Noord-Italië

Kaarten en gidsen van het Gardameer

De omgeving van het Gardameer combineert meerdere eigenschappen, die het voor de bezoeker een zeer aantrekkelijk gebied maken. Het is het klimaat, het prachtige berglandschap, de mooie historische plaatsjes aan het water, de mediterrane sfeer, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 35 resultaten wordt getoond

De natte cijfers

Het meer heeft een oppervlakte van bijna 400 vierkante kilometer! Het ligt 65 meter boven de zeespiegel en het is gemiddeld 136 meter diep. In het noorden is het wat smaller maar dieper (diepste punt is hier: 346 meter), in het zuiden wat breder. Van noord naar zuid is het zo’n 52 kilometer lang. In het noorden bevind je je dichter bij de Dolomieten, daar is de omgeving het meest bergachtig. Aan de oostflank van het meer heb je die prachtige wandelberg: de Monte Baldo, (kabelbaan vanuit het havenplaatsje Malcésine; hoogste top: de Pozzette, 2218 meter). In de zuidelijke omgeving vlakt het geleidelijk af, en bij Sirmione, het schiereilandje aan de zuidkust, is het land ronduit plat.

Een beetje geschiedenis

Ooit heeft een machtige gletsjer een dusdanig diepe sleuf uitgesleten dat het een meer werd, nadat het ijs zich teruggetrokken had. Toen het klimaat wat draaglijker werd vestigden zich hier de eerste bewoners en rond 2000 voor het begin van onze jaartelling en werden er paalwoningen gebouwd waarvan in onze tijd de restanten zijn teruggevonden. De Romeinen, maar vooral later de Venetianen , hebben de regio pas werkelijk tot ontwikkeling gebracht.  Er zijn hier toen veel straten aangelegd en gebouwen ontstaan die nu nog dagelijks door de toeristen bewonderd worden. Na een lange periode waarin achtereenvolgens de Habsburgers, Oostenrijkers en Fransen hier de scepter zwaaiden, kwam het vanaf 1861 met horten en stoten uiteindelijk definitief onder Italiaans bestuur.

Het Gardameer en het toerisme

Lange tijd heeft de regio kunnen profiteren van zijn strategische ligging, op een knooppunt van handelsstromen die zich bewogen van noord naar zuid en van west naar oost (en vice versa). Maar vanuit economisch perspectief werd het toenemende toerisme steeds belangrijker. Dat begon al op grotere schaal zo tegen het einde van de 19e eeuw, en tegenwoordig behoort het toerisme aan het Gardameer tot een van de belangrijkste peilers van de plaatselijke economie. Maar ook de bijvoorbeeld wijnbouw bezorgt de streek nog veel welvaart.

Omdat men hier jaarlijks zoveel bezoekers ontvangt, zijn er talloze accommodaties: hotels, campings, bed & breakfasts, appartementen, noem maar op. Die vind je terug op vele plekken op het wereldwijde web, maar ze staan ook overzichtelijk bij elkaar in diverse reisgidsen die je vindt op onze site (lees de toelichting bij de afzonderlijke gidsen). Die reisgidsen geven behalve dit soort praktische verblijfsdetails ook nog informatie over de bezienswaardigheden en de achtergronden van de regio.

Authentieke streek

De lokale cultuur heeft trekken van de drie omliggende regio’s: Lombardije in het westen (met Milaan als metropool), het landelijke, bergachtige noorden (Trentino, lange tijd onder Duitstalige heerschappij) en het roemrijke Venetië in het oosten. Die mix van culturen heeft de lokale bevolking iets geheel authentieks gegeven. Aan het Gardameer liggen vele kleine pittoreske havenplaatsjes. Prachtig aan het water gelegen en omringd door het oogstrelende heuvellandschap in het zuiden of de bergen in het noorden. Riva del Garda ligt in het uiterste noorden, van daaruit kun je prachtige bergwandelingen maken. Maar voor wandelaars en fietsers is er rondom het gehele meer genoeg te beleven. Plenty kaarten en gidsen bij de Noorderzon!

Kortom

..het spenderen van een vakantie met je voeten in dit prachtige meer, genietend van het magistrale uitzicht op de bergen, de wijnhellingen en het diepblauwe water, temidden van sfeervolle Italiaanse havenplaatsjes – mooier dan dat wordt het nergens..!

Blogs over Gardameer
Blogs over Kaarten en gidsen