Met de Camper door Chili en Patagonië (I)

Geschreven door Henk de Hartog
Leestijd: 3 minuten

Mijn eerste reis naar Chili

In 2012 was mijn eerste reis naar Chili een land in Zuid Amerika dat zich globaal uitstrekt over een afstand die overeenkomt met die van de Noordkaap tot aan Gibraltar, dat wil zeggen ruim 4000 km. Santiago de Chile, de hoofdstad, is het middelpunt tussen uiterst noord en uiterst zuid en de enige stad waar je vanuit Europa met bijv. de KLM via Amsterdam rechtstreeks naar toe kunt vliegen.

Met vliegtuig, huurauto, taxi’s en bussen zijn we toen naar en door het noorden van Chili en Peru gereisd. Het overweldigend landschap met de ruige kust langs de Pacific aan de ene kant en het hoge Andes gebergte met besneeuwde toppen tot boven de 6000 meter aan de andere kant van de Pan American highway maakte het meeste indruk.

Er zijn niet veel steden maar enkele plaatsen die we toen bezocht hebben zijn Iquique en Arica langs de kust en Calama en San Pedro de Atacama. Met name deze laatste plaats, een soort oase in een woestijn met zoutmeren, flamingo’s, cactussen en mijnbouw, is bekend bij toeristen die dit deel van Chili bezoeken. Humberstone, een verlaten salpeter mijn en nu een museum met Unesco bescherming, is indrukwekkend industrieel erfgoed.

Overwinteren in Patagonië

Het noordelijk deel van Chili is met name in de Europese zomer periode goed te bereizen. Voor deze reis hebben we via Reisboekhandel de Noorderzon veel gehad aan de Chile overzichtskaart van uitgever Reise-Know-How en een gids uit de Trotter-reeks (helaas nu uitverkocht).

Vanwege het unieke landschap en het nog niet overlopen zijn door toeristen hebben we besloten ‘s winters vaker naar Chili te gaan en dan naar het zuiden: Patagonië. Omdat het land relatief dun bevolkt is en toerisme nog in opkomst is hebben we in 2017 besloten voor 6 weken een camper te huren in Santiago de Chile. De camper huurde we bij Holiday Rent, een van de weinige camperverhuurders met vooral klanten uit Europa (www.holidayrent.cl). Met een kleine pick up camper (Nissan Andina) zijn we toen naar het zuiden gereden met als eerste stop het meer van Villarica, waar we met gids de gelijknamige vulkaan (2840m) hebben beklommen.

Dit deel van Chili wordt snel toenemend toeristisch en ook door Chilenen zelf bezocht, waarbij vooral Pucon zich ontwikkeld als toeristisch centrum. In dit deel van Chili kun je nationale parken bezoeken zoals Malalcahuello en Conguillio waar je met de camper prachtige plekken vindt als uitvalsbasis voor wandeltochten in de oude bossen. Je hebt er steeds schitterend uitzicht op soms nog actieve rokende vulkanen. In de Rother wandelgids staan een aantal wandelingen goed beschreven en vaak hebben de parken een bezoekerscentrum van de CONAF (www. Conaf.cl) het Chileense Staatsbosbeheer waar ook wandel informatie verkregen kan worden.


Aanbevolen kaarten, gidsen en literatuur:

GIDSEN

KAARTEN

TIP: lees ook het verhaal van Nori Smeets Met de Camper door Chili en Patagonië (II)

Henk de Hartog
Henk de Hartog , pensionado Arnhem, wandelaar, camperaar, Europafietser. Vrijwilliger bij De Noorderzon v/h Stap voor Stap. Bestuurder DRU Industriepark Ulft.