VERTREKKEN MET DE NOORDERZON …

Leon Receveur
Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 5 minuten

Verhalen van reizigers

In deze rubriek plaatsen we boeiende, interessante, informatieve of hilarische verhalen van ‘onze’ wandelaars, fietsers, bergsporters, wereldreizigers, of bezoekers aan de Keukenhof … Leuk om te lezen en om inspiratie op te doen! Van je voordeur tot verweggistan.




Noorwegen van Teen tot Kruin | Myra de Rooy

Myra de Rooy knipte haar tocht van het zuidelijkste puntje van Noorwegen, de vuurtoren van Lindesnes, naar de Noordkaap in stukken, omdat ze de seizoenen wilde ervaren. Ze schreef er een boek over In de lengte. Een persoonlijk verhaal over de kracht en de schoonheid van de bergen. In dit artikel lees je een fragment uit haar boek waarin ze door het Øvre Dividal Nationaal Park loopt. Over de sensatie van het langeafstandslopen door ongerepte natuur en iedere ochtend niet weten waar je ’s avonds zal slapen.

De route van Myra. Lees dit verhaal.


Oekraïne! De onontdekte parel van Europa | Tilia Maas Geesteranus

Oekraïne is een fantastisch divers land om te bezoeken. Veel mensen kennen het vooral als de ‘voormalige graanschuur van Europa’, als ‘het kleine broertje van Rusland’, als het land van mooie vrouwen, sterke drank en corruptie en als het land van de oorlog met Rusland. Dat is allemaal, tot op zekere hoogte, waar. Maar er is ook een andere dan de clichékant. 

Ga mee op fiets- en wandeltocht door dit fantastische land


Te Voet naar Rome! | Guus Wesselink & Riet van Laake

Op dinsdagochtend 18 juni 2013 stappen we om 08.51 uur onze voordeur en de straat uit, op weg naar de Sint Jan in ons ’s-Hertogenbosch. Een stukje van zes kilometer. Riet heeft ’t niet meer die ochtend; ze stuitert van de adrenaline en wil maar één ding: op pad, op pad!! Een slordige 2200 kilometers liggen voor onze voeten en we zullen ruim drie maanden, vierentwintig uur per dag bij elkaar zijn. Aan uitdagingen dus geen gebrek!

Lees dit verhaal


Een bijzondere ontmoeting in Nepal | Theo Florissen

Een reis naar Nepal levert onvergetelijke ervaringen op. Niet alleen de spectaculaire bergen of spannende bergpassen. Ook het bezoek aan de bijzondere tempels-kloosters of oude steden en het chaotische verkeer doen je onze westerse maatschappij snel vergeten. De kennismaking met de lokale bevolking is altijd bijzonder. Ondanks de beperkte welvaart en onderkomens zijn de Nepalezen blijmoedig. Wij kunnen daar nog veel van leren.

Lees dit verhaal


Een wandeling door het Kleinwalsertal | Hans Frieling

Hans Frieling maakte een wandeling door dit gebied in de Allgäu net over de Duits-Oostenrijkse grens. Om precies te zijn over het betoverend mooie Gotteackerplateau

Lees dit verhaal


Himalaya-gevoel aan de zuidrand van de Alpen | Bert Vonk

Het Valsesia is een bergregio in het uiterste noorden van Italië, tegen de Zwitserse grens. Het is relatief onontdekt. Bert Vonk (redactielid Bergen Magazine) schrijft erover.

Lees dit verhaal

La Véloscénie | Bert Sitters

Verslag van ‘fietsjournalist’ en ervaringsdeskundige Bert Sitters over een fietsroute van Parijs naar de Mont Saint-Michel.

Lees dit verhaal.


Met de Camper door Chili en Patagonië II | Nori Smeets

Op avontuur door misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende Terra Incognita op deze aardbol. Reis mee door het zuidelijkste deel van de Nieuwe Wereld.

Lees dit verhaal.


De wonderbaarlijke Brenta Dolomieten | Noes Lautier

De Brenta Dolomieten staan sinds juni 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Terecht, zo blijkt tijdens de Dolomiti di Brenta Trek Expert, want zeven dagen wandelen leveren slechts één minpunt en ontelbare hoogtepunten op. Inspiratie voor trittsichere en schwindelfreie bergwandelaars.

Lees dit verhaal


de Franciscaanse Voetreis | Jos Solberg

Te voet door het arcadische landschap van Toscane en Umbrië. Jos Solberg liep er de Franciscaanse Route. Deze voert je langs alle plaatsen waar Sint Franciscus zijn sporen achterliet. Een prachtige route, ook voor niet-religieuzen..

Lees dit verhaal


Dwars door Spanje, van noord naar zuid … te voet! | Jac Geurts

Socioloog en langeafstandswandelaar Jac Geurts liep zijn allerlaatste route, dwars door zijn geliefde Spanje. Een aangrijpend afscheid van twee passies: dit land en het verre wandelen.

Lees dit verhaal


Bedevaartsoord hoog boven Aosta | Robert Weijdert

Een wandelverhaal over een tocht tussen de allerhoogste Alpentoppen van Italië. Voor bergwandel-expert Robert Weijdert is dit zijn tweede thuis.

Lees dit verhaal


Op avontuur door het verlaten noordwesten van IJsland

Robbin (De Noorderzon) sprak met Frans die samen met vriendin een trektocht van zeven dagen maakte door het ruige Hornstrandir. Niet voor watjes…

Lees (en beluister) dit verhaal


Overwinteren in Patagonië

Met de Camper door Chili en Patagonië I | Henk de Hartog

Henk en Margriet zijn inmiddels zo verslingerd aan dit exotische land dat ze er elke (noordelijke) winter terugkeren.

Lees dit verhaal


Wandelen en fietsen met Karin Klappe

Karin Klappe woont in het noorden van Groningen. Ze houdt ervan te wandelen en te fietsen in de natuur en dat hoeft echt niet spectaculaire natuur te zijn. Ze doet dit samen met Dick, een professioneel vogelkijker. Onderweg maakt ze foto’s en tekeningetjes en eind van de dag worden de indrukken opgeschreven. Dat vormt de basis van deze stukjes.

Gelukkig, we mogen de grens weer over!

Ervaren wandelaar Bert Vonk geeft tips over meerdaagse routes in Duitsland, een van de weinige landen waar je in deze coronazomer nog zonder bezwaar naar toe kunt gaan. Gelukkig zijn de mogelijkheden legio…

Lees dit verhaal


Met Reitsma naar Rome

Droom je over een fietsreis naar Rome? Laat je voorlichten door de onbetwiste autoriteit op dit gebied: Hans Reitsma. Hij ‘onderhoudt’ een mooie, zelf ontworpen route naar de Eeuwige Stad, controleert deze zeer frequent en geeft er alle praktische info bij.

Lees dit verhaal



Fietsend door Thailand

Toen in Nederland de winter begon fietste Bert Sitters gedurende twee maanden een ronde van 2.000 km door de Isaan: het onbekende oosten van Thailand. De tocht voerde hem van Udon Thani, langs de Mekong naar het oosten naar onder andere de tempelstad That Phanon, het nationaal park Pak Theam, de grens met Cambodja en weer naar het noorden via Loei naar Chiang Khan aan de Mekong, waar de yuppen uit Bangkok graag komen om te fietsen.

Leon Receveur
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.