De regio Toscane is een bekende en zeer aantrekkelijke bestemming in Italië. De reputatie van deze streek heeft alles te maken met de enorme rijkdom aan historische bezienswaardigheden en het prachtige, zeer herkenbare Toscaanse landschap, met zijn met cypressen getooide heuvels, grote landhuizen, oude vestingstadjes en fameuze steden als Florence, Siena en Pisa. Aan de kust vind je lekkere brede stranden, waarop het ook met kinderen goed toeven is. En het seizoen is lang: van ongeveer half april tot half oktober. (lees verder onderaan deze pagina)

Resultaat 1–24 van de 65 resultaten wordt getoond

De Toscaanse Apennijnen

De Apennijnen is een gebergte dat ook wel de ruggengraat van het Italiaanse vasteland wordt genoemd: het strekt zich over bijna het gehele schiereiland van Italië uit. Het noorden en oosten van Toscane maken er deel van uit. In de Apuaanse Alpen (niet ver van Lucca) kan je zelfs op wintersport. De hoogste top is de Monte Pisanino (1945 meter). Voor de rest bestaat Toscane vooral uit heuvels. In dit landschap is het heerlijk wandelen en fietsen!

Plaatsen op de Unesco Werelderfgoedlijst

Verrassend veel plaatsen in Toscane zijn op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst of zijn daarvoor genomineerd. Natuurlijk geldt dat voor een wereldberoemde stad als Florence, maar ook voor bijvoorbeeld het gehele Val d’Orcia waar het Toscaanse landschap misschien wel in zijn meest oorspronkelijke vorm te bewonderen valt. Mocht je daarheen willen gaan, maak dan de schitterende route van de historische wijnstad Montepulciano naar Pienza (via Montalcino), je kijkt je ogen uit! Andere plaatsen die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken zijn bijvoorbeeld Siena, Arezzo en Volterra.

Een beetje geschiedenis: de Etrusken

In het tijdperk dat Rome nog maar een onbeduidend plaatsje was vestigden de Etrusken zich in het gebied dat nu Toscane heet. Zij ontwikkelden zich tot een beschaving van formaat. Net als in de gebieden die onder Griekse invloed stonden, woonden ze onder andere in diverse stadstaten. Ze leefden van de landbouw die er floreerde in de vruchtbare valleien, van de scheepvaart en de handel. Ze hadden een geheel eigen taal en cultuur en allerlei vormen van kunst bloeiden er op tot grote hoogten. Veel daarvan is verloren gegaan, maar gelukkig zijn er ook nog de nodige tastbare kunstvoorwerpen die de tand des tijds hebben weerstaan. Wil je die zien, ga dan vooral naar Volterra, daar bevindt zich een museum die geheel aan de Etruskische cultuur is gewijd. Na het hoogtepunt van hun beschaving ontstaat er steeds meer rivaliteit tussen de Etrusken en de opkomende Romeinen. In de 4e eeuw voor onze jaartelling wordt het pleit beslist in het voordeel van de laatsten en werd het Etruskische volk opgenomen in het uitdijende Romeinse rijk en vermengden hun culturen.

De Middeleeuwen

Na de val van het Romeinse rijk in het jaar 476 ontstaat er een eeuwenlange machtsstrijd over het Toscaanse gebied. Diverse machthebbers strijden over de groene heuvels. De Frankische koningen heersen over het gebied, de pauselijke staat probeert er de scepter te zwaaien en enkele decennia is Toscane het bloedige strijdtoneel van de Welfen en Ghibelijnen. Deze twee partijen streden om van alles en nog wat, maar in naam om een soevereiniteitskwestie, waarbij de Welfen de paus steunden en de Ghibellijnen de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Huursoldaten van beide partijen maakten het platteland in de 12e en 13e eeuw onveilig.

In Toscane begon de renaissance

De hoogtijdagen van Florence en geheel Toscane waren gedurende de Renaissance, dat is zo ongeveer de 14e tot en met de 16e eeuw. Het nieuwe tijdperk vindt hier zijn intrede in Europa. Het land is dan tot rust gekomen en nieuwe, revolutionaire ideeën op maatschappij en religie steken de kop op: het geloof gaat een wat minder centrale rol spelen in de menselijke gedachtewereld en het accent komt voorzichtig wat meer te liggen op individuele ontwikkeling. In dit nieuwe geestelijke klimaat konden vele talenten zich voor het eerst manifesteren. Velen onder hun woonden en leefden in Florence of omgeving. Mede dankzij de aanwezigheid van financiële sponsoren, zoals bijvoorbeeld de Florentijnse De Medici familie, hadden deze meesters der kunsten de vrijheid om zich verder te bekwamen, en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Namen van literaire en schilderkundige grootheden uit deze periode, als Petrarca, Dante, Botticelli, Boccaccio, Leonardo Davinci en Michelangelo zijn voorgoed onsterfelijk geworden.

Het Uffizi te Florence is het museum bij uitstek waar je veel van hun werken kan bewonderen. Als de Renaissance eenmaal voorbij is, is het grotendeels gedaan met de roem van dit deel van Europa.

Vele eeuwen later, gedurende de Tweede Wereldoorlog sneuvelen helaas vele kunstschatten, maar in 1982 komt Florence op de Werelderfgoedlijst en worden deze stad en andere Toscaanse plaatsen gerestaureerd.

Waarheen in Toscane – hoe maak ik een keuze?

Gelukkig zijn er vele reisgidsen over dit gebied. Deze hebben tot doel je thuis al vast kennis te laten maken met de regio, zodat je beter in staat bent een precieze vakantiebestemming te kiezen, of misschien wel een complete route te plannen. Het is ook leuk om je in te lezen in de achtergronden van de cultuur en maatschappij van je vakantiedoel, eigenlijk is dat gewoon een deel van je vakantieplezier. En eenmaal ter plaatse geven ze tips voor lokale bezienswaardigheden, culturele manifestaties, markten, enzovoorts, aangevuld met allerlei praktische informatie omtrent vervoer en verblijf. Hier vind je de volledige lijst, per titel vind je een toelichting.

Wandelen en fietsen

Zoals hierboven al even aangestipt zijn de heuvels van Toscane prachtig om doorheen te wandelen of te fietsen. Er zijn nog vele grotendeels rustige wegen overgebleven om ontspannen te kunnen fietsen. Als je er wilt wandelen zijn er kaarten en gidsen te kust en te keur om je te ondersteunen, zowel voor het maken van korte eenvoudige wandelingen als meerdaagse wandeltochten. De Via Francigena (de oude traditionele pelgrimstocht van Canterbury naar het Vaticaan) loopt dwars door Toscane.

Blogs over Toscane, Florence
Blogs over Kaarten en gidsen