Met Reitsma op weg | 2180 fietskilometers naar Rome!

Hans Reitsma
Geschreven door Hans Reitsma
Leestijd: 3 minuten

Geweldige ervaring voor ambitieuze fietsavonturiers

In drie afzonderlijke routegidsen beschrijf ik een afwisselende toeristische fietsroute van ca. 2180 km van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. De route maakt zo veel mogelijk gebruik van stille, intieme weggetjes en vrijliggende fietspaden, zodat men ongestoord kan genieten van mooie natuur, boeiende landschappen en schilderachtige steden en stadjes.

Deel 1: tot onderaan de Alpen

Deel 1 van deze route voert van de Hollandse polders en rivierenlandschappen via de Rijn en de Neckar met hun romantische burchten, het idyllische Kochertal en het vriendelijke heuvelland van Zuid-Duitsland naar Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Langs de route liggen talrijke mooie oude plaatsen, zoals bijvoorbeeld Koblenz, Boppard, Heidelberg, Ellwangen en Augsburg.

de eerste kilometers…

Dit eerste deel is het meest geschikt voor beginnende fietsers en fietsers met jonge kinderen, want vrijwel het hele parcours van deel 1 is zeer autoluw en er hoeft maar weinig geklommen te worden.

Deel 2: de Alpen over, naar Verona of Venetië

Deel 2 gaat vanaf Garmisch-Partenkirchen over de imposante Alpen en de Povlakte naar Ferrara, een prachtige tocht langs onstuimige rivieren en ongenaakbare bergwanden, maar ook langs bloemrijke weilanden, leuke dorpjes en oude kastelen. Het parcours is zo licht mogelijk gehouden. In de Alpen moet men weliswaar twee bergpassen over, maar die zijn vergeleken met de meeste Alpenpassen erg laag (1247 resp. 1515 m) en er is hulp van trein of bus mogelijk. De rest van het Alpentraject loopt grotendeels over fietspaden langs rivieren.

vrij abrupt doemen de Alpen op

In Trento kan de fietser kiezen tussen de hoofdroute via Verona of de 76 km langere route over Venetië. Beide routes komen voor Ferrara weer bij elkaar en bieden naast natuur ook veel stedeschoon: in de hoofdroute Verona en het nog helemaal ommuurde stadje Montagnana en in de andere route Venetië en de Venetiaanse villa’s. In de hoofdroute kan eventueel fietsend of per boot het Gardameer in de route opgenomen worden.

Deel 3: het hart van Italië

Deel 3 biedt de keus uit drie routes tussen Ferrara en Rome. Alle drie voeren ze vanuit de Povlakte over de mooie groene Apennijnen en door het oogstrelende heuvelland van Centraal Italië naar de Eeuwige Stad, maar de ene route is een stuk zwaarder dan de andere.

Een gelukkig weerzien met de bergen na de Povlakte

De hoofdroute, via Ravenna met zijn vroeg-christelijke mozaïeken en Assisi, de stad van Franciscus, is de kortste en lichtste mogelijkheid. De Toscane-route, via Florence en Siena en het grote kratermeer van Bolsena, is zonder twijfel de mooiste, maar al die prachtige uitzichten betekenen wel twee keer zoveel hoogteverschil. De derde route verbindt Florence met Assisi en houdt qua schoonheid en zwaarte het midden tussen de beide andere routes. 

Gebruiksvriendelijke routegidsen

Reitsma’s Route naar Rome is makkelijk te volgen dankzij de mooie, overzichtelijke kaartjes en de heldere, nauwkeurige navigatietekst in beide richtingen. Bovendien wordt de route op www.reitsmaroutes.nl geheel door GPS ondersteund. Per etappe vindt u verder kernachtig beschreven bezienswaardigheden, aardige achtergrondinformatie, hoogteprofielen en een uitgebreide lijst campings, hostels, bed & breakfasts en hotels in verschillende prijsklassen.

Gehaald!

Hans Reitsma
Hans Reitsma