Zuid-Oost Azië

Reisgids voor Indonesië

Op deze pagina vind je de reisgidsen over Bali, Java en Lombok. Wanneer mensen aan Indonesië denken gaat de gedachtegang al snel naar het populairste eiland: Bali. Dit paradijsje op aarde is een samenvoeging van Lombok en Java samen: een leuke stad, Denpasar, prachtige natuur en perfecte duikmogelijkheden. Java is zeer dichtbevolkt, met name aan de noordelijke kant. Verder naar het zuiden kent ook Java veel ruwe natuur zoals de vele vulkanen. Lombok is een minder bezocht eiland waar de natuur meer ruimte kent en steden minder. Alle eilanden zijn meer dan een bezoek waard. Dat doe je uiteraard met reisgidsen van de Noorderzon! Met een reisgids op zak haal je het meeste uit jouw vakantie naar Bali.

Resultaat 1–24 van de 45 resultaten wordt getoond

Het Balinese en Javaanse landschap

Langs de gehele zuidkust van Indonesië ligt een riem van vulkanen, en daar zijn Bali, Java en Lombok geen uitzondering op. Bali is gevormd door slechts drie vulkanen, maar op Java vindt men er wel 38, dan wel slapend of actief. Twee actieve vulkanen op Java behoren tot de gevaarlijkste van de wereld. Deze halen af en toe het nieuws als ze op uitbarsten staan.

Het landschap is dus zeer bergachtig. Echter dankzij de vulkanische grond en het tropische klimaat is de grond er zeer vruchtbaar. Op en tussen de bergen op Java heeft de natuur veel ruimte op plekken die lastig te bebouwen zijn. Bergruggen zijn vrijwel altijd dicht bedekt met regenwoud. Op Java geldt dat met name voor de zuidkant van het eiland, op Bali en Lombok vindt men de meeste natuur in het noorden van de eilanden. De zuidelijke helft van deze twee laatste eilanden wordt voornamelijk gebruikt voor landbouw. Een bezoek aan deze velden is echter ook zeer de moeite waard: landbouw in een tropisch klimaat gaat er nogal anders aan toe dan in Nederland. Daarnaast kan je hier meer leren over het cultuurlandschap op het platteland van deze indrukwekkende eilanden.

Sommige van de vulkanen zijn zeer actief en kunnen zelfs op korte termijn kunnen uitbarsten. Daarentegen zijn deze uitbarstingen goed te voorspellen. Als er dus geen waarschuwingen zijn, kun je dus veilig genieten van de prachtige natuur die deze eilanden te bieden hebben! Ga op stap met wandelkaarten of gidsen en zoek jouw mooiste route uit. De plek naar het startpunt vind je uiteraard met een landkaart. Maak ook zeker gebruik van GPS.

Cultuur op Java en Bali

 De grote steden van Java liggen voornamelijk aan de noordzijde van het eiland. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt aan het uiterste westen van Java. Groot-Jakarta telt meer dan 30 miljoen inwoners. Andere steden van Java zijn niet van dergelijke omvang, maar nog steeds groot. Feitelijk is de hele noordkust van Java bewoond.

Op Java en Bali vindt men prachtige overblijfselen uit de oudheid zoals Hindoestaanse en Boeddhistische tempels, ook al is Indonesië nu grotendeels een Islamitisch land. Zo is de Boeddhistische tempel Borobudur de meest bezochte trekpleister van heel Indonesië, en met reden! Deze prachtige gigantische tempel staat in centraal-Java, en is van grote culturele waarde.

Jakarta heette meer dan 300 jaar Batavia, en dat kun je in grote delen van de stad terugzien. Oude Nederlandse gebouwen zoals het stadhuis hebben een nieuwe bestemming gekregen, meestal als museum. Extra interessant om te bezoeken dus als Nederlander, want hier ligt behalve Indonesische, ook een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis.

Top reisgidsen over Bali en Java

Wat de beste reisgidsen over Java en Bali zijn, hangt er vanaf wat jij gaat doen! Ga jij exclusief naar Jakarta of andere steden op Java? Of ga je wel buiten Jakarta, maar blijf je in de buurt? Of ga jij juist de natuur opzoeken? Voor al jouw voorkeuren heeft de Noorderzon de juiste reisgids in haar assortiment.

Een voorproefje:

Voor wie graag een beknopte gids van Jakarta wilt hebben, raden we de Pocket Guide to Jakarta van Lonely Planet aan. Een eenvoudige reisgids die je alles leert over het beste wat Jakarta te bieden heeft. 

Wie het paradijselijke Bali en/of Lombok gaat bezoeken neemt de Capitool gids van Bali en Lombok mee; een uitgebreide gids bomvol met alle informatie die je wilt weten, waaronder ook prachtige info over het openbaar vervoer en landkaarten.

Voor mensen die graag meer te weten willen komen over het verhaal achter de bezienswaardigheden en andere bijzondere plekken raden we de Insight Guide over Bali en Lombok aan. Insight Guides geven, zoals de naam al zegt, diepere inzichten in wat Bali en Lombok te bieden hebben. Deze zeer complete gids staat bomvol met schitterende fotografie. Niet alleen van de topbestemmingen, maar ook van reisdoelen die je wellicht nog niet voor ogen had. De gids schetst een beeld van de geschiedenis van verschillende plekken in ’t land, maar ook hoe het er vandaag de dag aan toe gaat. Daarnaast biedt de gids veel praktische informatie wat betreft het OV, hotels, kaarten en dergelijke.

Daarnaast heeft de Noorderzon uiteraard de Lonely Planet van Bali & Lombok en Lombok in het assortiment!

Blogs over Reisgidsen