Wandelen in IJsland: 7-daagse tocht door natuurreservaat Hornstrandir

Wandelen in IJsland kamperen
Avatar
Geschreven door robbin.kleinpenning
Leestijd: 5 minuten

Frans heeft 7 dagen met zijn vriendin (beide 35 jaar) rondgetrokken door Hornstrandir Nature Reserve in IJsland, in juli 2020, en deelt zijn tips en ervaringen met ons.

Wanneer je liever leest kun je hieronder een korte samenvatting lezen van het gesprek met Frans. Voor een beter beeld en meer details raad ik je aan om het volledige gesprek met Frans te beluisteren – erg inspirerend! Het duurt in totaal 25 minuten. Veel plezier met luisteren en/of lezen!

Waar ben je precies geweest?

Via Reykjavik (de hoofdstad van IJsland) zijn ze naar Isafjordur (Ísafjörður – ijsfjord in het IJslands) gevlogen en daar op een boot naar het Hornstrandir Nature Reserve gevaren.

Daar zijn ze afgezet in Hesteyri. Hesteyri is een gehucht in het natuurreservaat Hornstrandir, in het noorden van de regio Vestfirðir, IJsland.

Ze hebben zeven dagen gelopen langs min of meer alle hoogtepunten van het reservaat. Ze hadden hun uitrusting zo samengesteld dat ze zeven dagen lang zelfstandig konden overnachten. Eén avond hebben ze gebruik gemaakt van de faciliteiten bij het Latravik lighthouse, maar daarnaast alles op eigen houtje.

Uitrusting wandelen vakantie IJsland

Reisduur

De reis duurde in totaal tien dagen, waarvan zeven actieve wandeldagen en de overige drie reisdagen.

Hoe zien de dagen er uit?

De meeste dagen waren ze zes tot elf uur aan het wandelen op een zeer pittig terrein. De langste afstand die ze hebben afgelegd op een dag was ongeveer 22 kilometer.

22 kilometer wandelen op IJSland

Het weer in het gebied kan ineens omslaan. Ze hebben hele mooie dagen gehad, maar ook erg slechte dagen met veel kou, wind en regen, met als gevolg dat ze een dag lang moesten schuilen.

Regen Hornstrandir IJSland wandelen

De zwaarte van de wandeltocht

Het advies van Frans is dat je niet moet beginnen aan deze tocht wanneer je geen ervaring hebt met lange trektochten waarbij je volledig op jezelf bent aangewezen. Er zijn andere lichtere trektochten waarmee je dan beter eerst kunt beginnen om een beter idee te krijgen wat zoiets inhoudt. Kortom, volgens Frans is deze tocht een reis voor de gevorderdere wandelaar.

Zelf georganiseerd of georganiseerde reis

Ze hebben de reis zelf georganiseerd en volgens Frans verliep dit erg soepel. Ze zijn naar Reykjavik gevlogen en vervolgens vanaf daar verder gevlogen naar Isafjordur. Eenmaal aangekomen zijn ze met de boot verder gegaan naar het natuurreserveraat Hornstrandir. Tijdens de boeking van de boot dienden ze ook direct een retourticket hiervan te boeken wegens veiligheidsoverwegingen. Je dient je dus te melden bij retour op een afgesproken plek, tijd en plaatst. Wanneer je hier niet bent gaan ze je zoeken.

Welke bronnen heb je vooraf geraadpleegd?

  • Frans geeft aan dat hij de kaart van het gebied goed heeft bekeken alvorens ze het betraden, zodat ze goed wisten wat ze mochten verwachten van de kwaliteit van het landschap en de wandelpaden.
  • Neem een getijdenkalender mee, zodat je weet welke rivieren doorwaadbaar zijn en welke niet.
  • Frans heeft veel gehad aan de blogs (blog 1, blog 2)op diverse websites waarin mensen hun ervaringen delen.

Is het gevaarlijk?

Het zicht kan zeer slecht zijn en de paden nat. Zeker met harde regen is er een vergrote kans dat je valt.

Zware tocht wandelen IJSland hornstrandir

Op sommige gedeeltes van de route dien je via touwen verder te gaan. Deze touwen zijn al aanwezig en hier heb je geen speciale klimuitrusting voor nodig. Wel dien je je zelf omhoog te trekken middels de touwen en daar moet je toch wel behoorlijk sterk voor zijn, aangezien je ook nog een rugtas hebt van ongeveer twintig kilo. Indien het je niet lukt om je omhoog te trekken kun je niet verder en is omdraaien de enige optie.

Frans vertelt dat wanneer je goed voorbereid bent, conditioneel en je materiaal, dat het heel erg goed te doen is.

Waar overnachten?

De meeste dagen hebben ze overnacht in een tent die ze zelf bij zich hadden op een eigen gekozen plek, oftewel wildcampen.

Overnachten tijdens wandeling IJsland hornstrandir

Tips voor de wandeltocht

  • Voor diegene die deze wandeltocht in IJsland ook willen maken raadt Frans aan om rekening te houden met het feit dat je op een bepaalde dag en tijd terug moet zijn. Houd dus rekening met vertragingen en zorg dat je in je route een mogelijkheid hebt om een gedeelte af te snijden wanneer je denkt het niet te halen.
  • De temperatuur in juli licht tussen de 3 en 8 graden Celsius en op sommige momenten was het ontzettend koud. Vooral wanneer het ook nog eens flink waait en regent. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereid op de kou.
  • Weet dat wanneer je een rivier oversteekt er geen brug aanwezig is. Je trekt je broek uit en vervolgens dien je door de rivier te lopen die, volgens Frans, extreem koud is!
  • Zorg dat je weet wat je moet doen bij extreme situaties, zoals steenslag, uitglijden, vallen en onderkoeling.
  • Goede communicatie met de buitenwereld is belangrijk. Frans gebruikte inReach satelliettechnologie van Garmin, waarmee ze een SOS signaal kunnen afgeven in het geval van nood.

Kosten

Ze waren per persoon om en nabij €1.000 tot €1.500 kwijt voor de reis, exclusief alle materialen en het eten en drinken.

Deel jouw vakantie ervaring

Wil jij net als Frans jouw vakantie ervaring met ons delen? Stuur een e-mail naar robbin@denoorderzon.nl.

Dit kan een wandel– of fietsvakantie in Nederland zijn of een andere plek in Europa. Het mag ook een reis zijn buiten Europa. Het maakt niet uit of het een kleine of grote reis is. Het mag een reis zijn die erg is tegengevallen of juist ontzettend mooi was.

Relevante producten uit onze winkel

Avatar
robbin.kleinpenning