Griekenland

Landkaart voor Kreta

Op deze pagina vind je de landkaarten van Kreta. Kreta is slechts zo’n 250 kilometer van west naar oost, en wordt al millennia lang bewoond. Het eiland is door de geschiedenis heen talloze keren veroverd en weer heroverd. Een bezoek aan Kreta is een bezoek terug in de tijd: door al het geweld staan er overblijfselen van menig kasteel en fort over het eiland verspreid; elke nederzetting heeft of had zijn eigen fortificatie. Uiteraard hadden de Romeinen ook een grote presentie op Kreta: Romeinse amfitheaters, tempels en paleizen behoren tot de beste attracties van het eiland! Kreta ontdek je nu met landkaarten van de Noorderzon!

Toont alle 3 resultaten

Landkaarten van het Kretenzische landschap

Kreta is ontstaan door het tegen elkaar schuiven van de Afrikaanse en de Euraziatische  plaat, waardoor het eiland dan ook erg bergachtig is. Kreta kent drie stuks kleine gebergtes, waarvan de Witte Bergen in het westen het hoogst zijn met ruin 2450 meter. Net zoals de Spaanse Sierra Nevada, refereert deze naam aan de sneeuw die ’s winters bovenop deze bergen valt. Verder is er op Kreta amper een vlak stuk terug te vinden, dus wie gaat autorijden moet zich voorbereiden op veel bergweggetjes!

Kreta heeft een uitgesproken mediterraan klimaat, met milde winters en hete zomers. Het vochtige voorjaar in combinatie met aangename temperaturen zorgt voor een explosie aan platengroei. Kreta kent dan ook een sensationele biodiversiteit wat betreft groen. Duizenden planten, bomen en bloemen kleuren Kreta in de eerste maanden van het jaar bont en blauw. Een waar gezicht! Bovendien zijn veel soorten endemisch. Enkele unieke soorten die je nergens anders terugvindt zijn de Kretenzische iris en het Kretenzische zonneroosje.

Een bezoek aan Kreta

Wie in het hoogseizoen Kreta bezoekt zal de bergen in moeten trekken voor verkoeling. Geen straf natuurlijk, want een stevige bergwandeling over dit paradijselijke eiland wordt steevast ruim beloond. Hoog in de bergen vindt men typische zomerse mediterrane begroeiing, maar ook flinke rotswanden en magistrale uitzichtpunten. Wie in het begin van de zomer komt, zal ook nog kunnen genieten van prachtige bergbeekjes die naar beneden hollen.

Elke landkaart van de Noorderzon van Kreta heeft een schaalgrootte van tussen de 1:100.000 en 1:200.000, precies goed genoeg om alle details op het hele eiland te kunnen vinden. Verspreid over het eiland vindt men honderden ruïnes die allen wel een bezoek waard zijn. Enkele hoogtepunten zijn de oude Paleis van Knossos, het Byzantijnse Arkadi-klooster en het oude Minoïsche Paleis Phaestus.

Wanneer met een landkaart op zak door Kreta rijdt, weet je zeker dat je niks mist van alles wat je wilt zien. Je kan ook perfect je route voorbereiden, zodat je wellicht ietwat afwijkt van de meest rechtstreekse route om toch dat ene monument te bekijken. Kreta ontdek je met kaarten en gidsen van de Noorderzon!  

Blogs over Kreta
Blogs over Landkaarten en wegenkaarten