Zuid-Oost Azië

Landkaart voor Indonesië

Op deze pagina vind je de landkaarten van Bali, Java en Lombok. Je zou kunnen stellen dat Bali, voor toeristen het populairste eiland van de drie, een combinatie is van Lombok en Java samen. Hoewel Java meer dan tien keer zo groot is als de andere eilanden, en is grotendeels bebouwd; op een stuk land van drie keer Nederland wonen wel 150 miljoen mensen. Op Lombok is meer ruimte voor de natuur, en heeft minder permanente inwoners dan Bali. Bali heeft de perfecte combi van natuur, strand en cultuur binnen een klein eiland. Ontdek de zuidelijke Indonesische eilanden met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 13 resultaten

Landkaarten van het Balinese en Javaanse landschap

Langs de gehele zuidkust van Indonesië ligt een riem van vulkanen, en daar zijn Bali, Java en Lombok geen uitzondering op. Bali is gevormd door slechts drie vulkanen, maar op Java vindt men er wel 38, dan wel slapend of actief. Twee actieve vulkanen op Java behoren tot de gevaarlijkste van de wereld.

Het landschap is dus zeer bergachtig – maar door de extreem vruchtbare grond en de diepe dalen heeft de natuur veel ruimte op plekken die lastig te bebouwen zijn. Bergruggen zijn vrijwel altijd dicht bedekt met regenwoud. Op Java geldt dat met name voor de zuidkant van het eiland, op Bali en Lombok vindt men de meeste natuur in het noorden van de eilanden. 

Hoewel sommige vulkanen zeer actief zijn en zelfs op korte termijn kunnen uitbarsten, zijn deze uitbarstingen goed te voorspellen. Als er dus geen waarschuwingen zijn, kun je dus veilig genieten van de prachtige natuur die deze eilanden te bieden hebben! Ga op stap met wandelkaarten of gidsen en zoek jouw mooiste route uit. De plek naar het startpunt vind je uiteraard met een landkaart. Maak ook zeker gebruik van GPS.

Cultuur op Java en Bali

De grote steden van Java liggen voornamelijk aan de noordzijde van het eiland. De hoofdstad van Indonesië, Jakarta, ligt aan het uiterste westen van Java. Groot-Jakarta telt meer dan 30 miljoen inwoners. Andere steden van Java zijn niet van dergelijke omvang, maar nog steeds groot. Feitelijk is de hele noordkust van Java bewoond.

Op Java en Bali vindt men prachtige overblijfselen uit de oudheid zoals Hindoestaanse en Boeddhistische tempels, ook al is Indonesië nu grotendeels een Islamitisch land. Zo is de Boeddhistische tempel Borobudur de meest bezochte trekpleister van heel Indonesië, en met reden! Deze prachtige gigantische tempel staat in centraal-Java, en is van grote culturele waarde.

Jakarta heette meer dan 300 jaar Batavia, en dat kun je in grote delen van de stad terugzien. Oude Nederlandse gebouwen zoals het stadhuis hebben een nieuwe bestemming gekregen, meestal als museum. Extra interessant om te bezoeken dus als Nederlander, want hier ligt behalve Indonesische, ook een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis.

Hoe kies je de juiste landkaart voor Java of Bali?

Dat hangt er vanaf wat je wil gaan doen! Ben jij een actieve vakantieganger die graag de natuur in wilt? Of ga jij juist de culturele hoogstandjes af? Wie wilt reizen binnen een eiland het beste af is om een auto te huren als je zelfstandig het eiland wilt verkennen. Autorijden binnen de drukke steden op Java is echter een ervaring op zich en valt niet aan te raden voor de onervaren bestuurder. Daarnaast kan je met je huurauto het eiland waar je op hebt gehuurd níét af! Vliegen van eiland naar eiland is daarnaast ook goedkoper.

Eenmaal buiten de steden pak je je kaart en navigatie er bij, en vervolg je je route. Java is een groot eiland van wel 1000 kilometer breed, dus een kaart met een grote schaal is geen overbodigheid voor grote afstanden. Denk aan 1:500.000 of groter. Voor kleinere afstanden raden we een landkaart met een schaal van 1:250.000 aan. Als je lokale wandelkaarten gaat kopen, zorg dat wel dat ze zo recentelijk mogelijk zijn uitgegeven. Door regen en modderstromen kunnen paden langs de bergen snel veranderen, zeker als er weinig begroeiing is!

Met de juiste kaarten, gidsen en voorbereiding haal jij het meeste uit jouw vakantie naar Indonesië!

Blogs over Landkaarten en wegenkaarten