Geronimo tot een mythische figuur. Hoewel hij nooit tot hoofdman werd verkozen, beschouwden de Apachen hem als de leidende krijger-sjamaan en toekomstvoorspeller in de eindstrijd om hun grondgebied en traditionele levenswijze. Zijn authentieke levensverhaal is opgetekend in «Ik, Geronimo». Dit werk geldt als een der belangrijkste directe getuigenissen van het leven en denken van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Geronimo vertelt in zijn eigen woorden over zijn ongelijke en bloedige strijd tegen de ondergang van zijn cultuur. Het is een verhaal vol persoonlijk lijden, van verlies en verzet, alsook van gevangenschap en ontsnappingen, ver weg van zijn geboortegrond. Maar het is ook een verhaal van een onbezorgde Apachejeugd, van onderlinge trouw en toewijding, van vriendschappen en liefde, en van spiritualiteit en waarachtige wijsheid. Als jonge krijger trok Geronimo op met legendarische opperhoofden als Cochise en Mangas Coloradas. Na jaren van strijd bleef hij alleen over als leider van het verzet tegen de vernietiging van de Apachesamenleving. Pas in 1886 gaf Geronimo zich over, en in gevangenschap dicteerde hij zijn relaas aan Stephen Melvil Barrett, een onderwijsinspecteur met grote belangstelling voor de geschiedenis der indianen. «Schrijf op wat ik heb gezegd,» zei Geronimo hem, en het resultaat werd dit bijzondere boek, een uniek hoogtepunt in de indianenliteratuur. «Een aangrijpend en meeslepend relaas van onrecht en vergelding, van oorlog en ondergang – en bovenal van de kern van ons bestaan: strijd en hoop.» – Publishers Weekly «Ontroerend, hartverscheurend, warm aanbevolen.» – New York Times04.04.2020

Wanderlust | Rebecca Solnit

Een filosofische geschiedenis van wandelen

Wandelen is waarschijnlijk de meest simpele en dagelijkse bezigheid die we kennen. In een wereld waar het steeds makkelijker is geworden om ons snel en zonder fysieke inspanning te verplaatsen, laat cultuurhistorica en bekroonde bestsellerauteur Rebecca Solnit ons zien hoe belangrijk het is om te lopen, nietig te zijn in een eindeloos landschap, te wandelen zonder te weten waarnaartoe, of te verdwalen in een stad. Solnit verbindt de evolutie van het menselijk lichaam – ons vermogen om rechtop te staan en ons voort te bewegen – met de belangrijkste wandelaars uit de geschiedenis en literatuur: van Kierkegaard, Thoreau en Gary Snyder tot Jane Austens romanpersonage Elizabeth Bennet. Wanderlust is een fascinerend, persoonlijk portret waarin Solnit de diepgaande, onlosmakelijke relatie tussen wandelen en denken blootlegt. | “Solnit is briljant en de sociale kwesties waar ze over schrijft zijn zeer urgent.’DE CORRESPONDENT | Over Wanderlust :”Radicaal, menselijk, humoristisch, hartstochtelijk en belangrijk.’ALAIN DE BOTTON” | Een schrijver met verrassende frisheid en precisie.’NEW YORK TIMES BOOK REVIEW | “Ik loop van kust naar kust dus neem ik Rebecca Solnits diepgravende en fascinerende Wanderlust mee om me te laten inspireren.’THE OBSERVER | “Magistraal.’THE GUARDIAN | “Deze aangename en verhelderende geschiedenis van het wandelen ontvouwt zich als een gesprek met een bijzonder goed geïnformeerde en breed georiënteerde medewandelaar.’PUBLISHERS WEEKLY | “Het thema van Wanderlust mag gewoontjes lijken, wat zij ermee doet is ronduit fascinerend.’L.A. WEEKLY.04.04.2020

Wandellust | Twan Huys

Verhalenbundel

Twan Huys is zijn leven lang al een gepassioneerd wandelaar. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in de heuvels van Zuid-Limburg, op zoek naar zeldzame orchideeën, ijsvogels en dassen. In Wandellust verbreedt hij zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. In een turbulent jaar vindt hij rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, beiden ver in de tachtig, soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak en Jane Goodall. Wandelen is uitgegroeid tot een nationale hobby. Het is altijd weer inspirerend, louterend en soms zelfs helend. Zoals Hippocrates zijn leerlingen al meer dan tweeduizend jaar geleden voorhield: “Wandelen is het beste medicijn.’Voor alle miljoenen Nederlandse wandelaars schreef Twan Huys Wandellust. Hij neemt ons mee van het Springendal tot aan Tiengemeten, van de Veluwe tot aan de Schoorlse Duinen, van Terschelling naar het Limburgse Gerendal, en nog veel verder.Twan Huys (Sevenum, 1964) is journalist en schrijver. Hij was jarenlang werkzaam als presentator van Nieuwsuur. Ook bedacht en presenteerde hij het programma College Tour. Hij publiceerde eerder onder andere de boeken Ik ben een New Yorker, Over geluk en De Clintons. Momenteel is hij presentator van het tv-programma Buitenhof.


04.04.2020

Wandelen in de omgeving van ’s-Hertogenbosch | wandelgids

10 wandeltochten tussen de Maas, Boxtel, Rosmalen en Vlijmen

Marie José van der Linden en Maarten Sterneberg noemen zich vanaf 2015 de Paadjesmakers. Samen maken ze wandelroutes in en om ’s-Hertogenbosch. Ze zijn samengevat in deze de handzame gids met 10 van hun lange wandelroutes. Van elke wandeling is zowel het beginpunt als het eindpunt goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De lengte van de verschillende routes ligt tussen de 10 en 20 kilometer. Naast de routebeschrijving en de kaart informeert de gids ook over de cultuur en natuur langs de route in het Brabantse land. Alles is samengebracht in een mooi vormgegeven geheel met veel foto’s. Het voorwoord is geschreven door André Stikkers, boekhandel Heinen ‘s-Hertogenbosch. | De auteurs: ‘In deze wandelgids staan tien wandelingen door de omgeving van ’s-Hertogenbosch. Omdat wij Paadjesmakers (bijna) Bosschenaren zijn en voor ons de stad een plek met een stip is, beperken we ons tot de stad en zijn omgeving. We hebben een gevarieerd aanbod van wandelroutes samengesteld. Deze leiden je door natuurgebieden en door kleinschalige agrarische gebieden. Zij leiden niet alleen langs de mooie randen van de stad maar ook langs zijn rafelranden. Ze gaan door moderne en nieuw ontwikkelde wijken, maar ook door typisch Bossche wijken. Over het algemeen zoeken de routes de rustige en bijzondere plekken in de omgeving op, de groene longen van de stad. Het voorheen moerassige gebied rond de stad en de verderweg gelegen beekdalen van Aa en Dommel vormen een mooie achtergrond voor wandelroutes. We kunnen geen zandpadgarantie geven op onze wandelingen hoewel Weg van Haaren zeker voor meer dan 80% over zandpad gaat en er weinig of geen last is van het verkeer. De gids informeert over de historie van het landschap en zijn bebouwing. De meeste routes eindigen in of bij de Bossche binnenstad, waar het na de wandeling goed toeven is en de slotpils gedronken kan worden, die overigens ook een muntthee of koffie kan zijn, eventueel met Bosschebol. Veel wandelplezier, De Paadjesmakers’.

 19.03.2020

Life on air | David Attenborough

Autobiografie

‘De herkenbare stem van Attenborough komt door in elke regel.’ The Dailey Telegraph David Attenborough is een van de meest invloedrijke en bewonderde figuren van de Engelse televisie. Toen hij 26 was, solliciteerde hij naar een baan bij de BBC – wat toen nog radio betekende – en werd onmiddellijk afgewezen. Maar iemand zag zijn afgewezen aanvraag en vroeg of hij televisie wilde proberen? Dat wilde hij wel, en zestig jaar later, zou hij dit nog steeds doen. Elegant verteld, vaak erg grappig, hier is zijn verhaal. Life on Air is een opmerkelijk verslag van David Attenborough’s passie voor de natuur en zijn levenslange zoektocht om deze te begrijpen. ‘Een boeiende autobiografie van één van de hoekstenen van de televisie. Zijn leven is ongelofelijk fascinerend. Attenborough is een meester in het vertellen van verhalen en zijn boek staat vol met schitterende anekdotes.’ Good Book Guide

 

 19.03.2020

De wet van de stilte | Karin Anema

Reis door Colombia

Schrijfster Karin Anema reist door Colombia, waar de wapens na het Vredesakkoord in 2016 lijken te zwijgen. Ze gaat op zoektocht naar de verhalen achter de plekken waarheen ze reist – zowel toeristische trekpleisters als plaatsen die daar ver van af liggen. Zij legt bloot hoe mensen de generatieslange burgeroorlog beleefden, in hun huizen, in de straat, en waarover ze gingen zwijgen. De wet van de stilte gaat over hoe families uit elkaar zijn gevallen en hoe de bewoners zich voelen tegen de achtergrond van de toeristische hotspots die zich ontwikkelen. Het houdt toeristen een spiegel voor. Met een open blik, echt contact en een scherpe pen verwijdert Anema het laklaagje en laat daarmee de mensen zien.

 

 

 19.03.2020

Dondervogel – dwars over Vancouver Island | Beer Visser

Van Vancouver naar Victoria op Vancouver Island, en van daar naar Port McNeill in het noorden en weer terug naar het vasteland. Beer Visser maakt een reis dwars over dit eiland aan de westkust van Canada. Dit doet ze met het openbaar vervoer en hier en daar een lift van de vele hulpvaardige mensen die ze er tegenkomt. Ze loopt een zwarte beer tegen het lijf, ziet walvissen zwemmen als ze meevaart op een bevoorradingsschip in de Alberni Inlet, en wordt opgejaagd door wasberen die het op haar rugtas hebben voorzien. Ze raakt diep onder de indruk van de cultuur en de mythen van de oorspronkelijke bevolking van het eiland en de sprookjesachtige regenwouden die een groot deel van het eiland bedekken. Al gauw komt ze erachter dat het niet eenvoudig is zonder auto over het eiland te reizen, maar juist daardoor komt zij op plekken die door andere reizigers worden overgeslagen. Ook wordt ze geconfronteerd met ontbossing, de gevolgen van toerisme op de natuur en de ontluisterende geschiedenis van het land in relatie tot de First Nations. In dit boek zijn haar avonturen samengevat en aangevuld met aan- en afraders over waar te verblijven, wat te doen en andere wetenswaardigheden over Vancouver en Vancouver Island. Op aanvullende webpagina’s zijn per hoofdstuk achtergrondinformatie en handige linkjes opgenomen voor de reiziger.

 19.03.2020

Congé Dessiné | Frederik Feyfer

12 landen, 150 kanttekeningen

Frederick Feyfer is een 42-jarige grafisch vormgever en illustrator uit Leuven. Om te ontsnappen aan de constante stroom van deadlines en stress die het leiden van een grafisch bureau met zich meebrengen, zet hij jaarlijks gedurende minimum 1 maand de digitale knop uit en trekt hij met een rugzak vol schetspapier, vulpotlood en aquarelverf naar exotische oorden. Tekenen als onthaasting en therapie.In zijn debuutalbum Congé Dessiné bundelt hij bijna 20 jaar tekenen en reizen doorheen alle continenten. Een verzameling schetsen, illustraties, collages, persoonlijke indrukken en anekdotes. Book your flight, fasten your seatbelt.

 


02.03.2020

Keerpunt Alaska | Jolanda Linschooten

Jezelf tegenkomen én terugvinden in de wildernis

Vlak na het overlijden van haar moeder vertrekt Jolanda Linschooten naar Alaska, waar de natuur ongerept is – en onverbiddelijk. Wat volgt is een meeslepend verhaal dat alle zintuigen prikkelt. Ze trotseert ijzige gletsjers, uitgestrekte toendra’s en heeft een bijna-doodervaring in een kolkende rivier. In al deze levensbedreigende omstandigheden keert haar wereld zich binnenstebuiten. Het is de natuur die haar leert hoe ze haar leven weer moet oppakken. Laat je meenemen op een reis die je anders laat kijken naar de wereld – en naar jezelf.

 

 

 02.03.2020

Hiking with Nietzsche | John Kaag

Becoming who you are

Wandelen met Nietzsche is een verhaal van twee filosofische reizen in de Zwitserse Alpen: één gemaakt door John Kaag als introspectieve tiener, de andere zeventien jaar later als echtgenoot en vader. Entertaining, intiem en tot nadenken stemmend verkent Hiking with Nietzsche de idealen van Nietzsche en hoe zijn filosofie zich verhoudt tot ons in de 21e eeuw. | Kaag is a lively storyteller who brings Nietzsche’s life into continual contact with his own . . . [He] challenges his readers to be what they might become. –Steven B. Smith, The New York Times Book Review. + Not just an approachable introduction to Nietzsche’s thought. Kaag’s book is also . . . a confirmation that philosophy thrives when it provides an antidote to the wholesome doldrums of sanity . . . Kaag may have outgrown his youthful dramatics, but he continues to let philosophy upend him. It once took him all the way to the edge of an Alpine precipice, to the brink of starvation. It went on to undo one marriage and inspire another. And it continues to heal us, not by making us feel better, but by making us well. –Becca Rothfeld, The Atlantic

 02.03.2020

Wolven op de Veluwe | Evert de Jonge

Hun geschiedenis en terugkeer

Nadat in 1897 de laatste wolf op de Veluwe werd gedood verdween het dier ruim een eeuw uit beeld om in 2018 terug te keren. Er vormde zich een wolvenpaar waarna welpen werden geboren. In totaal leven thans acht wolven in Nederlands grootste natuurgebied. Het leverde discussie en een hausse aan ‘wolvenactiviteiten’ op. Het jaar 2019 werd met recht ‘Het jaar van de wolf’. Dit boek handelt over de relatie tussen mens en wolf die leidde tot een massale jacht op het dier, zeker toen de Veluwe te maken had met een wolvenplaag (rond 1600). Door allerlei maatregelen werd de wolf uitgeroeid. Slechts in de herinnering bleef de wolf aanwezig, zoals in naamgeving en toponiemen, later in sprookjes en was het dier te bewonderen in de dierentuin. Vanaf de 20e eeuw zou er meer gediscussieerd worden over de natuur en werd er voorzichtig geopperd dat de wolf terug zou kunnen keren. Dat werd in 2013 waarheid, waarna voor en tegenstanders over elkaar heen buitelden. Was Nederland niet te druk? De wolf trok zich daar niets van aan en vestigde zich op de Veluwe. In 2019 was het dier vrijwel dagelijks nieuws en een golf van activiteiten was het gevolg.De auteur schets de gang van zaken rond de wolvenjacht, de sprookjeswolf, de discussie en de terugkeer van het dier met al zijn activiteiten waarbij de nadruk ligt op de Veluwe al wordt er ook naar de algemene lijn gekeken. Evert de Jonge is historicus en publiceert regelmatig over lokale en regionale (Veluwse) geschiedenis. TIP: Lees ook het prachtige boek Kinderen van de Nacht van Dik van der Meulen, over  de geschiedenis van de relatie tussen mens en wolf.


15.02.2020

Strandlopers | Herman Vuijsje, Jan Groenhart

Twee mannen te voet van Knokke naar Borkum

Nederlanders vinden zichzelf best bijzonder. En soms zijn ze dat ook wel. Zo zijn wij het enige volkje dat bij slecht weer, bij storm en regen, naar het strand gaat om ‘lekker uit te waaien’. Herman Vuijsje (schrijver) en Jan Groenhart (schilder) worden al jaren onweerstaanbaar naar het water getrokken. Ze besloten een voettocht te maken langs Nederlands meest westelijke grens. Hun verhaal, in tekst en beeld, is vastgelegd in het prachtige boek Strandlopers. Vuijsje en Groenhart laten zich hier beiden van hun beste kant zien. Vuijsje schreef over elke etappe een bevlogen essay waarbij zijn scherpe observatievermogen en zijn liefde voor de kust tussen de letters doorsijpelen. Groenhart maakte van elke etappe een prachtig olieverfschilderij waarbij de kleuren de fantasie van de lezer prikkelen. Ook maakte hij pen- en potloodtekeningen waarbij hij in ogenschijnlijk eenvoudige lijnen een heel scherp beeld neerzet. De teksten van Vuijsje en de beelden van Groenhart versterken elkaar met een fantastisch boek als resultaat. Wat onmiddellijk aan dit boek opvalt is de uitvoering. Nog zonder het open te slaan ziet de liefhebber dat het opblong is gedrukt en gebonden. Daarmee wordt gelijk een statement afgegeven. Het gekozen lettertype voor de covertekst roept herinneringen op aan Joost Swarte; het afgebeelde schilderij is met spotvernis uitgelicht waardoor het ‘op’ de cover ligt. In alles is te zien dat de makers vooral een heel mooi boek wilden maken. Daar zijn ze ruimschoots in geslaagd. In 24 hoofdstukken, 22 etappes, nemen schrijver en schilder de lezer mee langs de kust. Ze kijken met een beschouwende blik, verbazen zich nergens over maar signaleren des te meer. En langzaam, tijdens het lopen, zie je hun liefde voor het water links, het zand onder hen, en het land rechts van hen groeien. Wind en water, maar ook zeker de andere gebruikers van het strand, worden hun vrienden, zodat ze aan het eind van de tocht kunnen vaststellen dat Nederland er supergaaf bij ligt.


15.02.2020

Reis naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee met het vrachtschip Clio in 1926

Dagboek van Tonnie B. van Berlekom. Brieven van Pauline B. van Berlekom-Tilanus

Twee vrouwen van twee generaties geven hun visie op de Mediterrane wereld van 1926. In 1926 reisde het verloofde paar Gerrit de Veer en Tonnie Berdenis van Berlekom, samen met Tonnies oom en tante, Jo en Pau Berdenis van Berlekom-Tilanus, per vrachtschip ‘Clio’ naar de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Ze bezochten o.a. de havensteden Algiers, Athene, Smyrna, Istanboel, Bourgas en Constantza. Het dagboek van Tonnie over deze reis is bewaard gebleven en compleet opgenomen in deze uitgave, evenals veel van de door haar genomen ‘kiekjes’. De brieven die Pau over dezelfde reis schreef aan haar familieleden zijn ook teruggevonden, en fragmenten hieruit vormen een waardevolle aanvulling op het dagboek. Twee vrouwen van twee generaties beschrijven hun belevenissen op de boot en in de havensteden, en geven hun visie op de Mediterrane wereld van 1926. Aart A. de Veer (1940), zoon van Gerrit en Tonnie, heeft deze uitgave verzorgd door de manuscripten te ontcijferen, uit te typen en in ruime mate van voetnoten te voorzien. Een reconstructie van de route is als losse kaart achterin het boek opgenomen. Het resultaat is een boeiend verslag van een reis die bijna honderd jaar achter ons ligt. Aart de Veer studeerde fysische geografie en promoveerde in 1985. Hij verzamelt keramiek, is als vrijwilliger actief op uiteenlopende gebieden en heeft een levendige belangstelling voor klassieke muziek, reizen en talen.15.01.2020

Zonder de top te bereiken | Paolo Cognetti

non-fictieverhalen

Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan? Deze vraag staat centraal in Zonder de top te bereiken, dat is geschreven in de traditie van de grote reisliteratuur en vertelt over Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Het is een boek over hoe een man tot inzichten komt op vijfduizend meter hoogte door één voet voor de andere te zetten. Hij reist door een land dat onaangetast is door de moderne tijd, vergezeld door een ezel en Peter Matthiessens reisklassieker De sneeuwluipaard.Maar Zonder de top te bereiken is meer dan een reisverslag: het is een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

 

 15.01.2020

Stedevaart | Jan Brokken

non-fictieverhalen

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. We bezoeken het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, ontmoeten Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken ons mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose.

 
15.01.2020

Darwin, Wallace en de anderen | Alexander Reeuwijk

evolutie volgens Redmond O’Hanlon

De planken van de Amsterdamse Artis Bibliotheek staan vol met uiterst zeldzame en belanghebbende natuurhistorische werken. Eerste drukken van het werk van Charles Darwin (onder andere van On the Origin of Species) staan gebroederlijk naast het oeuvre van Darwins wetenschappelijke evenknie Alfred Russel Wallace. Daarnaast worden er tal van natuurwetenschappelijke archieven, zoals dat van de Amsterdamse hoogleraar biologie, geneticus en Nobelprijslaureaat Hugo de Vries, beheerd.Alexander Reeuwijk maakt samen met Redmond O’Hanlon een reis door de geschiedenis van de evolutie aan de hand van boeken, manuscripten en parafernalia zoals die in deze natuurwetenschappelijke schatkamer worden bewaard. Het verslag hiervan wordt gelardeerd met de aanstekelijke anekdotiek van O’Hanlon, praktijkvoorbeelden van de evolutie uit de aangrenzende dierentuin Artis en middels gesprekken met evolutiebiologen, genetici en wetenschapshistorici.

 

 
15.01.2020

Alles komt (altijd) goed

Pelgrims worden een beetje filosoof | Ruud Bruggeman en Ben Teunissen

Voor pelgrims die te voet of met de fiets op weg zijn gegaan of nog op weg zullen gaan naar bekende, zoals Rome of Santiago, en minder bekende pelgrimsdoelen.En ook voor de pelgrims die we allemaal zijn, onderweg op onze weg door ons leven heen.De auteurs Ruud Bruggeman en Ben Teunissen mijmeren en filosoferen over ervaringen tijdens hun tochten waarbij ze weken, soms maandenlang op pad zijn. Hun wandelingen bieden ruimte en tijd om te filosoferen over levensvragen, waar ze in de drukte van het dagelijks leven minder aan toekomen. Ze verwonderen zich over wat er telkens op hun pad komt, en wat de waarde van die verwondering voor hen inhoudt.Dit boek gaat over het volgen van dromen en wat dat met mensen doet. De wonderlijke ervaring gedurende hun pelgrimstochten dat bijna altijd alles goed komt. Hoe het onderweg niet blijkt te gaan om het te bereiken einddoel, maar dat het juist gaat om wat we op die weg zelf meemaken.Of hoe we voorbijgangers zijn in het elke dag weer als pelgrim verder gaan.

 


Het Eiland

Een roman van Koos Terpstra over het eiland Texel

Koos Terpstra verzint in Het eiland zijn eigen jeugd tot het een jeugd is die hem bevalt. Zo onstaat een verzonnen familiegeschiedenis op een eiland waar alles mogelijk is.Waar begin je een zoektocht naar je jeugd? Wat is belangrijk? Hoe betrouwbaar zijn herinneringen? Een man gaat op zoek naar zijn jeugd op het eiland Texel. De enige zekerheid die hij heeft is dat het eiland het eiland was en is: waar de zee begint kun je niet verder, waar de zee begint houdt het eiland op. Hij reist van heden naar verleden en terug, puzzelend en fantaserend. Een familiegeschiedenis, een herinnering, een anekdote, een ontmoeting, een historisch feit of een reunie; telkens vindt hij een nieuwe invalshoek, telkens vindt hij een nieuwe waarheid, en langzaam bouwt het verhaal zich op.Het eiland is wervelende biografische zoektocht waarin wij meer en meer van onszelf zullen herkennen.’Een prachtig boek. In één ruk uitgelezen.’ – Jochem Meyer’Ik had het zelf niet beter konden formuleren.’ – Erik van Muiswinkel‘Zo mooi dat ik langzaam lees, anders is het uit. Het ontroert, zet je aan het denken, doet je denken aan momenten uit je leven waar je al lang niet meer aan terug hebt gedacht. Het is gewoon n pracht boek.’ – Oda Spelbos‘Wat een prachtig boek is dit!’ – Nhung Dam. 

 


 

La Superba

Een roman van Ilja Leonard Pfeijffer

Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige).En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman is La Superba een boek dat de fantasie van een beter leven elders onderzoekt, vertelt en ontrafelt en laat het zien hoe mensen van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman. Winnaar Libris Literatuurprijs 2014 . 


 

 


 

LAW 3 Marskramerpad

Een route van 360 kilometer, van Bad Bentheim naar Den Haag

Voor deze uitgave werden de bestaande drie delen van het Marskramerpad LAW 3 samengevoegd tot één doorlopende Lange-Afstands-Wandelroute. Het Nederlandse deel van de E11 (van Den Haag naar de grens tussen Polen en Litouwen) start voortaan in de Duitse grensplaats Bad Bentheim. Het pad met een lengte van 360 km voert van oost naar west door een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Ondertussen doet de route de oude handelssteden Oldenzaal, Deventer en Amersfoort aan. Daarna gaat het dwars door het Groene Hart naar Leiden. De laatste etappes voeren langs de vele landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag. ** Alle wandelgidsen van Wandelplatform en NIVON bevatten gedetailleerde top. kaarten, de routebeschrijving (in 2 richtingen!), leuke achtergrondinfo en praktische zaken omtrent overnachting en openbaar vervoer.


 

GR-128 Vlaanderenroute (GR128) | wandelgids

Een route van 470 kilometer, van west naar oost door Vlaanderen

Route ingetekend op top. kaartjes 1:20.000 in kleur. Praktische details (overnachtingen) voor onderweg en wetenswaardigheden. | De Vlaanderenroute biedt de wandelaar het hele staalboek van Vlaamse landschappen. De route geeft de mogelijkheid het eigen land echt te verkennen, van west naar oost, van Heuvelland tot Teuven. Je voetstappen leiden je door een landschap van uitgestrekte velden, bossen en heuvels. Vergeten dorpen en charmante oevers liggen op je pad. Historische kernen zijn nooit veraf.De route is in totaal 468 km lang en opgedeeld in zes delen, waarbij elk deel is opgesplitst in dagetappes. We kozen voor een gemiddelde stapdag van iets meer dan 20 km, waarbij zoveel mogelijk rekening werd gehouden met aansluitingen met het openbaar vervoer en nabijgelegen logies. De volledige Vlaanderenroute kun je op die manier afstappen in 22 dagen. De route is in twee richtingen beschreven!

 

 

 

Miam-Miam-Dodo: Le Guide GR65 Section 1: Le Puy en Velay – Cahors

routegids / accommodatiegids (Via Podiensis, editie 2020)

Deel van de GR-65, het traject van Le Puy-en-Velay naar Cahors (section 2 is van Cahors naar Roncevaux) en is daarmee een belangrijk onderdeel van een veelgekozen variant van de routes naar Santiago de Compostela. Het boek bevat goede gedetailleerde kaarten waarop de route op een heldere wijze is ingetekend. Het hoogteverloop van de route wordt telkens geïllustreerd aan de hand van een hoogteprofiel. Daarnaast is dit de gids met verreweg de meeste informatie m.b.t. overnachtingsmogelijkheden onderweg (inclusief emailadressen, telefoonnummers en openingstijden). Van (zeer) eenvoudig tot luxe, en alles daar tussenin. Plus plaatsen waar men kan eten en drinken en supermarkten, De boekjes zijn Franstalig maar veel informatie is aan de hand van symbolen. Daarnaast hebben wij deze boekjes voorzien van de door ons samengestelde uitgebreide Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst (ca. 500 woorden).
 Capitool Londen

Compleet vernieuwd: Capitool reisgidsen

Deze reisgids verdeelt Londen in zeventien toeristische gebieden: van Mayfair tot Shoreditch en van King’s Cross tot South Bank. Bezoek de vele iconische gebouwen van Whitehall en Westminster, kom tot rust in de natuur van Hampstead Heath of begeef je naar het levendige Soho voor een avond uit. Bekijk bezienswaardigheden, ervaar het lokale leven en verken verborgen plekjes. Waar je interesse ook naar uitgaat, je vindt het in deze gids.- Van Engelse stadstuinen en koninklijke parken, schitterende architectuur en wereldberoemde musea en theaters tot traditionele pubs en luxe warenhuizen: deze gids toont je de parels van Londen- Dankzij de prachtige fotografie waan je jezelf al op je bestemming- In het jaaroverzicht van Londen vind je een selectie van festivals en evenementen door het jaar heen- Gedetailleerde plattegronden helpen je bij het vinden van de weg- Met de Capitooltips geniet je van de mooiste uitzichten, maak je de beste vakantiefoto’s en ontdek je de bijzonderste plekjes- Opengewerkte illustraties tonen het interieur van must sees, zoals de Houses of Parliament, St. Paul’s Cathedral en Hampton Court- Ontdek de beste restaurants, mooiste accommodaties en leukste winkels- Handige reis- en wandelroutes leiden je door de stad, zodat je niets hoeft te missen- Achter in de gids vind je onmisbare praktische informatie voor een ontspannen reis- Met uitneembare kaartMet Capitool Reisgidsen ben je verzekerd van een reisgids boordevol informatie, met duidelijke plattegronden, prachtige foto’s en illustraties en handige tips. Of je nu komt voor een weekend of een langer verblijf, met deze Capitool Reisgids zie je het beste van wat Londen te bieden heeft. Jouw mooiste reis begint hier!
 

Baedeker Zuid-Engeland

Ook nieuw! De Nederlandstalige Baedeker reeks 

Mooi verzorgde, uitgebreide gids over het zuiden van Engeland. De gids is ingedeeld op alfabetische volgorde en geeft de unieke Baedeker ster-waardering. Prachtig geïllustreerd (3D-illustraties en info-graphics). Behalve beschrijvingen van de hoogtepunten geeft de gids achtergronden, verhalen en inzichten, fascinerende weetjes en thema’s over de bestemming. | Bijna tweehonderd jaar geleden begon Karl Baedeker met iets totaal nieuws: een reisgids! Voor het eerst in de geschiedenis werden er boeken uitgebracht die als leidraad dienden voor het reizen naar en in diverse Europese landen en steden. Het succes was ongeëvenaard en de ‘Baedeker’ werd een soortnaam. Het staat voor een reisgids van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Karl Baedeker paste als eerste toe wat nu bij een reisgids vanzelfsprekend is geworden: gedetailleerde beschrijvingen van plaatsen en bezienswaardigheden, betrouwbare waarderingen, duidelijke kaarten en plattegronden en een bijzonder gebruiksvriendelijke klassieke driedeling: algemeen / praktisch / uitzonderlijk. Alle gidsen hebben een stevige flexibele kaft met flappen en een bindelastiek. Ze bevatten een praktische uitvouwbare kaart, mooi weggewerkt binnen de achterkaft.
 

 

Heukels Flora van Nederland

24ste editie! 

Heukels’ Flora van Nederland is het standaardwerk over de flora van Nederland. Het is een uniek boek in zijn soort. In één band is de wetenschappelijk betrouwbare en meest complete flora van Nederland opgenomen. In de geheel nieuwe editie is de spectaculaire uitbreiding van de Nederlandse flora met 2.500 soorten opgenomen (20% meer ten opzichte van 2005). Deze editie is in kleur, waardoor de soorten nog beter te determineren zijn. De aangebrachte tabs en slimme indeling maakt navigeren nog makkelijker. Invasieve en giftige planten zijn duidelijk aangegeven. Deze nieuwe editie is verzorgd door de Leidse plantkundige Leni Duistermaat, verbonden aan Naturalis Biodiversity Center. ?- Actueel en compleet boek over de flora van Nederland; ?- met een schat aan gedetailleerde illustraties; ?- wetenschappelijk onderbouwd en uitgebreid getest in veldexcursies. Doelgroep Studenten aan de lerarenopleiding biologie en (eerstejaars) biologiestudenten. De auteur Leni Duistermaat is onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en erelid van Nationaal Herbarium Nederland in Leiden. Ze promoveerde aan Rijksherbarium aan Universiteit Leiden en werkte als wetenschapper bij Stichting FLORON en voor het tijdschrift Tropical Ecology van Cambridge University Press. Ook was ze senior onderzoeker bij SBG-Herbarium.
 

Post uit Rusland | Laura Starink

over de macht en de eenling 

Laura Starink, die in de jaren zeventig in Leningrad studeerde en als journalist verslag deed van glasnost en perestrojka, zag Moskou veranderen van grauwe hoofdstad onder het communisme in de rijke metropool van nu. De Sovjet-Unie onder Brezjnev maakte plaats voor het Rusland van Poetin. Een halve eeuw geleden was het voor haar een land met twee gezichten: vriendelijk, open en humoristisch binnen aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de buitenwereld. Dankzij de perestrojka van Gorbatsjov roken de Russen de vrijheid. In het hele wereldrijk brak een revolutie uit: de machtige Sovjet-Unie viel uiteen en dat leidde tot chaos en corruptie. Vanaf de eeuwwisseling vocht Poetin terug en zette Rusland opnieuw als wereldmacht op de kaart. Post uit Rusland beschrijft Starinks bijzondere ontmoetingen in alle uithoeken van het land, maar is bovenal een lofzang op de eenlingen die het systeem weerstaan.
 
december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++ december +++
 

Gault&Millau Nederland 2020 | restaurantgids

De beste 800 restaurants van Nederland in 1 gids  

 

Reikhalzend wordt er uitgekeken naar wie er dit jaar in de gerenommeerde Gault & Millau-gids staat en welke chefs in de prijzen vallen. Dit jaar zijn er twee nieuwe awards te vergeven, namelijk de Life Time Achievement Award en de POP of the Year – Award. De nieuwe gids bevat meer dan 800 restaurants waar het bijzonder goed, lekker en prettig eten is. Daarnaast bevat de gids de 100 beste POP-adressen; toegankelijke en trendy zaken waar het concept en de beleving centraal staan. En lees je bij welke 35 cocktailbars je zijn moet voor een bijzondere avond uit. Een heldere, onafhankelijke gids over de Nederlandse toprestaurants. Op 2 december worden de Gault & Millau-awards uitgereikt tijdens een groot gala in de Kromhouthal in Amsterdam. Heel culinair Nederland zal hierbij aanwezig zijn. Vanaf 3 december mag de gids verkocht worden. Omdat de Michelin-gids pas in februari 2020 verschijnt, is dit de enige restaurantgids die nog voor de feestdagen verschijnt                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             .

 

Te Voet met Boswachter Ellen

Oude Bondswandeling van Amsterdam naar Arnhem

Begin 1900 wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen. De eerste lange afstandswandelingen werden uitgezet onder de naam Bondswandelwegen. De route van Amsterdam naar Arnhem was in 1914 de eerste. Nu meer dan 100 jaar later gaat boswachter Ellen Luijks op zoek naar de oude paden van toen bekijkt ze hoe ons land in die tijd veranderd.Al wandelend passeert Ellen Luijks veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving; veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude bondswandelweg.Geniet samen met wandelboswachter Ellen Luijks van de venen, het Gooi, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, en ontdek dat er verrassend veel van de oude route nog altijd beleefbaar is.

 

 

 

 

The Times World Atlas Puzzle Book

Test your geographical knowledge

 
 
Test your geographical knowledge on countries, capitals, rivers, mountains and much more. 50 maps with a puzzle for each from locations throughout the world. Puzzle categories included are history, travel, nature, politics and climate. A mixture of word games, riddles, code-crackers, anagrams, trivia questions and mathematical conundrums to keep your mind working for hours. 

 

 

Kapverden – Nord | Rother Wanderführer (wandelgids) 

Wandelgids Kaapverdische Eilanden (48 wandelingen)

Handzaam gidsje, dat zó in je broekzak past, met (meestal zo’n vijftig) wandelingen, die in lengte variëren van een paar uur tot maximaal een dag. Met een duidelijke onderverdeling in een paar moeilijkheidscategorieën (eenvoudig tot pittig). De eenvoudige (blauwe) wandelingen zijn ook goed met kinderen te doen. De wandelingen zijn ingetekend op – vrij simpele – kaartjes. De routebeschrijvingen zijn prima en er wordt aangegeven waar je onderweg iets kunt eten, drinken en, waar dat van pas komt, overnachten. Duitstalig. *** Die sonnenverwöhnten Kapverdischen Inseln vor der westafrikanischen Küste beeindrucken mit einer Naturvielfalt und einer spannenden Mischung aus europäischer und afrikanischer Kultur. Wer auf die Kapverden reist, will auch wandern – die Inseln sind wie gemacht dafür. Die Touren führen entlang der Küste und in zerklüftete Gebirge, auf Vulkankegel und durch Kraterkessel. Unglaublich kontrastreich ist die Natur, die sowohl üppige tropische Täler als auch karge, wüstenhafte Regionen umfasst. Auf den Kapverden wandert man auf malerischen Verbindungs- und Maultierpfaden, die bis heute von den Einheimischen für ihre täglichen Wege benutzt werden. Eine Portion Entdeckermentalität ist beim Wandern aber hilfreich. Denn was man definitiv nicht vorfindet, sind markierte Wanderwege oder eine touristische Infrastruktur.Diese Lücke schließt nun dieser neue Rother Wanderführer. Er stellt 75 großartige und bestens beschriebene Wanderungen auf den nördlichen der insgesamt neun bewohnten Kapverdischen Inseln vor.
 

Caspar loopt | Caspar Janssen

Een voettocht door de landschappen van Nederland

Een bundeling van verhalen over ons landschap, geschreven vol zelfspot en altijd met een scherp oog voor het detail. In het voorjaar van 2017 vertrok Caspar Janssen uit Amsterdam voor een voettocht van anderhalf jaar door Nederland. Bijna dagelijks schreef hij voor de Volkskrant een miniatuurtje over wat hij onderweg zag. Janssen zag en hoorde roodborsttapuiten, kneutjes, nachtegalen en boomleeuweriken, stond stil bij duinroosjes en parnassia, en achtervolgde vlinders. Lopend door Nederland probeerde hij het veranderende landschap te verklaren. Waarom verdwenen sloten, houtwallen, bloemrijke weilanden en bomensingels? Waarom liep hij door muren van mais en door lege polders met raaigras, kunststof hallen en windmolens? Waarom zag hij veldleeuweriken en andere akkervogels in uiterwaarden, maar niet in akkers? Soms sloeg de somberheid toe, maar dan stuitte hij weer op boeren en burgers die de verbinding tussen natuur en boerenland wilden herstellen, op een dorpsschool die werd gered, op een boer die het plezier had hervonden door het roer om te gooien. Of hij zag dan eindelijk die geelgors op een paaltje in een landschap met heggen en hagen.

 

ADAC SkiGuide Ski Atlas

Dé Skiatlas met de beste Skigebieden in de Alpen en Europa, met QR-Code

 
 
 
De uitgebreide ADAC SkiGuide biedt alles wat alpineskiërs, snowboarders, langlaufers, gezinnen en alle wintersporters nodig hebben. ADAC-experts hebben alle skiresorts onder de loep genomen. In duidelijke testkaarten, tabellen en panoramakaarten vinden de lezers alle beslissingscriteria die ze nodig hebben om de ideale winterbestemming te kiezen..
 

 

 

 


november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ november +++ +++ november +++

 

Lannoo’s Motorboek Europa

De spectaculairste motorroutes in Europa

 
 
Dit boek bundelt de meest spectaculaire motorroutes in Europa. Bij elke route krijg je praktische informatie en worden de populaire bezienswaardigheden onderweg beschrevenGedetailleerde routebeschrijvingen en kaarten gidsen je probleemloos naar je bestemmingHet uitgebreide adresboekje met veel overnachtingstips vormt de perfecte tool om je reis voor te bereidenEuropa is een paradijs voor motorrijders! Stofwolken creëren in de Sierra Nevada, betoverende kustlijnen volgen, slingerende Alpenwegen bedwingen – de 35 routes die door Europa voeren doen ieder motorhart sneller kloppen. Op het programma staan onder meer sensationele bergpassen, kustwegen met zeezicht en zandwegen voor offroadliefhebbers. Onderweg is er bovendien aandacht voor indrukwekkende natuurtaferelen, fascinerende bezienswaardigheden en – niet te vergeten – culinaire hoogstandjes.

 

 

 

 

De Mooiste Whiskyroutes door Schotland

door Hans & Becky Offringa

 
Gewapend met notitieboek en camera trekt Hans Offringa al meer dan 30 jaar door Schotland, meestal vergezeld van zijn vrouw Becky. Het echtpaar verkent en bezoekt niet alleen talloze distilleerderijen maar ook de omgeving en wat er nog meer te zien en te doen is. Voor dit boek heeft het duo Schotland in segmenten opgedeeld die elk aan de hand van een specifieke reis in negen hoofdstukken zijn beschreven en rijkelijk geïllustreerd met foto’s en kaartjes. Alhoewel whisky de rode draad is, wordt er ook veel aandacht besteed aan de geschiedenis van de streek en andere bezienswaardigheden dan distilleerderijen alleen. Alles in een verhalende stijl, met een vleugje tongue- in- cheek humor – het kenmerk van de auteur, die inmiddels wereldwijd al meer dan 25 boeken over whisky heeft gepubliceerd en diverse malen is onderscheiden voor zijn werk.

 

 

 

Wijngids Spanje

Ontdekkingstocht langs alle wijnstreken en de beste bodegas

 

Spanje is één van de belangrijkste wijnproducenten van de wereld en qua oppervlakte zelfs het grootste wijnland ter wereld. De laatste Nederlandse wijngids over Spaanse “vino’s’ stamt uit 2001 en dat terwijl er de laatste 25 jaar juist een ingrijpende modernisering van de sector heeft plaatsgevonden! Auteur Sander de Vaan neemt de lezer mee op een tocht langs bekende en minder bekende Spaanse wijnhuizen uit alle 70 “Denominaciones de Origien’ op het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische Eilanden. Naast de uitgebreide en diepgaande informatie over de verschillende herkomstgebieden biedt Wijngids Spanje – Een Vuelta langs alle wijngebieden en de beste bodegas ook een overzicht van de meest representatieve wijnen uit iedere streek. Het verhaal van Spaanse wijnmakers (plus een enkele Nederlander en Belg) en richtprijzen van de Spaanse wijnen maakt de wijngids compleet. Wijngids Spanje is de perfecte gids voor kenners, liefhebbers én iedereen die graag eens een bijzondere Spaanse wijn wil proeven. Want Spanje is zoveel meer dan alleen de bekende La Rioja wijnstreek!

 

 

 

De scharrelaar – 2019/2

Vogeltijdschrift voor lezers

 

De scharrelaar is een tijdschrift voor alle vogelaars met liefde voor lezen en alle lezers met liefde voor vogels. Het knetterende en tetterende eerste nummer werd met liefde en jubelzang ontvangen. Wat een goed nieuws daarom, dat het tweede nummer er nu is! In de herfsteditie van De scharrelaar staan onder meer korte verhalen van Ellen de Bruin en Hedda Martens, een stuk van Marja Vuijsje over de vogels in het leven van communiste en activiste Rosa Luxemburg, Stefan Brijs over kraanvogels in Spanje, Kester Freriks over ooievaars en, in prachtig zwart-wit, illustraties van kunstenares Roos Holleman.

 

 

 

 

 

Spitsbergen | Erik van Ommen

Logboek van een kunstenaar

 
 
In de Arctische zone, gelegen tussen het Europese vasteland en de Noordpool, ligt Spitsbergen. Deze koude, onherbergzame en nauwelijks bewoonde eilandengroep bestaat uit met sneeuw bedekte spitse bergen, gigantische gletsjers en betoverende fjorden.In de zomer van 2017 verbleef beeldend kunstenaar Erik van Ommen samen met zijn vrouw, schrijfster Wilma Brinkhof, een week als artist in residence op Spitsbergen. Aansluitend voeren zij met een expeditieschip vanuit de hoofdstad Longyearbyen naar 80° 02.1 noorderbreedte, het pakijs in. Dit resulteerde in een boek waarin een keur aan schetsen, aquarellen, schilderijen en houtsnedes van Van Ommen zijn opgenomen, aangevuld met teksten van Brinkhof.Spitsbergen geeft een bijzonder beeld van een archipel die door de opwarming van de aarde in zijn huidige voortbestaan ernstig wordt bedreigd. | Erik van Ommen (1956) tekent en schildert het liefst buiten, met de natuur als onderwerp. Hij is een van de weinige kunstenaars die buiten vogels en dieren schildert en tekent. Een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij het gedrag van zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.Hij exposeert in musea en galerieën in binnen- en buitenland en publiceerde in totaal 30 boeken. Zijn olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, bronzen beelden en tekeningen laten zien dat kunst en natuur voor hem nauw met elkaar verbonden zijn.

 

 

Congé Dessiné | Frederik Feyfer

12 landen, 150 kanttekeningen

 
Frederick Feyfer is een 42-jarige grafisch vormgever en illustrator uit Leuven. Om te ontsnappen aan de constante stroom van deadlines en stress die het leiden van een grafisch bureau met zich meebrengen, zet hij jaarlijks gedurende minimum 1 maand de digitale knop uit en trekt hij met een rugzak vol schetspapier, vulpotlood en aquarelverf naar exotische oorden. Tekenen als onthaasting en therapie.In zijn debuutalbum Congé Dessiné bundelt hij bijna 20 jaar tekenen en reizen doorheen alle continenten. Een verzameling schetsen, illustraties, collages, persoonlijke indrukken en anekdotes. Book your flight, fasten your seatbelt.

 

 

The 500 hidden secrets of Hamburg

In this new title in the successful series The 500 Hidden Secrets journalist and writer Malte Brenneisen shares his favorite insider tips, tricks and places – in short, the things that he loves most in and about his hometown Hamburg.Malte enjoys exploring Hamburg and its surroundings in his vintage VW van, with his family and dog in tow. His book contains interesting lists such as 5 places to eat with that typical cool Hamburg vibe, 5 small museums really worth a visit, 5 great skate and surf shops, 5 wine bars for a lovely date, 5 unique spots in the harbor, and much more.

 

 

 

 

Pelgrimage | Derry Brabbs

De mooiste pelgrimsroutes in Europa

 
 
In het koffietafelboek ‘Pelgrimage’ neemt Derry Brabbs je mee op pelgrimstocht. Het pelgrimeren in Europa heeft een enorme vlucht genomen. In 1990 bereikten 5000 pelgrims Santiago, vandaag de dag is hun aantal opgelopen tot 200.000 per jaar. Derry Brabbs brengt in zijn nieuwe boek de belangrijkste en bekendste pelgrimroutes in beeld. Daarnaast komen alternatieve routes aan bod, zoals de Via Francigena die door Zwitserland en Italië naar Rome leidt. Ook pelgrimroutes door Duitsland, Frankrijk, Wales en Engeland worden met prachtige foto’s in beeld gebracht. De oude architectuur en de rustieke landschappen in ‘Pelgrimage’ doen je dromen om zelf op pelgrimage te gaan. Eerder verscheen van Derry Brabbs het boek ‘De wegen naar Santiago’.

 

 

 

Time to Momo Arnhem | Time to Momo Nijmegen

Haal alles uit je stedentrip

       

Met time to momo Arnhem of de Time to momo Nijmegen haal je alles uit je stedentrip! Stap je hotel uit en loop regelrecht naar de leukste wijken van je stad naar keuze. Op weg naar nieuwe restaurantjes, de beste koffie en dat lokaal gebrouwen biertje. Bij time to momo delen lokale auteurs uit liefde voor hún stad alleen de echte highlights met je. Zo sla je de drukke dertien-in-een-dozijn-winkelstraten over en wandel je, terwijl je onderweg een bezienswaardigheid meepikt, naar de leukste adressen waar de locals zelf graag komen. Met 3 verrassende routes door de verschillende wijken kun je de stad in je eigen tempo ontdekken én de local lifestyle beleven. Inclusief: – Alle belangrijke bezienswaardigheden – Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen – Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app – Leuke top 10-lijstjes time to momo is met meer dan 200.000 verkochte gidsen per jaar de bestverkochte stedengids van Nederland en België. We zijn al meer dan 20 jaar een inspiratiebron voor reizigers en blijven de time to momo-reeks uitbreiden. Check al onze stedentripbestemmingen, de laatste nieuwe tips en hotelinspiratie op www.timetomomo.com

 

 

Atlas van historische verdedigingswerken in Nederland  

Overijssel en Gelderland

De provincies Overijssel en Gelderland volgden in hun staatkundige geschiedenis grotendeels een gescheiden traject. Geografisch daarentegen zijn er wel overeenkomsten. Dit geldt niet alleen voor het gebied ten oosten van de IJssel, maar vooral voor de rivier zelf. Voor de hieraan gelegen steden, die in beide provincies liggen, was de rivier een belangrijke handelsroute. In de Republiek der Verenigde Nederlanden werd de IJssel bovendien lange tijd een belangrijk, maar kwetsbaar deel van het Oostelijke Frontier. Ook in latere tijden, tot zelfs na de Tweede Wereldoorlog, was de rivier als linie belangrijk voor de verdediging van ons land.De Stichting Menno van Coehoorn bracht vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw per provincie beschrijvingen uit van de daar aanwezige verdedigingswerken met een korte toelichting over de ontwikkeling ervan. Sinds 1996 is gekozen voor een bredere opzet, waarbij de verdedigingswerken in hun verband worden geplaatst. Dit houdt in dat een toelichting wordt gegeven over de staatkundige, geografische en krijgskundige ontwikkelingen en de gevolgen op het gebied van de vestingbouw.Nadat eerst de drie zuidelijke provincies op deze wijze waren beschreven, volgde in 2013 een deel met beschrijvingen van de drie noordelijke. Met dit deel is nu de beschrijving van de beide oostelijke provincies beschikbaar gekomen.Het atlasdeel is te beschouwen als een naslagwerk, waarin de ontwikkeling van de verschillende verdedigingswerken alsmede de nog aanwezige elementen zijn beschreven. Daarbij biedt de uitgebreide literatuurlijst tevens een mogelijkheid voor verdere studie of onderzoek. | Hardcover

 

Turn the tide 

Birds around the North Sea | Vogels rond de Noordzee

Het Noordzeegebied is belangrijk voor veel vogels: om te broeden, te overwinteren of als pleisterplaats tijdens de trek. Gedurende vierenhalf jaar reisde Sijmen Hendriks rond de Noordzee. Hij fotografeerde vogels en de landschappen waarin zij leven. De ene keer in majestueuze natuurgebieden met schitterende vergezichten, de andere keer in grimmige industriegebieden of kuststeden. In een dichtbevolkt gebied met grote economische activiteit lijken de vogels onbekommerd hun gang te gaan. Helaas is dat schijn. De natuur en ook de vogels van het Noordzeegebied staan onder grote druk. Dit boek toont de schoonheid van het vogelleven, om duidelijk te maken wat er op het spel staat. Kliffen, modder, lucht en zee: een vogelreis langs zeven Noordzeekusten. – Prachtige foto’s van vogels en hun omgeving – Tweetalig: Nederlands en Engels – Inclusief beknopte informatie over de gefotografeerde vogels en gebieden Tweetalige uitgave: Nederlands en Engels The North Sea area is important for many birds: to breed, to overwinter, or as fueling stop during migration. Author Sijmen Hendriks travelled the area around the North Sea during four-and-a-half years, photographing birds and the landscapes in which they live. His images reveal both majestic natural areas with breathtaking panoramas and grim industrial areas or coastal cities. In a densely populated area of intense economic activity the birds appear to go about their business unfazed. Unfortunately appearances deceive. Nature, and with it the birds of the North Sea area, are under great pressure. This book showcases the splendour of the bird life here, to emphasise what is at stake. – Cliffs, mud, air, and sea: this book is a bird journey through seven North Sea coastal areas – Beautiful photography of birds in their natural environment – Includes brief information on the birds and areas photographed Language: Bilingual in English and Dutch

 

oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober  +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++ oktober +++  

Sichuan – de authentieke smaken | Fuchsia Dunlop

 

Bijna twintig jaar na de publicatie van haar boek Sichuan Cookery, – verkozen tot een van de beste kookboeken aller tijden – keert Fuchsia Dunlop terug naar de regio waar haar eigen culinaire reis begon. Sichuan voegt meer dan 70 recepten toe aan de originele bestseller en toont Dunlops ongeëvenaarde kennis van de smaken, texturen en sensaties van de Sichuan keuken. Sichuan laat zien hoe je klassiekers kunt recreëren, zoals Mapo Tofu, dubbel gebakken varkensvlees en Gong Bao Kip, of traditionele recepten, zoals Bang Bang Kip, gekruide komkommer salade en groene bonen in gembersaus. Met prachtige eet- en reisfotografie en versterkt door de culinaire en culturele geschiedenis van de regio geeft Sichuan een heerlijk inzicht in één van de meest bijzondere keukens ter wereld.

 

Jaarboek Sterrenkunde 2020 | Govert Schilling

 

Jaarboek sterrenkunde: de sterrenhemel voor het grijpen! Inmiddels gerenommeerd jaarboek (sinds 2003), met alle verschijnselen aan de sterrenhemel in 2020. Met sterrenkaarten, zon- en maankalenders en vele schitterende foto’s. De perfecte aanvulling op ‘Handboek sterrenkunde’ van dezelfde auteur. Govert Schilling schrijft over sterrenkunde voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij heeft tientallen boeken over dit onderwerp op zijn naam staan en zijn boeken werden al in veel talen vertaald (Engels, Duits, Italiaans en Chinees). In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

 

Migratie | Robin Cohen

Hoe de mensheid zich over de wereld heeft verspreid

 

Al vanaf het begin van de menselijke geschiedenis, zijn we in beweging. Door het nomadisch bestaan van de eerste volkeren, maar ook door natuurrampen, klimaatverandering, oorlog en hongersnood hebben mensen zich over de hele wereld verspreid. Migratie is dus al zo oud als de weg naar Rome. Waarom vertrekken migranten? Waar gaan ze naartoe, in welke aantallen en om welke redenen? En waarom is het nu zo politiek gevoelig? Al deze vragen worden beantwoord in dit gezaghebbende boek van een van de meest toonaangevende migratiewetenschappers van Groot-Brittannië. Het boek behandelt de lange geschiedenis van migratie en geeft context en kleur aan een van de meest urgente kwesties van onze tijd. De tekst is aangevuld met een reeks levendige kaarten, foto’s en krachtigegrafische afbeeldingen.

 

Atlas van het Unesco Werelderfgoed

Een omvangrijk toeristisch-geografisch lexicon

 

De Atlas van het Unesco Werelderfgoed is een verbluffend cartografisch en encyclopedisch naslagwerk, dat op een ongekende manier de mooiste dingen samenbrengt die de mensheid en de natuur ons hebben nagelaten. De modern ontworpen cartografiepagina’s verlenen de klassieke geografische basiskennis. Het boek fungeert bovendien als reisgids waarin meer dan 19.000 bezienswaardigheden aan bod komen. Met honderden tekstbijdragen is het tegelijk een omvangrijk geografisch-toeristisch lexicon. Tenslotte is het ook een echt inspiratieboek met indrukwekkende fotografie van alle plekken die op de lijst staan van het Unesco Werelderfgoed.

 

De Bosatlas van de Duurzaamheid

 

De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. De atlas laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en een tekort aan zoet water. De atlas geeft ook inzicht in de afspraken die er in internationaal verband zijn gemaakt om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de nadruk ligt toch vooral op een vlootschouw van concrete maatregelen die burgers, overheden en bedrijven kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen. De Bosatlas van de duurzaamheid geeft u een actueel overzicht, aantrekkelijk vormgegeven in talloze kaarten, diagrammen en infographics.

 

Wegwee | op reis met Ap Dijksterhuis

Dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

 

‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een absoluut hoogtepunt. Ik zat naast een groep Chinese boeren die niet alleen noedels aten, maar ook nog eens haast hadden. Ze smakten, slurpten en boerden onophoudelijk terwijl ze elkaar met volle mond luidruchtig aanspoorden om nog sneller te vreten. Het […].’ ‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’ TROUW

 

Japan in 101 vragen | Judith Stalpers

 

Japan. Economische supermacht en spirituele en culturele inspiratiebron voor velen. Maar hoe goed kennen we dit land en zijn inwoners eigenlijk? Japan roept veel vragen op en geeft zich niet makkelijk bloot. Is er bijvoorbeeld armoede? Mogen vrouwen op de keizerlijke troon? Zijn Japanners milieubewust? Wat gebeurde precies in Fukushima? Hoeveel buitenlanders wonen er in Japan? Wat maakt Cool Japan zo cool en waarom houden Japanners van robots? Japan in 101 vragen laat u uitvoerig kennismaken met dit bijzondere land en gaat verder dan de clichés die we vaak op televisie zien. De auteurs Judith Stalpers en Florian Coulmas hebben meer dan 20 jaar in Japan gewoond en gewerkt. Op toegankelijke wijze bespreken ze de Japanse geschiedenis, politiek, economie en religie, maar ook maatschappij, gezinsleven, sport en de populaire cultuur. Een onmisbaar naslagwerk voor reizigers en vakantiegangers, voor mensen die zakendoen met Japan en alle anderen die nieuwsgierig zijn naar het land van de rijzende zon.

 

september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september +++ september  +++ september  +++ september 

Buiten Koken | Kathleen Davis & Sandra Elliott

Dé kookbijbel voor outdoor cooking

 

 

Niets gezelliger dan koken in de buitenlucht: rond het kampvuur, bij de barbecue of met een eenvoudig camperoventje. Buiten koken brengt je meer dan 100 heerlijke gerechten waarvoor je geen volledig uitgeruste keuken nodig hebt! Hartig of zoet? Snel klaar of slow cooking? Te bereiden op houtvuur of in de blokhut? Dit basisboek voor outdoor cooking bundelt de heerlijkste ideeën. Een kampvuurlasagne om met zes van te eten, malse ribbetjes met couscous of heerlijke marshmallowhoorntjes: de kampeerkeuken hoeft niet saai te zijn! Bovendien krijg je tips over hoe je je maaltijden al thuis kunt voorbereiden, voor een efficiënte maaltijd in de openlucht. Geschikt voor thuis, rond het kampvuur, bij de BBQ en in je camperoven.

 

Bijzondere Bomen | Steve Marsh

Een boekkunstwerk met 50 soorten bomen

 

Bijzondere bomen beschrijft de kenmerken van 50 bomen van over de hele wereld. De prachtige illustraties van bladeren, vruchten en takken vergezellen de tekst. Na het lezen kunnen alle bomen uit hun vorm worden gedrukt en kan het boek worden tentoongesteld als een kunstwerk!

 

Wereldbeelden | Raymond Rutting

kunstzinnige fotojournalistiek

 

Als geen ander weet fotograaf Raymond Rutting het alledaagse tot kunst te verheffen. Hij leeft voor die ene foto, al 35 jaar. Of hij nou voor de Volkskrant nieuwsfoto’s in Nederland maakt of reisverhalen voor National Geographic over bestemmingen als Chili, Malawi en Brazilië: Raymond heeft een zeldzaam oog voor intieme momenten, opmerkelijke situaties en unieke composities.Dit boek bevat de ultieme selectie uit Raymonds werk van de laatste twintig jaar, opgedeeld in zes fotografische thema’s die worden ingeleid door interviews met Sacha de Boer (contrast), Jop Ubbens (diepte), Marieke van Schaik (perspectief), Govert Schilling (ruimte), Gerdi Verbeet (tijd) en Daan Roosegaarde (licht).

 

augustus

 

 TG5500 Itinérances et randonnées à travers la Meuse

Meer dan 30 dagen wandelen door de Maasvallei van Bar-le-Duc naar Avioth

 

 
Het boekje is één uitnodiging om dit landelijke departement te ontdekken, om te stoppen en rond te trekken door deze heuvelachtige regio die gekenmerkt wordt door prachtige oude bossen en culturen, erfgoed en geschiedenis, typische dorpjes en vele oorlogsmonumen uit ‘la Grande Guerre’, de Eerste Wereldoorlog. Velden en prachtige boomgaarden met mirabelles en wijngaarden begeleiden u op uw wandeling. | In het gidsje vindt u routebeschrijvingen, achtergronden, praktische tips en zeer nuttige gedetailleerde topografische wandelkaarten met daarop de route(s). Inclusief uitgebreide overnachtingsinfo, info mbt openbaar vervoer, bevoorrading, etc. Alle gidsen bevatten een door ons toegevoegde uitgebreide Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst.

 

Epic Bike Rides of the Americas

 

Bereid je voor op de spannendste lange fietsroutes van Noord- en Zuid-Amerika! Dit kloeke boek voor fietsliefhebbers behandelt 200 van de mooiste en avontuurlijkste routes van het westelijk halfrond, van epische avonturen buiten de gebaande paden tot en met korte stadsritten. Ga fietsen in Baja of in Colombia, mountainbiken in Canada en off-road rijden in Pennsylvania. elke routebeschrijving gaat vergezeld van prachtige foto’s en een kaart en paragraaf met praktische details. Zoals: waar je kunt beginnen en eindigen, hoe je er kunt komen, waar je kunt overnachten en meer. Routes in Canada zijn onder andere: The Cabot Trail (Nova Scotia), Whistler Bike Park (British Columbia), The Whitehorse Trails (Yukon, )Banff to Whitefish (Alberta), Mountainbiken in Moab (Utah), Grote Allegheny Passage, RideGlacier National Park Loop (Montana), de overdekte bruggen van Vermont. Routes in Midden-Amerika en het Caribisch gebied, de Baja Divide (Mexico) Oaxaca (Mexico) naar Zipolite (Mexico), Cuba’s Southern Rollercoaster. Routes in Zuid-Amerika omvatten: de Trans Ecuador Mountainbike Route, Mendoza Wine Ride (Argentinië), de Lagunas Route (Bolivia) naar het puntje van Patagonië (Argentinië), en de Peru Divide.

 

The Little(r) Museums of Paris

An illustrated guide to the city’s hidden gems

 

A visit to Paris can often seen like a highlight reel — the Louvre, the Musee d’Orsay, the Eiffel Tower. But Paris isn’t only about the big attractions; in fact, some might say it’s the off-beat destinations that hold the greatest treasures. The Little(r) Museums of Paris takes a whimsical journey through these smaller destinations, from the fantastical to the bizarre, offering both a guide to the city and inspiration for armchair travelers.Rather than traveling by neighborhood, this charming guide explores the different types of institutions nestled within Paris, from time capsules like the Musee Nissim de Camondo to explorations of the world beyond the city limits, including the Institute of the Arab World. Readers will peek behind the curtains of artists’ apartments and into the microscopes of collections of scientific oddities. Each entry opens up a new world of adventure, with a description of the museum’s collection, as well as a short history, watercolor illustrations, and a miniature map. For residents and visitors alike, the captivating illustrations and deeply-researched yet approachable writing will encourage greater appreciation of the cultural diversity, history, and colorful characters that give Paris that je ne sai quois.

Recensie door Robert Weijdert

Prachtig boek over angst in de bergen

Een paar keer heb ik gezien hoe mensen in de bergen in paniek raakten. Dat gebeurde telkens boven de boomgrens, als de laatste verbinding met de bewoonde wereld was doorgesneden en het pad in het troosteloze landschap tussen rotsen en mistflarden verdween.

Ik moest hieraan denken bij de fascinerende roman De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz (1878 – 1947). Het boek verscheen in zijn definitieve vorm in 1941. Ramuz is in Nederland vrijwel onbekend, maar heeft in Zwitserland en Frankrijk een grote naam. Zijn afbeelding staat bijvoorbeeld op een 200 Sfr-biljet. Lange tijd was hij controversieel door zijn eigenzinnig gestileerde boerenspreektaal, waar Franse academici niets van moesten hebben. Ze zetten hem weg als schrijver van streekromans, wat hij niet is.

De grote angst speelt in een bergdorp in de Zwitserse Alpen waar zich twintig jaar eerder raadselachtige gebeurtenissen op de hoogste alm hebben afgespeeld; slechts één man overleefde de ramp. Al die tijd is de plek onbewoond gebleven tot de nieuwe generatie het tijd vindt, tegen de waarschuwingen van de ouderen in, om hem weer in gebruik te nemen. Zes mannen vertrekken met 70 koeien, uitgezwaaid door de dorpsbevolking.

Vanaf de eerste regels weet je dat de rampspoed zich opnieuw zal voltrekken. De beschrijving van de daaropvolgende gebeurtenissen, die doen denken aan de Bijbelse plagen uit Egypte,  is bloedstollend.

Wat mij vooral is bijgebleven is de stilistische kracht van de auteur. Ramuz gebruikt herhalingen, wisseling van tijden en een perspectief dat verschuift van de hoofdpersonen via de visie van de dorpsbevolking naar een alleswetende verteller, die vanaf afstand het gekrioel gadeslaat en allang weet wat er gaat gebeuren. Die stilistische grilligheid weerspiegelt de angstaanjagende kanten van het hooggebergte en de onwetendheid van de mensen. Zij moeten niet denken dat ze alles met de natuur kunnen uithalen, wil Ramuz zeggen, de bergen dulden op sommige plekken geen indringers. Daarmee zijn we terug bij onze tijd: die parallel maakt deze schitterende roman dubbel de moeite waard. | Recensie van Robert Weijdert.

Robert Weijdert woont in Eemnes als leraar en uitgever van boeken over de bergsport. Als alpinist heeft hij een lange staat van dienst met deelname aan twee Himalaya-expedities en de beklimming van meer dan 60 vierduizenders in de Alpen. Hij heeft een groot aantal publicaties over het bergbeklimmen op zijn naam staan. Veel routegidsen, maar daarnaast ook literair werk, zoals het boek Valpelline – zomer in de bergen.

Leon Receveur
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.