Nieuwe titels

Leon Receveur
Geschreven door Leon Receveur
Leestijd: 10 minuten

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Nieuw en binnen

een selectie van binnengekomen boeken en kaarten

oktober

 1. Jaarboek Sterrenkunde 2020 | Govert Schilling

Jaarboek sterrenkunde: de sterrenhemel voor het grijpen! Inmiddels gerenommeerd jaarboek (sinds 2003), met alle verschijnselen aan de sterrenhemel in 2020. Met sterrenkaarten, zon- en maankalenders en vele schitterende foto’s. De perfecte aanvulling op ‘Handboek sterrenkunde’ van dezelfde auteur. Govert Schilling schrijft over sterrenkunde voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij heeft tientallen boeken over dit onderwerp op zijn naam staan en zijn boeken werden al in veel talen vertaald (Engels, Duits, Italiaans en Chinees). In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

 

2. Migratie | Robin Cohen

Hoe de mensheid zich over de wereld heeft verspreid

Al vanaf het begin van de menselijke geschiedenis, zijn we in beweging. Door het nomadisch bestaan van de eerste volkeren, maar ook door natuurrampen, klimaatverandering, oorlog en hongersnood hebben mensen zich over de hele wereld verspreid. Migratie is dus al zo oud als de weg naar Rome. Waarom vertrekken migranten? Waar gaan ze naartoe, in welke aantallen en om welke redenen? En waarom is het nu zo politiek gevoelig? Al deze vragen worden beantwoord in dit gezaghebbende boek van een van de meest toonaangevende migratiewetenschappers van Groot-Brittannië. Het boek behandelt de lange geschiedenis van migratie en geeft context en kleur aan een van de meest urgente kwesties van onze tijd. De tekst is aangevuld met een reeks levendige kaarten, foto’s en krachtigegrafische afbeeldingen.

 

3. Atlas van het Unesco Werelderfgoed

Een omvangrijk toeristisch-geografisch lexicon

De Atlas van het Unesco Werelderfgoed is een verbluffend cartografisch en encyclopedisch naslagwerk, dat op een ongekende manier de mooiste dingen samenbrengt die de mensheid en de natuur ons hebben nagelaten. De modern ontworpen cartografiepagina’s verlenen de klassieke geografische basiskennis. Het boek fungeert bovendien als reisgids waarin meer dan 19.000 bezienswaardigheden aan bod komen. Met honderden tekstbijdragen is het tegelijk een omvangrijk geografisch-toeristisch lexicon. Tenslotte is het ook een echt inspiratieboek met indrukwekkende fotografie van alle plekken die op de lijst staan van het Unesco Werelderfgoed.

 

4. De Bosatlas van de Duurzaamheid

De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. De atlas laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft. Bijvoorbeeld in de vorm van klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en een tekort aan zoet water. De atlas geeft ook inzicht in de afspraken die er in internationaal verband zijn gemaakt om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de nadruk ligt toch vooral op een vlootschouw van concrete maatregelen die burgers, overheden en bedrijven kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen. De Bosatlas van de duurzaamheid geeft u een actueel overzicht, aantrekkelijk vormgegeven in talloze kaarten, diagrammen en infographics.

 

5. Wegwee | op reis met Ap Dijksterhuis

Dwars door Azië van Tokio naar Tbilisi

‘De tafelmanieren van de Chinezen deden me denken aan mijn zomers in de jaren tachtig, toen ik een bijbaantje had bij een van de boeren in ons dorp. Het was me in Hongkong al opgevallen dat het rauwe geweld waarmee Chinezen op hun eten aanvielen het beste tot zijn recht kwam wanneer ze noedelsoep aten, en in een klein restaurant op het treinstation van Guangzhou bereikte het culinaire inferno een absoluut hoogtepunt. Ik zat naast een groep Chinese boeren die niet alleen noedels aten, maar ook nog eens haast hadden. Ze smakten, slurpten en boerden onophoudelijk terwijl ze elkaar met volle mond luidruchtig aanspoorden om nog sneller te vreten. Het […].’ ‘Dijksterhuis heeft humor en kan zichzelf heerlijk relativeren.’ TROUW

 

6. Japan in 101 vragen | Judith Stalpers

Japan. Economische supermacht en spirituele en culturele inspiratiebron voor velen. Maar hoe goed kennen we dit land en zijn inwoners eigenlijk? Japan roept veel vragen op en geeft zich niet makkelijk bloot. Is er bijvoorbeeld armoede? Mogen vrouwen op de keizerlijke troon? Zijn Japanners milieubewust? Wat gebeurde precies in Fukushima? Hoeveel buitenlanders wonen er in Japan? Wat maakt Cool Japan zo cool en waarom houden Japanners van robots? Japan in 101 vragen laat u uitvoerig kennismaken met dit bijzondere land en gaat verder dan de clichés die we vaak op televisie zien. De auteurs Judith Stalpers en Florian Coulmas hebben meer dan 20 jaar in Japan gewoond en gewerkt. Op toegankelijke wijze bespreken ze de Japanse geschiedenis, politiek, economie en religie, maar ook maatschappij, gezinsleven, sport en de populaire cultuur. Een onmisbaar naslagwerk voor reizigers en vakantiegangers, voor mensen die zakendoen met Japan en alle anderen die nieuwsgierig zijn naar het land van de rijzende zon.

 

september

1.  Buiten Koken | Kathleen Davis & Sandra Elliott

Dé kookbijbel voor outdoor cooking

 

Niets gezelliger dan koken in de buitenlucht: rond het kampvuur, bij de barbecue of met een eenvoudig camperoventje. Buiten koken brengt je meer dan 100 heerlijke gerechten waarvoor je geen volledig uitgeruste keuken nodig hebt! Hartig of zoet? Snel klaar of slow cooking? Te bereiden op houtvuur of in de blokhut? Dit basisboek voor outdoor cooking bundelt de heerlijkste ideeën. Een kampvuurlasagne om met zes van te eten, malse ribbetjes met couscous of heerlijke marshmallowhoorntjes: de kampeerkeuken hoeft niet saai te zijn! Bovendien krijg je tips over hoe je je maaltijden al thuis kunt voorbereiden, voor een efficiënte maaltijd in de openlucht. Geschikt voor thuis, rond het kampvuur, bij de BBQ en in je camperoven.

 

2.  Bijzondere Bomen | Steve Marsh

Een boekkunstwerk met 50 soorten bomen

Bijzondere bomen beschrijft de kenmerken van 50 bomen van over de hele wereld. De prachtige illustraties van bladeren, vruchten en takken vergezellen de tekst. Na het lezen kunnen alle bomen uit hun vorm worden gedrukt en kan het boek worden tentoongesteld als een kunstwerk!

 

3. Wereldbeelden | Raymond Rutting

kunstzinnige fotojournalistiek

Als geen ander weet fotograaf Raymond Rutting het alledaagse tot kunst te verheffen. Hij leeft voor die ene foto, al 35 jaar. Of hij nou voor de Volkskrant nieuwsfoto’s in Nederland maakt of reisverhalen voor National Geographic over bestemmingen als Chili, Malawi en Brazilië: Raymond heeft een zeldzaam oog voor intieme momenten, opmerkelijke situaties en unieke composities.Dit boek bevat de ultieme selectie uit Raymonds werk van de laatste twintig jaar, opgedeeld in zes fotografische thema’s die worden ingeleid door interviews met Sacha de Boer (contrast), Jop Ubbens (diepte), Marieke van Schaik (perspectief), Govert Schilling (ruimte), Gerdi Verbeet (tijd) en Daan Roosegaarde (licht).

 

augustus

 

1.  TG5500 Itinérances et randonnées à travers la Meuse

Meer dan 30 dagen wandelen door de Maasvallei van Bar-le-Duc naar Avioth
 
Het boekje is één uitnodiging om dit landelijke departement te ontdekken, om te stoppen en rond te trekken door deze heuvelachtige regio die gekenmerkt wordt door prachtige oude bossen en culturen, erfgoed en geschiedenis, typische dorpjes en vele oorlogsmonumen uit ‘la Grande Guerre’, de Eerste Wereldoorlog. Velden en prachtige boomgaarden met mirabelles en wijngaarden begeleiden u op uw wandeling. | In het gidsje vindt u routebeschrijvingen, achtergronden, praktische tips en zeer nuttige gedetailleerde topografische wandelkaarten met daarop de route(s). Inclusief uitgebreide overnachtingsinfo, info mbt openbaar vervoer, bevoorrading, etc. Alle gidsen bevatten een door ons toegevoegde uitgebreide Frans-Nederlandse wandelwoordenlijst.

 

2. Epic Bike Rides of the Americas

Bereid je voor op de spannendste lange fietsroutes van Noord- en Zuid-Amerika! Dit kloeke boek voor fietsliefhebbers behandelt 200 van de mooiste en avontuurlijkste routes van het westelijk halfrond, van epische avonturen buiten de gebaande paden tot en met korte stadsritten. Ga fietsen in Baja of in Colombia, mountainbiken in Canada en off-road rijden in Pennsylvania. elke routebeschrijving gaat vergezeld van prachtige foto’s en een kaart en paragraaf met praktische details. Zoals: waar je kunt beginnen en eindigen, hoe je er kunt komen, waar je kunt overnachten en meer. Routes in Canada zijn onder andere: The Cabot Trail (Nova Scotia), Whistler Bike Park (British Columbia), The Whitehorse Trails (Yukon, )Banff to Whitefish (Alberta), Mountainbiken in Moab (Utah), Grote Allegheny Passage, RideGlacier National Park Loop (Montana), de overdekte bruggen van Vermont. Routes in Midden-Amerika en het Caribisch gebied, de Baja Divide (Mexico) Oaxaca (Mexico) naar Zipolite (Mexico), Cuba’s Southern Rollercoaster. Routes in Zuid-Amerika omvatten: de Trans Ecuador Mountainbike Route, Mendoza Wine Ride (Argentinië), de Lagunas Route (Bolivia) naar het puntje van Patagonië (Argentinië), en de Peru Divide.

 

3. The Little(r) Museums of Paris

An illustrated guide to the city’s hidden gems

A visit to Paris can often seen like a highlight reel — the Louvre, the Musee d’Orsay, the Eiffel Tower. But Paris isn’t only about the big attractions; in fact, some might say it’s the off-beat destinations that hold the greatest treasures. The Little(r) Museums of Paris takes a whimsical journey through these smaller destinations, from the fantastical to the bizarre, offering both a guide to the city and inspiration for armchair travelers.Rather than traveling by neighborhood, this charming guide explores the different types of institutions nestled within Paris, from time capsules like the Musee Nissim de Camondo to explorations of the world beyond the city limits, including the Institute of the Arab World. Readers will peek behind the curtains of artists’ apartments and into the microscopes of collections of scientific oddities. Each entry opens up a new world of adventure, with a description of the museum’s collection, as well as a short history, watercolor illustrations, and a miniature map. For residents and visitors alike, the captivating illustrations and deeply-researched yet approachable writing will encourage greater appreciation of the cultural diversity, history, and colorful characters that give Paris that je ne sai quois.

Recensie door Robert Weijdert

Prachtig boek over angst in de bergen

Een paar keer heb ik gezien hoe mensen in de bergen in paniek raakten. Dat gebeurde telkens boven de boomgrens, als de laatste verbinding met de bewoonde wereld was doorgesneden en het pad in het troosteloze landschap tussen rotsen en mistflarden verdween.

Ik moest hieraan denken bij de fascinerende roman De grote angst in de bergen van Charles-Ferdinand Ramuz (1878 – 1947). Het boek verscheen in zijn definitieve vorm in 1941. Ramuz is in Nederland vrijwel onbekend, maar heeft in Zwitserland en Frankrijk een grote naam. Zijn afbeelding staat bijvoorbeeld op een 200 Sfr-biljet. Lange tijd was hij controversieel door zijn eigenzinnig gestileerde boerenspreektaal, waar Franse academici niets van moesten hebben. Ze zetten hem weg als schrijver van streekromans, wat hij niet is.

De grote angst speelt in een bergdorp in de Zwitserse Alpen waar zich twintig jaar eerder raadselachtige gebeurtenissen op de hoogste alm hebben afgespeeld; slechts één man overleefde de ramp. Al die tijd is de plek onbewoond gebleven tot de nieuwe generatie het tijd vindt, tegen de waarschuwingen van de ouderen in, om hem weer in gebruik te nemen. Zes mannen vertrekken met 70 koeien, uitgezwaaid door de dorpsbevolking.

Vanaf de eerste regels weet je dat de rampspoed zich opnieuw zal voltrekken. De beschrijving van de daaropvolgende gebeurtenissen, die doen denken aan de Bijbelse plagen uit Egypte,  is bloedstollend.

Wat mij vooral is bijgebleven is de stilistische kracht van de auteur. Ramuz gebruikt herhalingen, wisseling van tijden en een perspectief dat verschuift van de hoofdpersonen via de visie van de dorpsbevolking naar een alleswetende verteller, die vanaf afstand het gekrioel gadeslaat en allang weet wat er gaat gebeuren. Die stilistische grilligheid weerspiegelt de angstaanjagende kanten van het hooggebergte en de onwetendheid van de mensen. Zij moeten niet denken dat ze alles met de natuur kunnen uithalen, wil Ramuz zeggen, de bergen dulden op sommige plekken geen indringers. Daarmee zijn we terug bij onze tijd: die parallel maakt deze schitterende roman dubbel de moeite waard. | Recensie van Robert Weijdert.

Robert Weijdert woont in Eemnes als leraar en uitgever van boeken over de bergsport. Als alpinist heeft hij een lange staat van dienst met deelname aan twee Himalaya-expedities en de beklimming van meer dan 60 vierduizenders in de Alpen. Hij heeft een groot aantal publicaties over het bergbeklimmen op zijn naam staan. Veel routegidsen, maar daarnaast ook literair werk, zoals het boek Valpelline – zomer in de bergen.

Leon Receveur
Leon Receveur
Leon Receveur is eigenaar van De Noorderzon. Gedurende meer dan dertig jaar heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als reisboekhandelaar.