Op deze pagina vind je de kaarten en gidsen van Friesland, de meest platte provincie van Nederland is ook een van de mooiste! Ontdek dit prachtige landschap met de Friese kaarten van de Noorderzon. Men kent Friesland vooral van het uitgestrekte weidelandschap, de kanalen, riviertjes en meren. Water speelt een hoofdrol in Friesland, maar in het oosten van de provincie, tegen de grens met Drenthe, zijn wel degelijk ook bossen en heide. Hoofdstad Leeuwarden is prachtig, met leuke oude straatjes in het centrum. Vergeet ook de pittoreske  havensteden Harlingen en Lemmer niet. Lees onderaan deze pagina verder over kaarten van Friesland, of kom langs in onze winkel!

Resultaat 1–24 van de 46 resultaten wordt getoond

De Friese steden

Dat Leeuwarden het echte centrum van de provincie is en de enige grotere stad, kan je onder meer terugzien aan de grote aantallen studenten. Maar ook aan de prachtige stadsgrachten en de vele statige oude huizen, veelal uit de 19e eeuw. Een trekpleister van de stad is onder andere het keramisch museum het Princessehof, gevestigd in een oud stadspaleis en gebouwd voor de 17e eeuwse prins Friso. Heerenveen is de sporthoofdstad van de provincie, waar men onder andere de beste schaatsbaan van Nederland vindt. Verder zuidwestelijke richting, tegen de grens met Overijssel en Flevoland, ligt Lemmer, een klein stadje maar van grote betekenis voor watersporters. Dat is te danken aan het feit dat het vlakbij het vermaarde Friese Merengebied ligt en tegelijk aan het IJsselmeer. Deze combinatie maakt dat het een goed uitgangspunt is voor uitgebreide zeiltochten. Nog zo’n fraaie havenplaats is Harlingen, dat een stuk noordelijker ligt, aan de Waddenzee. Verken de Friese steden met de kaarten en gidsen van de Noorderzon!

Kaarten van de Friese Natuur

Het platte landschap met veel water van Friesland is bij uitstek geschikt voor twee activiteiten: Zeilen en fietsen. Door de hele provincie heen liggen prachtige weidelandschappen, meren en ook bossen. Er zijn zoveel fraaie fietsroutes aangelegd door bijvoorbeeld het Friese Merengebied en langs de Alde Feanen (stop daar even om de otter in het vizier te krijgen!) dat de liefhebbers tijd te kort komen. Ook het Lauwersmeer tegen de grens met Groningen is een prachtig en uitgestrekt natuurgebied met enorme rietvelden, doorsneden door diepe wateren. Kijk uit naar de zeearend! In de Friese Wouden rond de omgeving van Appelscha zijn verrassend mooie stille bossen en veenlandschappen te vinden, zoals het Fochteloërveen, waar je in het juiste jaargetijde kraanvogels kunt verwachten. Ook het Parkgebied Oranjewoud is absoluut een bezoek waard! Behalve fietsen kan men vanzelfsprekend ook goed wandelen door de Friese natuur en langs alle dorpjes. Wist je dat bijna alle Friese dorpjes een bijzonder hoge kerktoren hebben? Ga ze allemaal langs met een fietskaart of wandelkaart op zak!

Blogs over Friesland
Blogs over Kaarten en gidsen