Zuid-Europa / Middellandse Zee

Reisgids voor Portugal

Op deze pagina vind je de reisgidsen over Portugal, het mooie diverse land in Zuidwest-Europa. Portugal is een prachtig land met een uitgebreide geschiedenis, een schitterend en rustiek landschap en bijzondere steden. Dat alles samen met een zalig mediterraan klimaat maakt een bezoek aan Portugal zeer genoeglijk. In het noorderzon van ’t land vindt men een mooi bergachtig en groen landschap. Zuidwaarts wordt het landschap wat alsmaar droger. De belangrijkste steden van Portugal vind je langs de kust: Porto en Lissabon. Het zuiden van Portugal, de Algarve, is een van Europa’s  beste zonbestemmingen. Ontdek Portugal nu met reisgidsen van de Noorderzon!

Resultaat 1–24 van de 79 resultaten wordt getoond

Het noorden van Portugal

Heb jij wel eens heerlijke Portugese wijntjes gedronken? Grote kans dat zie hier vandaag komen. Het noorden van Portugal heeft veel weg van het Spaanse  Galicië qua landschap en klimaat. Ofwel: het is er relatief vochtig. Dit in combinatie met een aangename temperatuur maakt een perfecte combi voor wijngaarden, die je er dan ook in overvloed aantreft.

Langs de grenzen met Spanje liggen veel natuurparken, vrijwel allemaal bergachtig. Neem bijvoorbeeld het nationale natuurpark Montesinho. Dit ideale wandelgebied bestaat uit glooiende bergen van zo’n 1400 meter hoog. De dalen zijn meer bebost dan de bergtoppen waar heideachtige planten groeien. Ook vindt er behalve wijnbouw veel andere landbouw plaats. Desondanks wonen er maar weinig mensen in deze regio en is het een van de zeldzame plekken met een stabiele populatie Iberische wolven.

De belangrijkste plaats van noordelijk Portugal is de stad Porto. Hierboven hadden we het al over Portugese wijnen. Porto is uiteraard de enige plaats waar officiële Portwijn vandaag mag komen. Deze wijn is een van Portugals belangrijkste exportproducten.

De plek waar nu de stad Porto ligt wordt al sinds de Bronstijd bewoond, en werd tijdens de Romeinse tijd Cale genoemd. Vandaag de dag is Porto een mooie historische stad, gevuld met heuvels, prachtige bruggen over de rivier de Douro. De meeste gebouwen hebben oranje daken die je doen denken aan het Toscaanse Florence. 

Zuidelijk Portugal

Voor een totaal ander aanblik van Portugal kan je bijvoorbeeld naar het natuurpark Vale do Guadiana vertrekken, ter hoogte van Sevilla in Spanje. Vale do Guadiana is vernoemd naar de rivier die erdoorheen stroomt: de Guadiana. Deze rivier die ontspringt in Centraal-Spanje voert dwars door zuidelijk Portugal naar de Atlantische oceaan. Op de grens tussen Spanje en Portugal ligt in deze rivier het grootste stuwmeer van Europa.

In het natuurpark vindt men verdord, open landschap. Mooie rotsformaties worden afgewisseld met hier en daar een boom, kletterende riviertjes. Echter de belangrijkste aantrekkingskracht van dit gebied zijn de vogels. Het open landschap biedt veel ruimte voor grote roofvogels zoals steenarenden en vale gieren.

De Portugese hoofdstad Lissabon ligt aan de monding van de rivier de Taag, die een grote baai heeft gecreëerd bij de Portugese hoofdstad. Over deze baai ligt de bekende grote brug de ‘Ponte 25 de Abril’ die wel doet denken aan de Golden Gate brug in San Francisco. De stad is meer dan 3000 jaar geleden gesticht door de Griekse held Odysseus, waarna het een Romeinse vestiging werd. Hedendaags is Lissabon ook bekend om de traditionele fadomuziek die nog regelmatig wordt gespeeld een restaurants in de stad.

Top reisgidsen over Portugal

Wat de beste reisgidsen over Portugal zijn, hangt er vanaf wat jij gaat doen! Ga jij exclusief naar Porto of Lissabon? Of ga je wel buiten de steden, maar blijf je in de buurt? Of ga jij juist de natuur opzoeken? Voor al jouw voorkeuren heeft de Noorderzon de juiste reisgids in haar assortiment.

Een voorproefje:

Voor wie graag een overzicht wil krijgen van het beste wat Portugal te bieden heeft raden we de gids ‘The Best of Portugal’ van Lonely planet aan. Een beknopte reisgids die je alles leert over de toppunten van Portugal. Voor een uitgebreidere gids raden we de Capitool gids over Portugal aan voor mensen die zich meer willen inlezen. Uiteraard heeft de Noorderzon ook de Lonely Planet van Portugal in het assortiment!

Wie zelf door Portugal wilt gaan per auto verzekert zichzelf van de juiste route met het wegenboekje van Michelin, waar alle bestemmingen van Portugal in staan. 

Blogs over Portugal
Blogs over Reisgidsen