Kaarten en gidsen > Europa > Benelux > Nederland > Zuid Nederland
Nederland

Kaarten en gidsen voor Zuid-Nederland

Op deze pagina ontdek je de kaarten en gidsen van de meest zuidelijke provincies van ons land: Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Zuid-Limburg gooit hoge ogen in de race om de kwalificatie van de mooiste wandel- en fietsstreek van Nederland. (Lees meer over Limburg onderaan deze pagina). Weinig mensen weten dat Zeeland misschien wel de zonnigste provincie is van ons land, en van alle kustprovincies heeft het de aangenaamste temperaturen. De prachtige duinlandschappen van met name Walcheren en Schouwen-Duiveland zijn ware natuurparadijzen en steden als Middelburg, Vlissingen, Goes en Zierikzee zijn fantastisch om wandelend te verkennen. Dat geldt zeer zeker ook voor een aantal Brabantse steden, denk aan Breda, Bergen op Zoom en ‘s-Hertogenbosch, zonder de talloze kleinere oude plaatsjes te vergeten. Bij Brabant wordt vaak gedacht aan een door bio-industrie ernstig aangetast landschap. Gelukkig zijn er nog vele mooie landschappen over, zoals bijvoorbeeld het Groene Woud, een groot natuurgebied in het hart van de provincie. Ontdek dit alles met de kaarten en gidsen van De Noorderzon!

 

Resultaat 1–24 van de 148 resultaten wordt getoond

Maastricht!

Maastricht is de oudste (permanent bewoonde) stad van Nederland. Je vindt er historische gebouwen zoals bijvoorbeeld aan het Vrijthof, de Servaasbasiliek en de oude brug over de Maas. Geniet van de vele restaurantjes en andere horecagelegenheden in de binnenstad van Maastricht en aan de Maas. Maak ook een bezoekje aan winkelstad Venlo met z’n leuke winkelstraatjes. Bewonder het oude stadhuis aan de Markt en stap in het interessante Limburgs Museum. Een bezoek aan Venlo is goed te combineren met een visite aan Roermond, om een kijkje te nemen in de Sint-Kristoffelkathedraal!

De Limburgse Natuur

Een van de bekendste punten van Limburg is de Vaalserberg, het hoogste punt van Nederland. Deze ‘berg’ van ruim 300 meter is gelegen in het Limburgse Heuvelland, vlakbij het drielandenpunt met België en Duitsland. Bij Maastricht ligt de Sint-Pietersberg; een bult die voornamelijk bestaat uit kalksteen. De heuvel heeft rotsen en kliffen die het doen voorkomen alsof je in het buitenland bent. Hier werd vroeger dan ook krijtsteen gewonnen, en daardoor zijn er meerdere grotten waar je in kan. Bovenop de heuvel ligt het Sint-Pietersfort, dat recentelijk volledig is gerestaureerd.

Verder naar het noorden, langs de maas, vind je on andere de Kasteeltuinen van Arcen. De tuinen van dit kasteel zijn perfect onderhouden, en men vindt hier in het seizoen onder andere veel vlinders en vogels. Nog ietsjes verder naar het noorden ligt Natuurpark de Maasduinen, onder meer bekend van de – voor Nederland unieke – regelmatige aanwezigheid van kraanvogels, is dit park een bijzonder gebied dat bestaat uit meren, heide en bossen. Aan de westkant van Limburg, bij Weert, ligt het park De Groote Peel. Dit ware vogelparadijs is een oude hoogveenvlakte en is buiten de wandelpaden nog zeer moerassig, en men moet beslist opletten! Met een goede wandelkaart of fietskaart van de Noorderzon valt dit moois allemaal uitstekend te verkennen.

Blogs over Zuid Nederland
Blogs over Kaarten en gidsen