Fietsend door Thailand met Bert Sitters

Geschreven door Bert Sitters
Leestijd: 3 minuten

Wereldfietser Bert Sitters gaat buiten de gebaande paden

Afgelopen november en december fietste ik een ronde van 2.000 km door de Isaan: het onbekende oosten van Thailand. De tocht voerde mij van Udon Thani, langs de Mekong naar het oosten naar onder andere de tempelstad That Phanon, het nationaal park Pak Theam, de grens met Cambodja en weer naar het noorden via Loei naar Chiang Khan aan de Mekong, waar de yuppen uit Bangkok graag komen om te fietsen.

Uitnodiging om mee te eten
uitgenodigd om aan te schuiven

Het échte Thailand

Thailand staat bekend om de toeristische hotspots, maar er is veel meer te beleven dan dat vermaak. Vooral op de fiets beleef je het échte Thailand. Je komt door streken en dorpen waar gemotoriseerde reizigers aan voorbij gaan.
Landarbeiders aan het werk in de rijstvelden wuiven enthousiast. Mensen in de dorpen spreken je aan. Behalve rijst telen de boeren ook cassave, rubber en metershoog suikerriet. Er is zo weinig verkeer dat de rijst op het asfalt ligt te drogen. Pas op voor moeder kip die met een lange rij kroost ineens de weg over steekt. Bij een stalletje eet je een smakelijke noedelsoep, die vers bereid wordt waar je bij staat.

acht stalletjes in Chiang Kahn

In Thailand geldt een fiets vaak nog als een vervoermiddel voor de armen. Wat doet een in hun ogen rijke westerling op de fiets? Dit was een ervaring in Waeng Noi. Een man vroeg mij: “Waar ga je naar toe? “Waeng Yai” was mijn reactie. “Op de fiets? Dat is veel te ver. ik breng je met mijn pick up.” “Hoe ver is Waeng Yai?” “Vijftien kilometer.” “Geen enkel probleem om te fietsen.” In Waeng Yai stond de man van de pick up mij te wachten: “You are strong Man.”

Over smalle en rustige weggetjes

Mijn route ging vooral over smalle en rustige boerenweggetjes. Ik kwam er een paar klimmetjes tegen, maar het overgote deel is vrij eenvoudig te fietsen.
Je hoeft in Thailand de tempels niet op te zoeken, want ze komen vanzelf wel op je af. Sommige tempels zijn wel heel bijzonder, zoals de tempel van Kuhn Han,die geheel is opgebouwd uit gerecyclede bierflessen.
Overal was wel een prima onderkomen voor een overnachting te vinden. De helft van mijn accommodaties had zelfs een zwembad: erg aangenaam na een dagje fietsen. Fietsen als een god in Thailand.
Een Lonely Planet is handig voor de grotere plaatsen en de Reise Know How is de beste overzichtkaart: ook voor niet-fietsers in Thailand.

Bert Sitters
Bert Sitters fietste in meer dan 80 landen, schreef diverse gidsen en publiceerde tal van artikelen over zijn reizen. Hij is mede-oprichter van de vereniging De Wereldfietser.