Verboden Landschap | Hans Jungerius

Sporen en verhalen van een Duits-Nederlands cultuurlandschap

24,50

direct leverbaar!

Titelspecificaties
Titelspecificaties
Verboden Landschap | Hans Jungerius
Regio
UitgavedatumJuly 2022
Gewicht0,00 kg
Uitgever

ISBN

9789492852595

Auteursnaam

Hans Jungerius

Categorie ,
July 2022 | 0,00 kg | Jap Sam Books | 9789492852595 | Hans Jungerius
Extra titelinformatie

Sinds anderhalve eeuw zijn de bossen en heidevelden ten noorden van Arnhem het toneel van uiteenlopende militaire activiteiten. Wat ooit begon met een oefenterrein voor de veldartillerie, transformeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog tot één van de grootste militaire vliegvelden in bezet gebied.

De Duitse Luftwaffe bespaarde kosten nog moeite om herkenning vanuit de lucht te voorkomen: de honderden gebouwen werden vormgegeven als boerderijtjes en boerenschuren die zorgvuldig in het bestaande landschap werden ingepast. Bijna 200 Duitse gebouwen zijn bewaard gebleven en vormen sinds 2007 één van de grootste rijksmonumenten van Nederland.

Tijdens de Koude Oorlog werden er tal van nieuwe gebouwen aan dit Duitse camouflagelandschap toegevoegd en bleven, tot op de dag van vandaag, grote gebieden van de Arnhemse noordrand voor het publiek ontoegankelijk. Op veel plekken buíten de hekken van Defensie stuit de nietsvermoedende wandelaar desalniettemin op talloze sporen van het militaire gebruik van het landschap.

Dit boek neemt de lezer mee langs deze sporen die het bijzondere verhaal van het militaire landschap vertellen dat stilzwijgend in de bossen van Arnhem ligt verstopt. Aan de hand van unieke historische foto's, gps-coördinaten en een kaart kan de nieuwsgierig geworden lezer ook zélf op ontdekkingsreis gaan door het verboden landschap.

Hans Jungerius (Doetinchem, 1969) is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Vanuit zijn interesse voor landschap en geschiedenis organiseerde hij projecten en excursies in binnen- en buitenland. Daarnaast maakte Jungerius een tweetal televisieseries onder de titel Straal Voorbij over plekken waaraan we doorgaans straal voorbij gaan. Ook was hij initiatiefnemer voor de herbestemming van twee voormalige defensieterreinen aan de noordrand van Arnhem tot een creatief woon- en werkmilieu onder de naam Buitenplaats Koningsweg.