Kaarten en gidsen > Europa > Benelux > Nederland > Oost Nederland > Kop van Overijssel, Vecht & Salland
Oost Nederland

Kaarten en gidsen voor de Kop van Overijssel, Vecht & Salland

In het westen van de provincie van de veelzijdige provincie Overijssel liggen enkele historische (Hanze)steden zoals Deventer, Kampen en Zwolle. Bovendien vind je er een aantal mooie landschappen, zoals het Salland, de Weerribben, het dal van de Overijsselse Vecht en de omgeving van Giethoorn. Is je nieuwsgierigheid al geprikkeld? Met de kaarten en de gidsen van De Noorderzon kun je het gebied goed ontdekken! Meer weten? Kom langs [of lees onderaan deze pagina verder]!

 

Resultaat 1–24 van de 39 resultaten wordt getoond

Het Overijsselse landschap

Iets ten westen van Twente vind je het Sallandse Heuvellandschap. Met prachtige akkers, bossen en heuveltjes waan je je in het buitenland en ben je even weg uit de drukte. De heuvels zijn uiteraard zeer geschikt om over te wandelen, maar in dit gebied is fietsen ook zeer populair; er zijn ook volop mountainbikeroutes uitgezet. Neem je fietskaart mee en ga op pad!

Verder in noordwestelijke richting, tegen de grens met Drenthe en Friesland ligt nationaal park de Weerribben en de mooie omgeving van Giethoorn. In dit zeer waterrijke gebied, vlakbij het IJsselmeer, kun je uitstekend zeilen en kanoën. Geniet van de vele riviertjes, meren en vennen. Het park is een wirwar van aaneengesloten wateren waar je uitgebreid de onaangetaste natuur kan verkennen! Het liefst doe je dat met een kano, maar je kan er ook geweldig wandelen en fietsen.

Overijsselse steden

In de late middeleeuwen, ten tijde van het Hanzeverbond, was Overijssel een zeer belangrijke regio. Doordat er veel steden aan de IJssel liggen waren ze goed bereikbaar, en dat zorgde ervoor dat ze floreerden. Dit kan je goed terugzien in de historische centra van onder andere Zwolle, Deventer en Kampen.

Het oude centrum van Zwolle was omringd door een stadsmuur, waarvan de overblijfselen nog te bewonderen zijn. Het kanaal dat gegraven is rondom het historische centrum heeft de typische vorm van een sterfort; de driehoekige bastions zoals je die ook ziet in Naarden vesting. Middenin de vesting staat de Grote Kerk van de stad, alsmede het bijbehorende plein. De dynamische stad is tegenwoordig ook beroemd om het hoge culinaire niveau van de plaatselijke restaurants en je kan hier ’s avonds fijn de dag afsluiten nadat je de stad ontdekt hebt.

Deventer is een van de oudste steden van Nederland, en werd al in de 9e eeuw genoemd. In de stad liggen de oudste bibliotheek, stadspark en het oudste stenen huis van Nederland! Ook deze stad had de vorm van een sterbastion, maar niet rondom de hele stad zoals in Zwolle; Deventer is namelijk direct aan de IJssel gebouwd. De bezienswaardigheden van de stad zijn onder andere de oude Lebuïnuskerk, de waag en de Penninckshoek. Tip: maak een mooie rondwandeling door op je route de oude straatjes van het centrum te combineren met een stukje aan de overkant van de rivier, via de prachtige uiterwaarden.

Ontdek het mooie Overijssel met de kaarten en gidsen van De Noorderzon.

 

Blogs over Kop van Overijssel, Vecht & Salland
Blogs over Kaarten en gidsen