wandelgids Brussel Art Deco

wandelingen in het stadscentrum

24,95

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
wandelgids Brussel Art Deco
Regio
Uitgavedatum 2020
Uitgever

ISBN

9782390251057

Pagina aantal

176

Auteursnaam

Cécile Dubois

Formaat

161 x 231 x 15 mm

Categorie
2020 | Terra Lannoo | 9782390251057 | 176 | Cécile Dubois | 161 x 231 x 15 mm
Extra titelinformatie

Zeven wandelingen die u te voet of per fiets door verschillende wijken kunt afleggen om de vele facetten van de art deco en het modernisme in Brussel te ontdekken.

Voortbouwend op de decoratieve ader die de art nouveau aangeboord had, ontvouwt de art deco zich in de loop van de jaren twintig in heel diverse realisaties, gaande van het Paleis voor Schone Kunsten over bijzondere gebouwen en burgerwoningen tot de eerste appartementsgebouwen. De talrijke inspiratiebronnen en geometrische vormen van de art deco, synoniem voor luxe en verfijning, veruitwendigen de waarden van een bourgeoisie die dronken is van haar herwonnen vrijheid na een conflict op onvoorstelbare schaal. Het is het tijdperk van de roaring twenties, van jazz, van de bevrijding van de zeden en de opkomst van het concept 'snelheid' met de oceaanstomers, wagens en eerste vluchten per vliegtuig.

Tegelijk pleiten de modernisten voor een rationeler en soberder architectuur, bevrijd van de notie 'stijl' en beter in staat om een antwoord te bieden op de dringende vraag naar huisvesting na de oorlog.

Aan de hand van erg gevarieerde architectonische programma's schetst dit boek de persoonlijkheid van de onvermijdbare architecten, brengt een gepassioneerd tijdperk tot leven en reikt de lezer enkele sleutels aan om dit patrimonium te identificeren dat de straten van Brussel afbakent.